Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2023. Október 06. 15:12, péntek | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

Kilenc hónap alatt 5 ember halt meg lakástűzben

 Kilenc hónap alatt 5 ember halt meg lakástűzben

2023 első három negyedévében 212 lakástűz keletkezett, 50-nel kevesebb, mint 2022 első kilenc hónapjában, ami 19 százalékos csökkenést jelent.

A vizsgált időszakban 3.217 négyzetméternyi épített terület égett le, 1.872-vel kevesebb, mint tavaly, ami 37 százalékos csökkenés.

A legnagyobb tűz Törökszentmiklóson volt február 5-én, ahol egy öt helyiségből álló kétszáz négyzetméteres melléképület égett teljes terjedelmében.

Az első kilenc hónapban keletkezett lakástüzekben 5 ember vesztette életét, a tavalyi év hasonló időszakának esetei 2 áldozatot követeltek.

Naponta átlagosan egy otthonban csaptak fel a lángok. Ezekben az esetekben 20 ember sérült meg, egyel, vagyis öt százalékkal többen, mint tavaly ugyanebben az időszakban, többségük füstmérgezést szenvedett. A lakástüzekhez összesen 420 tűzoltóautót riasztottak. A leghosszabb beavatkozás csaknem hat órán át tartott: szeptember 17-én egy 160 négyzetméteres lakóház négy helyisége égett Tiszakürtön, a lángok a tetőszerkezet egyharmadára is átterjedtek. A beavatkozást két járművel kiérkező tizenkét tűzoltó végezte.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 22 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba (28 %), nyílt láng (21 %), a fűtési rendszer hibája (7 %), sütés-főzés (4 %), dohányzás (3 %), avar- vagy szemétégetés (2 %), illetve a kémény műszaki állapota (11 %) miatt gyulladt ki épület. 18 otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz. A legtöbb alkalommal a konyhában (14 %), hálóban (12 %), illetve kéményben (11 %) csaptak fel a lángok.

A 212 tűzzel érintett lakóépület egyikében sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. Az otthon jellegű tüzek száma a fűtési szezonban a legmagasabb, így az előttünk álló három hónapban még nagyobb odafigyelésre lesz szükség.

Szén-monoxid miatt az első három negyedévben 20-szor riasztották a tűzoltókat, 3-mal, 13 százalékkal kevesebbszer, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Egy ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, 2-vel kevesebben, mint egy éve. Senki sem vesztette életét szén-monoxid miatt, amely megegyezik a tavalyi adattal. A mérgező szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van, és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ha elérhető a vízmelegítőnk, vagy fűtőeszközünk égéstere, látható a láng, akkor mindenképpen vásároljunk egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt otthonra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:30, kedd | Helyi

KENDERMAGOKAT RENDELT HOLLANDIÁBÓL

A vád szerint a férfi 2023. augusztus hónapjában egy ismeretlen személyt megbízott azzal, hogy Hollandiából küldjön neki kábítószert tartalmazó kendernövény termesztéséhez szükséges vetőmagot.

2024. Április 29. 17:51, hétfő | Helyi

ELISMERÉSEK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYÉBEN

A rendőrség napja alkalmából rendőrök és rendvédelmi igazgatási alkalmazottak vehettek át jutalmat.

2024. Április 29. 13:39, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor