Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2021. Szeptember 01. 12:32, szerda | Helyi

ZENEI TÁBOR A JÓKAI ÚTI ÓVODÁBAN

ZENEI TÁBOR A JÓKAI ÚTI ÓVODÁBAN

A művészet emberformáló erejére építenek a Jókai úti óvodában. Élmény-és tevékenység keretein belül zajlott az idei zenei tábor.

A Jókai Óvodában a zenei táborról beszélgetünk, itt mögöttünk különféle hangszerek készülnek, meg már halljuk is, hogy dobolnak is különböző újrahasznosított dolgokon. Mi minden zajlik a héten önöknél?
- Egész szépen a zenéről szól ez a tábor, ezért is zenei táborról van szó. Tegnap egy ismerkedési nap volt, ugyanis harminckét gyermeket ismerhettünk meg hat különböző óvodából, öt óvodapedagógussal és három lányka néni segítségével. A tegnapi nap folyamán már voltunk a zeneiskolában, egy nagyon nagyszerű hangszerbemutatót láthattunk a zeneiskola jóvoltából, illetve a templomba is sikerült bejutnunk, akusztikát meghallgatni, illetve maga az orgonát megismertetni a gyerekekkel. Egy volt óvodásunk mutatta be maga a hangszert, Kiss Zsigmond Zsigmond, és az orgonának a történetét. Nagyon-nagyon készült, és nagyon-nagyon boldog és büszke vagyok rá. Utána volt egy kis lazító program, elmentünk fagyizni, és már két koncerten túl vagyunk. Galsi-Nagy Andrea óvodapedagógus tartott tegnap egy kis koncertet a gyerekeknek ilyen ismerkedős kis vidám műsort, illetve Házi Sárai Mária az ének tanszakában tegnap itt voltak, és egy nagyon aranyos, vidám kis interaktív műsort adtak a gyerekeknek.

- Most pedig kézműveskedés zajlik, és különböző hangszerek készülnek. Gondolom itt is lesz valami közös kis játék utána.
- Így van, tehát tegnap voltunk a Zeneiskolában, és mivel zöld óvodák is vagyunk, újrahasznosítható anyagokból készítünk hangszereket, amit nyilván felhasználunk a tevékenységek során. Ritmikus hangszereket készítünk, párban, mikrocsoporttal foglalkozunk, amit hallásfejlesztünk a gyerekeknek, és ezt a mindennapokban használni is fogjuk.
- És hát a tánc is hozzá szokott tartozni minden évben ehhez a táborhoz.
- Így van, tehát a hagyományokat ápoljuk minden nap. Minden nap tanulunk egy új dalos játékot a gyerekekkel. Ezt minden nap felelevenítjük, újakat tanulunk, néptáncokat, néptánc motívumokat tanít Szabó Erika óvodapedagógus, és ezt a gyerekek nagyon-nagyon szeretik, mert ugye így alakulnak ki a társas kapcsolatok, és ennek nagyon örülünk. És hát azért az ágyas fák alatt azért ezt a meleget is könnyebb elviselni a gyerekeknek, mivel zárul majd a tábor pénteken.

- Pénteken elmegyünk lovas kocsikázni a reggeli időben. Reméljük, hogy azért nem lesz olyan nagy meleg, illetve délután készülünk egy Ki mit tud ra.
- Ez már hagyomány a táborunkban. Egész héten a gyerekek megismerték egymást, és várjuk az egyéni, illetve közös produkciókat, és ez nagyon szabadon választott. Tehát valaki énekel, de nem zárkózunk el a versmondástól, a tánctól sem, tehát itt a gyerekek dönthetik el, hozhatnak zenét, hangszert, amit bemutathatnak a gyerekeknek, készítünk egy színpadot nekik, és bemutathatják a társaiknak.
- És ó, jöjjön, mikor játszik nekik. Én ma, a mai nap folyamán szeretnék nekik, illetve nem is a mai nap, mert délután van egy fontos programunk, a Sportolj velünk! program, amit akár a fürdőben valósítanak meg, és mi is csatlakozunk ehhez a programhoz, úgyhogy a délután folyamán odamegyünk. Valószínűleg holnap, mert holnap a Fazekas házba el tudunk menni, és egy kicsit majd kézműveskedni ott is, illetve itt ez a drága, és inkább a holnapi nap lesz az a nap, amikor mikro csoportban hangszereket tudunk bemutatni, illetve dallamhangszerekkel is játszatni a gyerekeket.
- Itt az előbb szólt egy zene, egy igen nagyon mozgalmas zene. Azt gondolom, hogy egy közös tánc is biztos lesz még itt pénteken zárásként.

- Igen, készülünk a táncra. Ugye a karantén után vagyunk, és ezt nagyon sok mindenkinek nagyon nehéz időszak volt, és az az ismert dallam, amit sokan feldolgoztak egy bizonyos tánccal. Mi óvodai szinten a saját életkorunkhoz kapcsolódóan megtanultuk, nagyon egyszerű lépésekkel, és nagyon tetszik a gyerekeknek, és ezt a szülőknek majd elküldjük e-mailen, illetve azok, ami egész héten készült a gyerekekről fénykép, ezt mind megkapják a szülők, és meg tudják nézni, és a gyerekek is fel tudják majd eleveníteni, hogy mi is történt ezen a héten.

Azt gondolom, hogy jókedvből nem lesz hiány, hiszen itt mindenki szépen énekel, és sok-sok új dolgot visz haza. Sikeres táborzárást kívánunk, és azt, hogy jövőre majd újabb élmények legyenek. Nagyon szépen köszönjük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:29, szombat | Helyi

ELBALLAGTAK A SZENTANNAISOK

Idén sem maradhatott el a tradicionális gépes felvonulás, minden évben ezzel veszi kezdetét a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium különleges ballagása.

2024. Május 18. 14:25, szombat | Helyi

VÁRMEGYEI VONÓS VERSENY

Negyedik alkalommal került megrendezésre a Karcagi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei vonósverseny. A megmérettetésre közel 50 gyermek nevezett.

2024. Május 18. 12:17, szombat | Helyi

IDÉN IS SOK ALKOTÁS SZÜLETETT

A Játszd újra kiállításra idén is sok alkotás készült. Ez a program nem csak a hulladék újrahasznosításáról, hanem az óvodás gyermekek tehetséggondozásáról is szól.

2024. Május 18. 10:02, szombat | Helyi

VÁROSUNK IS BEMUTATKOZOTT

Városunk is bemutatkozott a térség legnagyobb idegenforgalmi expóján, a Szolnoki Utazás és Szabadidő Kiállításon.