Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2023. November 20. 05:02, hétfő | Helyi

20 ÉVES LETT A BILJANA BOLGÁR NÉPTÁNCEGYÜTTES

20 ÉVES LETT A BILJANA BOLGÁR NÉPTÁNCEGYÜTTES

 Jubileumi gálaműsort adott a Karcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttes a Déryné Kulturális Központban. A gálaesten a karcagiak mellett láthatták a folklór kedvelői a Divni Tanci - Meraklijci néptáncegyütteseket.

A jubileumi műsort a karcagi néptáncegyüttes művészeti vezetője, Major János rendezte. A Karcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttes hosszú ideje kimagasló szolgálatot végez a kultúra, valamint az oktatás és nevelés területén, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy tagjai között a generációs perspektíva teljes tárháza megtalálható.

Az együttes tagjai a Karcagi Nagykun Református Gimnázium jelenlegi és volt tanulói, öregdiákjai, tanárai. Szerencsére mindig volt köztük a bolgár kultúra iránt olyan kitartóan elkötelezett személy és személyek, akik folyamatosan életben tudták és tudják tartani a csoportot. Az együttes 20 éves működése óta több mint 80 táncos szerepelt a csoportban.

A közösség célja, hogy közelebb hozza, megismertesse a magyarországi bolgárság mindennapi kultúráját, hagyományát, művészetét, melynek fő eszköze a bolgár néptánc bemutatása. A közösség folyamatosan szervez, illetve vesz részt olyan rendezvényeken, amelyek hazánk kulturális sokszínűségét, a nálunk élő nemzetiségek kulturális repertoárját, hagyományait, örökségeit mutatják be.

Az est fővédnöke, Varga Szimeon, a Magyar Országgyűlés bolgár nemzetiségi szószólója is köszöntötte az egybegyűlteket és gratulált ehhez a jelentős mérföldkőhöz. Kiemelte, hogy az elmúlt húsz évben a néptáncegyüttes be tudott kapcsolódni a bolgár vérkeringésbe, országosan és a határon túl is nagyon sokan ismerik és elismerik őket.

A gála zárásaként a biljanások megköszönték segítőiknek - köztük Pánti Ildikó önkormányzati képviselőnek - az eddigi támogatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 14:00, szerda | Helyi

KIÁLLÍTÁS NYÍLT A RENDŐRMÚZEUMBAN

A Rendőrmúzeumban 39 amatőr művész közel 100 alkotásával nyílt kiállítás.

2024. Május 08. 12:00, szerda | Helyi

VERSES DÉLUTÁN A KÖNYVTÁRBAN

A Költészet Napjához kapcsolódva verses délután került megrendezésre a Csokonai Könyvtárban Karcagon.

2024. Május 08. 09:13, szerda | Helyi

TOBORZÁS JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYÉBEN

A rendőrök 13 településen, 18 helyszínen várták ezen a héten is a határvadászképzés iránt érdeklődőket.

2024. Május 08. 07:00, szerda | Helyi

BALTÁVAL TÁMADT SZOMSZÉDJÁRA

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség emberölés bűntettének kísérlete miatt indítványozta egy 71 éves törökszentmiklósi férfi letartóztatását,