Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Június 29. 17:23, szombat | Helyi

XXI. Karcagi Birkafőző Fesztivál

XXI. Karcagi Birkafőző Fesztivál

Félezer kondérba főzték a birkát Karcagon a huszonegyedik birkafőző fesztiválon. A Tradicionális nagykunsági ételt, több mint 15 ezren kóstolhatták meg a birkapörkölt fővárosában.

Az igazi hungarikum pörköltbe a birka minden részét beleteszik, a fülétől, a farkáig. A birkapörkölt fenséges ízéhez ugyan ez is hozzájárul. Fontos hozzá a megfelelő minőség birka, valamint még az, hogy csakis hagyományos fűszereket használjunk hozzá, mint a só, a bors, a paprika.


- Nagyon szeretjük főzni ezeket a szíki birkákat. Ragaszkodunk is hozzá, ami itt a környékünkön legel és szedi magába azokat a finom gyógynövényeket, amiket a birkák megkeresnek maguknak. Nem tápon, nem abrakon, hanem ilyenkor már a füvön vannak kint - fogalmszott ifj. Csontos György birkafőző.


A gasztrokulturális fesztivál célja az, hogy az idelátogatók megismerjék a kunsági hagyományokat, megismerkedjenek értékeinkkel.

- Nálunk a birkapörkölt, az együvé tartozást jelképezi. Ilyenkor nemcsak az itt élő karcagiak, hanem az elszármazott karcagiak is megjelennek, a legnagyobb örömünkre - mondta Dobos László polgármester.

A Nagykunságban a birkafőzés tudománya családi hagyomány, amely apáról-fiúra száll és öröklődik tovább.

Dr. Fazekas Sándor szerint, - Igazán jó birkapörköltet, csakis a karcagiak tudnak főzni, ezért is jó, hogyha minél többen igyekeznek ezt megtanulni, átvenni, hiszen a régi, nomád hagyomány a pusztai életformának egy jellegzetes étele leginkább itt maradt fönt, ezért is ez egy olyan kincs, amit hungarikumként is méltóképpen őriznünk kell.

A birkatartás a hazai gazdaság egyik húzóágazata, évente 60 ezer tonna birkahúst termelnek a gazdák. Az egy főre jutó hazai fogyasztás azonban nem éri el az egy kilót évente

- Az éves birka mennyiség, amit egy átlag magyar megeszik az egy olyan 25-30 deka körül van, miközben az Európai Unióban meg 2 kiló körül van az átlagos birkahús fogyasztás. Tehát bármilyen furcsa is, nekünk magyaroknak kicsit többet kéne, ezt az egészséges vegetáriánus birkahúst enni. Tulajdonképpen rendkívüli módon van adottságunk ahhoz, hogy ennek a tenyésztésébe több energiát tudjunk belefektetni - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

A hungarikum karcagi birka pörköltet a világ minden táján ismerik és szeretik, hiszen az országhatárokon túlról is érkeztek vendégek és versenyzők is a Nagykunság fővárosába.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 14:00, szombat | Helyi

KAMIONNAK CSAPÓDOTT

Frontálisan ütközött egy kamion és egy személyautó n a 4-es főúton Fegyvernek közelében. A balesetben a személygépkocsi vezetője a helyszínen meghalt.

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

RENGETEG SZEMETET HAGYOTT HÁTRA A LEVONULÓ ÁRHULLÁM

A tiszai árhullám levonulásával a KÖTIVIZIG munkatársai megkezdték a hullámtéren felhalmozódott hulladék mennyiségének felmérését, majd szemétmentesítését.

2024. Április 20. 08:45, szombat | Helyi

Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés

Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket

2024. Április 19. 12:50, péntek | Helyi

VÁDAT EMELT AZ ÜGYÉSZSÉG

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat azzal a 45 éves szegedi férfivel szemben, aki 2022 novemberében megfojtotta az alvó feleségét.