Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2021. Április 30. 07:59, péntek | Helyi

ZAJLANAK A MUNKÁK A BEREKI FÓLIASÁTORBAN

ZAJLANAK A MUNKÁK A BEREKI FÓLIASÁTORBAN

A berekfürdői önkormányzat kertészetében jelenleg a szántóföldi növények magvetése történik, de a fóliában már szépen nő a paradicsom, a paprika és a közterületre szánt virágpalánta is.

A részletekről Karsainé Erőss Ilonával beszélgettünk.

A fóliában a dolgozók a fűszerpaprika magot vetik tálcákba. A Start munkaprogram keretében indult kertészetben hét hektáron folyik a növénytermesztés. Három, termálvízzel fűtött fóliasátruk is van.
Most fele annyi fővel dolgoznak itt mint 2012-ben, az induláskor. Egyre nehezebb munkaerőt találni a közfoglalkoztatásba, de vannak állandó dolgozók is, akik a kezdetek óta itt vannak.

A kezdetekhez képest sokkal több fajta növényt termesztenek, melyekkel a berekfürdői lakosokat, vendéglátó helyeket is ellátják, valamint a feldolgozóüzem részére is termelnek.
Három éve közel ezer gyümölcsfát telepítettek. A fagy ellen sikerült megvédeniük füstölési technológiával a fákat, így várhatóan lesz a termés.
Virágpalántát is nevelnek a település és a fürdő közterületeire és a lakosság számára.
A bereki főtéren naponta meg lehet vásárolni az itt termelteket. A helyi lakosok már nagyon megszokták az elmúlt kilenc évben, hogy tényleg nagyon frissen kapják a zöldségeket, gyümölcsöket, hiszen a szüretelés, leszedés után egy órán belül már a piacon találhatják azt.

A szakember úgy véli per pillanat ezt az időjárást még túlvészelték a szabadtéri szamócáik, ahol szalmatakarás van a bakhátak között, hogy még kevesebb legyen a gyomterhelés, hogy egyre kevesebb kézi munkaerőre legyen szükség.
Tavaly több tíz tonna terményt állítottak elő a hét hektáron, ebből a legnagyobb mennyiség burgonya és a hagyma volt,de fűszerpaprika és káposzta is termett több tíz mázsányi.

Címkék: berekfürdő, fólia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 13:00, csütörtök | Helyi

A VÁDLOTT SZERINT EGY IDEGEN TETTE

Egy rejtélyes idegent emleget a karcagi gyilkosság vádlottja. Azt mondja, nem ő követte el a gyilkosságot, hanem egy ismeretlen személy.

2024. Május 16. 11:00, csütörtök | Helyi

ELBALLAGTAK A „VARRÓSOK”

Elballagtak a Karcagi Szakképzési Centrum, Varró István Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium végzős diákjai.

2024. Május 16. 07:00, csütörtök | Helyi

ÁTADÁSRA KERÜLT A KARCAG VÁROS KÖZBIZTONSÁGÁÉRT DÍJ

A Karcag Közbiztonságáért Díjat idén Antal Júlia rendőr alezredes vehette át Szepesi Tibor polgármestertől.

2024. Május 15. 14:00, szerda | Helyi

NÉPSZERŰ A MUNKÁCSY KIÁLLÍTÁS

Páratlan helyszínen páratlan kiállítás, valószínűleg ez a párosítás a siker titka.