Városlista
2018. április 22, vasárnap - Csilla

Hírek

2018. Január 12. 17:46, péntek | Helyi
Forrás: KARCAG TV

FAZEKAS SÁNDOR: “A KAP TÁMOGATÁSOK A GAZDÁKAT ILLIETIK”

FAZEKAS SÁNDOR: “A KAP TÁMOGATÁSOK A GAZDÁKAT ILLIETIK”

Az uniós mezőgazdasági források nem fordíthatók a migrációs válság kezelésére, azok nagyságát meg kell őrizni. - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Karcagon.

A tárcavezető szerint a Közös Agrárpolitikai támogatások továbbra is a gazdákat illeti.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint, el kell kerülni, hogy egy, a mezőgazdaságtól független rossz uniós politikai döntés árát a gazdáknak kelljen megfizetniük, ahogy az az orosz embargó esetében is történt. Elfogadhatatlan, hogy más kihívások, így például a migrációs válság kezelésére KAP forrásokat vonjanak el. Magyarország álláspontja szerint a KAP forrásokat – melyek valamennyi fogyasztó érdekét szolgálják - továbbra is a gazdáknak kell kapniuk”. Fazekas Sándor szerint a KAP források csökkentése olyan súlyos következményekkel járna, mint az élelmiszerárak jelentős emelkedése, valamint a vidék népességmegtartó erejének csökkenése és hosszabb távon akár a vidéki területek elnéptelenedése. Az elmúlt időszakban sokan támadták a Közös Agrárpolitikát azzal, hogy nem biztosít kellő hozzáadott értéket az Unió állampolgárainak, ezért a céljait felül kell vizsgálni. Ezzel kapcsolatban a magyar tárcavezető hangsúlyozta, hogy a KAP-nak is köszönhetően az Uniós és benne a magyar gazdák is több mint 500 millió uniós állampolgárt látnak el nap, mint nap kiváló minőségű, egészséges élelmiszerrel.


- Sikerült megakadályozni, hogy a brüsszeli burokraták megcsonkítsák a gazdáknak, így a magyar gazdáknak járó agrártámogatásokat. Ugyanis egy olyan elképzelés volt Brüsszelben, hogy a támogatások egy részéből a migránsok letelepítésére költenének jelentős pénzeket. A magyar agkrár diplomácia sikere, hogy több uniós tagállammal együttműködve őket meggyőzve az álláspontunk helyességéről elértük, hogy ezt a tervet ejtették. Meghátráltak a brüsszeli bürokraták az elképzelésüktől, aminek az lett volna a lényege, hogy az agrártámogatásokból, vidékfejlesztési forrásokból migránsok beilleszkedésére, betelepítésére jelentős összegeket csoportosítsanak át.

Elemi érdekünk, hogy az agrártámogatásokat a termelők kapják, hiszen ez által tudnak méltányos áron minőségi élelmiszert termelni, előállítani. Ha csökkennek az agrártámogatások értelem szerűen a minőségi élelmiszerek ára emelkedik.

A vásárlók érdeke az, de a gazdák érdeke is az, hogy az agrártámogatásokat a mezőgazdasági termelésre fordítsuk a jövőben is. Vidékfejlesztési programokra van szükség, a vidéki megélhetést kell elősegíteni. Az volt talán a legkiszámíthatatlanabb a brüsszeli elkézelésben, hogy nem jelezték, hogy nagyságrendileg mekkora összegről van szó, nyitva hagyták ezt a lehetőséget egy későbbi időpontra, amikor már sokkal nehezebb megvédei az álláspontunkat. Konkrét összeget nem mondtak, ezért is volt ez egy kritikus kérdés. - mondta kérdésünkre Fazekas Sándor az agrártárca vezetője.

Címkék: Karcag

Ezek érdekelhetnek még

2018. Április 21. 08:56, szombat | Helyi

Tájékoztatás: Segítség a fűnyírásban

A Fidesz Karcagi Szervezetének képviselői segítséget szeretnének nyújtani idős, beteg, mozgássérült, illetve gyermeküket egyedül nevelő lakótársainknak a fűnyírásban.

2018. Április 20. 20:01, péntek | Helyi

MESEVARÁZS

A MIEÓ Mesevarázs Munkaközössége H. Tóth Jánosné vezetésével az Ifjúsági Házban a Csillagszemű juhász című mese feldolgozására várta a kilenc óvoda egy-egy csoportját.

2018. Április 20. 19:55, péntek | Helyi

KÉSZÜL A SZEZONRA BEREKFÜRDŐ

Határon túlról és a szomszéd településekről is érkeznek vendégek a bereki gyógyvizű strandra.

2018. Április 20. 19:53, péntek | Helyi

KATASZTRÓFAVÉDELMI VERSENY

a Karcagi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Kisújszálláson rendezte meg a területi ifjúsági katasztrófavédelmi versenyt és a Vöröskereszt területi elsősegélynyújtó versenyét felsősöknek és középiskolásoknak.