Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2022. Augusztus 27. 05:00, szombat | Helyi

VÉGÉHEZ KÖZELEDIK A KATOLIKUS ÓVODA KIVITELEZÉSE

VÉGÉHEZ KÖZELEDIK A KATOLIKUS ÓVODA KIVITELEZÉSE

A Püspökladányi úton a vége felé közeledik a Györffy István Katolikus Általános Iskola Szent Erzsébet Óvodája kialakítása a magyar kormány támogatásával. A részletekről Gulyás Zsolt plébános, érseki tanácsost kérdeztük.

A magyar kormány és a katolikus egyház közötti óvodafejlesztési megállapodás értelmében az Egri Főegyházmegyében az érsek úr nagyon is az ügy mellé állt, és már az első körben benne voltunk a gondolatában, hogy itt Karcagon is legyen egyházi óvoda, ami a Györffy István Katolikus Általános Iskolához fog tartozni. 2017 körül kezdődött el már a szervezkedés, a telekvásárlás, az ezzel járó munkálatok, a tervezés. És hát bízunk benne, hogy most már az utolsó szakaszban vagyunk - mondja a plébános.

- Az óvodával az iskola is bővül, illetve erősödik.

- Az óvodával lesz egy alsó része, ahogy gyakran mondjuk az iskolának lesz egy kistestvére. Úgyhogy nagy örömmel és várakozással vagyunk, illetve állunk majd az elé, hogy az óvoda majd elkezdje a működését.

- Az óvoda részben meglévő, részben teljesen új épületben kerül kialakításra. Utóbbit sokan egy kereszthez hasonlítják.

- Én a kereszt mivoltát nem vettem észre. A lényeg az, hogy az eredeti főépület megmaradt, amit a karcagiak megszoktak. Több funkciója volt már ennek az épületnek korábban, de eleve az egyházmegye is szerette volna, hogy megmaradjon. Itt főként irodák lesznek, illetve az alsó részen pedig a melegítő konyha lesz kialakítva.

A főépülethez kialakított új épület, a négy csoportszoba és a tornaterem, amelyet a gyerekek fognak majd használni. És hát az egész óvoda a 21. század, illetve a törvény előírásoknak megfelelően épül és készül el. Ez mindannyiunk számára örömet is jelent, hanem bízunk benne a valóságban is majd azt a szépséget fogja tükrözni, ami már ezeknek az előírásoknak megfelel.

- Mikor várható az indulás, arról csak bizakodóan és még konkrét dátum nélkül beszélt Gulyás Zsolt.

- Vannak vágyaink, örülnénk, ha minél hamarabb, akár szeptember elsejével indulhatna az óvoda, de akkor fog, amikor minden hatósági engedély meglesz. Ez nyilván egyfajta bizonytalanságot is jelent, de bízunk abban, hogy jól haladnak a munkálatok. Augusztus 18-ára tervezünk egy fórumot, ahová várjuk az érdeklődő szülőket, akik szeretnék majd ide íratni a gyermeküket és adják le a szándéknyilatkozatot.

- Tavasszal már volt egy szándéknyilatkozat bekérés, így vannak, akik ide szeretnék hozni gyermeküket.

- Ha valaki a szándékát kinyilvánítja, az még nem jelenti azt, hogy ebbe az óvodába beiratkozott, hiszen míg ez az óvoda nem létezik, majd csak akkor, amikor meglesznek az engedélyek, és felnyílik a sorompó, s akkor már beíratják a gyermekeket

Amíg ez a bizonytalanság fönnáll, addig talán a szülőkben is van egy ilyen kétkedés. De nyilván mi is türelemmel vagyunk, de akik érdeklődnek és majd szeretnék, ha ennek az óvodának a résztvevői lennének és élveznénk minden szépségét és jóságát, azokat várjuk 18-án a Püspökladányi úton, az óvoda udvarán a filagóriánál fogjuk tartani a fórumot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:29, szombat | Helyi

ELBALLAGTAK A SZENTANNAISOK

Idén sem maradhatott el a tradicionális gépes felvonulás, minden évben ezzel veszi kezdetét a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium különleges ballagása.

2024. Május 18. 14:25, szombat | Helyi

VÁRMEGYEI VONÓS VERSENY

Negyedik alkalommal került megrendezésre a Karcagi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei vonósverseny. A megmérettetésre közel 50 gyermek nevezett.

2024. Május 18. 12:17, szombat | Helyi

IDÉN IS SOK ALKOTÁS SZÜLETETT

A Játszd újra kiállításra idén is sok alkotás készült. Ez a program nem csak a hulladék újrahasznosításáról, hanem az óvodás gyermekek tehetséggondozásáról is szól.

2024. Május 18. 10:02, szombat | Helyi

VÁROSUNK IS BEMUTATKOZOTT

Városunk is bemutatkozott a térség legnagyobb idegenforgalmi expóján, a Szolnoki Utazás és Szabadidő Kiállításon.