Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 23. 07:01, csütörtök | Belföld
Forrás: OrintPress

Vége az áramszolgáltatói moratóriumnak

Vége az áramszolgáltatói moratóriumnak

Tegnaptól megszüntették a kikapcsolási moratóriumot a gáz- és áramszolgáltatók. A legtöbb társaság azonban a kikapcsolás előtt még egyszer figyelmezteti az adósokat, akik hatvan napon túl késlekednek a befizetéssel.

A rendkívüli nagy hideg miatt még a múlt hónapban kérte a belügyminiszter a szolgáltatóktól, hogy ne kapcsolják ki az áramot és a gázt azoknál a családoknál, amelyek tartozást halmoztak fel.

A kérésnek több társaság is eleget tett, a kikapcsolási moratóriumnak azonban szerdán vége. Az ELMŰ kommunikációs igazgatója az InfoRádióban elmondta: először felszólítják az adósokat, hogy rendezzék a tartozásuk. Boros Norbert hangsúlyozta: az adósok a számla kiegyenlítéséhez részletfizetést is kérhetnek.

A Tigáznál is vége a kikapcsolási moratóriumnak. A cég szóvivője elmondta: a kikapcsolási moratórium 2100 fogyasztót érintett, tartozásuk értéke összesen 190 millió forint. Száraz Gábor hozzátette: ők átlagosan 60 napja nem fizették meg a már igénybe vett, felhasznált szolgáltatás árát.

Az E.ON közlése szerint 2,5 millió ügyfélnek nyújtanak áram-, 600 ezernek gázszolgáltatást. Közülük a gazdasági válság hatására egyre többen kerülnek átmeneti vagy tartós pénzügyi bajba, és halmoznak fel számlatartozást.

Az elmúlt években nőtt a lejárt tartozások összege, a fogyasztók összességében több tízmilliárd forinttal tartoznak a társaságnak. A kintlévőség 2010-hez képest tavaly év végére átlagosan 18 százalékkal nőtt. A vállalat 2010-ben 55 ezer, 2011-ben 45 ezer fogyasztónál kapcsolta ki a szolgáltatást nem fizetés miatt - mondta Egyházi Nikolett szóvivő.

A Főgáz szóvivője, Bálint Norbert is arról beszélt, hogy megszüntetik a kikapcsolási moratóriumot a szolgáltatási területükön, vagyis az ország 10 megyéjében és Budapesten. A szóvivő hangsúlyozta: a kikapcsolásról írásban értesítik az érintett fogyasztókat – hangzott el az Inforádióban.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.