Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Május 31. 10:34, péntek | Helyi

Védekezzünk a szúnyogok ellen

Védekezzünk a szúnyogok ellen

A csípőszúnyogok a vérszívás során betegségeket terjeszthetnek, így jelenlétük nem csak nem kívánatos, hanem veszélyes is.

Sokan tévesen azt gondolják, hogy a csak a tavak, folyók árterében szaporodnak a szúnyogok. A valóságban azonban számos szúnyogfaj szaporodásához elegendő csupán néhány deciliter pangó víz a szabadban.

Az éghajlatváltozásnak köszönhetően hazánkban és a környező országokban is várható olyan csípőszúnyog fajok felbukkanása, melyek korábban nem fordultak elő Európában.
A csípőszúnyogok betegségeket terjesztenek, ha a csípést megelőzően fertőzött embert, vagy állatot csíptek meg.
A csípőszúnyogok lárvái vízben fejlődnek, számos faj lárvája kis térfogatú, pangó vízgyülemekben él, tehát akár az esővízgyűjtő hordóban is kifejlődhetnek, megélhetnek.
A nyári hőmérséklet mellett akár egy hét alatt kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. Néhány deciliter vízben több száz szúnyog fejlődhet.
A szúnyogok szaporodásának megakadályozása érdekében mindenki szüntesse meg otthonában azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ha környezetében szúnyoglárvák fejlődését észleli, hívja fel családtagjai, ismerősei figyelmét is a szúnyogok elleni védekezésre.
Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot, stb. fordítsa fel, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni.

Az állatok itatóvizét ne csak utántöltse, hanem rendszeresen cserélje friss vízre.
Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót, stb. fedje le, vagy sűrű hálóval takarja le.
Több szúnyogfaj a telet úgy vészeli át, hogy a kifejlett szúnyogok fagytól védett helyekre húzódnak be ősszel. A garázs, pince, akna, stb. nyílászáróit tartsa zárva az őszi hónapokban, vagy szúnyoghálóval védje azokat.
Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsa karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson.
A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát, stb. olyan módon terítse le, hogy a víz ne álljon meg rajta.
Ne tároljon a szabadban szétszórtan olyan hulladékot, pl. gumiabroncsot, stb. melyben a víz összegyűlhet.
Ne hagyja, hogy a virágcserepekben, cserépalátétben hosszabb ideig víz álljon. A temetői virágvázát töltse fel apró kaviccsal, sóderral vagy homokkal és erre öntse a vizet.
A szúnyogok ellen mindenkinek védekeznie kell, hogy ne terjeszthessenek különféle betegségeket, mindannyiunk érdeke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 12:50, péntek | Helyi

VÁDAT EMELT AZ ÜGYÉSZSÉG

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat azzal a 45 éves szegedi férfivel szemben, aki 2022 novemberében megfojtotta az alvó feleségét.

2024. Április 19. 10:44, péntek | Helyi

A TŰZ MARTALÉKÁVÁ VÁLT AZ EGYEKI HÁZ

Kigyulladt és teljes terjedelmében kiégett egy hatvan négyzetméter alapterületű melléképület tetőtere Egyeken a Táncsics Mihály utcában.

2024. Április 19. 08:09, péntek | Helyi

Lakatlan ház födémszerkezete izzott Öcsödön

Beizzott egy száz négyzetméteres, lakatlan családi ház födémszerkezete mintegy ötven négyzetméteren csütörtök éjszaka Öcsödön, a Bercsényi Miklós soron.

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.