Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2023. Október 12. 10:52, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Vízesés túra Ausztriában

Vízesés túra Ausztriában

Az Alpok vonulatának köszönhetően, Ausztria területének 80%-a hegység. Ez ideális körülményeket teremt, zuhatagok és lenyűgöző természet kialakulására. Ráadásul az infrastruktúra is jó, az árak pedig elfogadhatók.

Ausztria vízesés szempontból kiváló úti cél, a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a több, mint 200 helyszín közül nehéz választani.

Hova érdemes menni?

Ausztria vízesés kínálata igen széles. Szinte bármelyik város, vagy régió környékén találunk többet is, a több mint kétszáz zuhatag ezt lehetővé teszi. Ebből a szempontból, a legsűrűbb terület egyértelműen az ország középső és nyugati része.

Mindenképpen ki kell emelni Tirol, Salzburg és Kärntern régiókat, Viszont már Bécstől nagyjából egy órányi autóútra is találhatunk több vízesést. Amennyiben az utazás célja nem kifejezetten a természet felfedezése, akkor is érdemes tájékozódni, mert nagy valószínűséggel akad a szállás közelében olyan vízesés, amit érdemes meglátogatni.

A legnagyobb, a legszebb vagy a legnépszerűbb?

Nehéz eldönteni, hogy milyen mérce alapján érdemes rangsorolni a vízeséseket. A különböző méretek (magasság, szélesség, vízhozam) viszonylag objektívnek tekinthetők, viszont nem mindig ez alapján kapjuk a legjobb élményt.

A legszebb, vagy a leglenyűgözőbb pedig teljesen szubjektív kategóriák, arról nehéz listát írni. Ennek ellenére megpróbálunk most bemutatni egy pár szempontot, ami talán egyszerűbbé teheti a döntést.

A legmagasabb

Nagyon sok keresés a Krimmler-vízesést hozza ki a legmagasabbnak. Ez azonban nem helyes, 520 méteres magasságával ugyanis a Walcher-vízesésnél a legnagyobb a szintkülönbség. A dobogóra azért felfért a Krimmler, 380 méterrel a harmadik. Kettőjük között pedig a salzburgi Sulzau-vízesés található, 480 méterrel. A top 10-es listán még az utolsó helyezett magassága is meghaladja a 200 métert, ami jól mutatja, hogy Ausztria vízesései méretben is lenyűgözőek.

A legszebb

Ez a lista már sokkal szubjektívebb, azonban ebből a szempontból is nagyon sokan emelik ki a Krimmler-vízesést. A gleccserek által táplált zuhatag nyári délutánokon rendelkezik a legnagyobb vízhozammal, amit érdemes figyelembe venni, ha ezt akarjuk felkeresni. Számos versenyzőt lehet még említeni, a Golling-, a Heiligenblut- vagy éppen a Winkl-vízesés is széles körben kedvelt.

A legnagyobb

Nehéz dönteni, hogy mi alapján lesz egy vízesés a legnagyobb, mi ebben az esetben a vízhozam alapján döntöttünk. A legnagyobb vízhozammal pedig a Krimmler-vízesés rendelkezik. Mellette a Grawa-vízesés, az Umbalfälle és a Gössnitzfall érdemel említést.

A legnépszerűbb

Ezen a ponton már talán nem olyan meglepő, hogy ezt az összeállítást is a Krimmler vezeti. Ráadásul nem csak a vízesések között, az ország összes turista attrakciója közül is ide látogat a legtöbb ember. Komoly érdeklődésre tart még számot a Bad Gasteiner-, a Grawa-, a Stuiben- és a Golling-vízesés is.

Ausztria a vízeséseken túl

Ausztria vízesés téren elég komoly felhozatallal rendelkezik. Azonban ezen túl is számos olyan látnivaló van, amit nem érdemes kihagyni. A salzburgi, illetve a tiroli régióban számtalan, gyönyörű kis várost találhatunk. A kihagyhatatlanok közé tartozik például Hallstatt és Salzburg maga. Mindenképpen ki kell még emelni a városok közül Innsbruckot és természetesen a fővárost, Bécset.

A túrázás és a természet szerelmeseinek kihagyhatatlan program a Großglockner, Ausztria legmagasabb hegycsúcsa. A lenyűgöző kilátás és lélegzetelállító környezet mellett itt van az Alpok-Adria túraútvonal kezdőpontja is, amely szintén nagy népszerűségnek örvend a természetjárók körében.

Mindezek tekintetében, ha csak egyetlen helyet akarsz meglátogatni, akkor érdemes Salzburg környékén megszállni. Ez egyrészt az egyik legszebb város az országban, másrészt egy-két órányi autóúttal elérhető Hallstatt, számtalan vízesés, köztük a Krimmler, de a Großglockner és Hallstatt is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről