Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2023. Június 27. 05:01, kedd | Helyi

FELAVATTÁK AZ AGROSPRINT ZRT. ÚJ ÜZEMÉT

FELAVATTÁK AZ AGROSPRINT ZRT. ÚJ ÜZEMÉT

A gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök piacán Karcag lesz Európa legjelentősebb központja - mondta avatóbeszédében Varga Mihály pénzügyminiszter Karcagon, az Agrosprint Zrt., új üzemének avatóján.

- Köszönöm, hogy elfogadták meghívásunkat és örömünkben osztozva a vállalatunk életében fontos mérföldkő tanúi lesznek. Az Agrosprint Zrt. karcagi gyáregységének felépítésével olyan állomáshoz érkezett, amely okot ad a mögöttünk álló időszak számbavételére. Ez a mai nap is különleges, hiszen lezárt cégünk életében egy szakasz, amely átsegített bennünket a serdülőkorból a felnőtté válásba. Legyen ez a mai nap a HIPA Nemzetközi Befektetési Ügynökség és az OTP Bank támogatásának keretében megvalósított beruházás bemutatásáról, üzemünk termelésbe való átadásáról. - kezdte köszöntőjét Fülöp Csilla, az Agrosprint Zrt. másodgenerációs tulajdonosa, majd átadta a szót Szepesi Tibor polgármesternek.

- Ahhoz, hogy eredeti munkát végezz, nem feltétlenül kell olyasmit tudnod, amit senki más nem tud. Csak az kell hozzá, hogy olyasmiben higgy, amiben csak néhányan hisznek. A Fülöp család így tett. Hitt abban, hogy elképzelésük, majd elhatározásuk maradandó, a család életét meghatározó vállalkozás lesz. Ma már tudjuk, hogy az Agrosprint, mely több mint 30 évvel ezelőtt családi vállalkozásként indult, s a kezdeti kisvállalkozásból az alapítók munkájának köszönhetően jutott el odáig, hogy mára cégcsoportként kerüljön be a magyar és a nemzetközi gazdaság agrárgazdaság aktív értelmezésébe.

Az elmúlt évtizedek alatt kihívta magának a magyar gyűjtőipar legnagyobb vállalata címet, sőt már a feldolgozó üzeme Európa legnagyobb fagyasztott csemegekukorica beszállítója lett. Az előző évek beruházásainak köszönhetően a cég többszörösére növelte tárolókapacitását, feldolgozó kapacitását, komoly energia, racionalizálás és infrastruktúra fejlesztést hajtott végre, illetve modern csomagoló és feldolgozó üzemet emelt öntözőrendszert érintett. Ezt követően kezdődött el 2021-ben a most átadásra kerülő fejlesztése, mellyel a kapacitás megháromszorozódott az eddigiekhez képest, a dolgozói létszám pedig a jelenlegi munkahelyek megőrzése mellett közel 100 új munkahelyet is jelent - sorolta a városvezető, aki szólt arról is, hogy Karcagon az Agrosprint nem csak egy cégnél, nem csak egy márkanév, egy gyárüzem, egy fogalom, egyszerre fegyelmet, kitartást, odafigyelést, minőséget jelent, s jelent egy ezekért együtt dolgozó, elhivatott csapatot, s nem véletlen nyerték el a Családbarát Munkahely kitüntető címet is.

- A városban megvalósult fejlesztéseikkel hozzájárultak ahhoz, hogy a település munkaerő-megtartó képessége tovább növekedjen, hogy azok, akik helyben képzelik el jövőjüket itt jussanak munkához, megélhetéshez. Köszönöm, hogy nyújtott támogatásaikkal, felajánlásaikkal eddigi és jelenlegi fejlesztéseikkel segítik Karcagot. Gratulálok az elért sikerekhez, köszönöm, hogy munkájukkal, elkötelezett lokálpatriotizmusukkal segítik településünket - mondta Szepesi Tibor.

F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő szerint a csoda a szemünk előtt zajlik, és sokszor nem akarjuk, vagy nem tudjuk észrevenni. Ha nyáron a gyümölcsfáról leszakítunk egy érett gyümölcsöt, és megkóstoljuk, a fagyasztóból kivesszük a mirelit gyümölcsöt és megkóstoljuk, akkor nem is gondolunk arra, hogy azt a fát valaki elültette, gondozta, óvta, védte, csak azt gondoljuk, hogy természetes az érett gyümölcs. De ha valaki magot ültet, csemetét nevel, akkor sokszor nem tudja, hogy az a fa megmarad-e, termőre fordul-e, vagy finom gyümölcse lesz-e. És így járt a Fülöp család is, aki több mint harminc esztendővel ezelőtt fiatal párként két kicsi gyermekkel csemetét ültetett. Nem voltak benne biztosak, hogy az a csemete nagy lesz, termőre fordul-e, arra végképp nem gondoltak, hogy a világ másik részén kiveszik ezt a termést a fagyasztóból és ott is meg fogják kóstolni. Mert a csodák a szemünk előtt zajlanak. Ha észrevesszük, ha figyelünk rá, ha tudjuk, hogy mit szeretnénk tenni - jelentette ki a képviselő, aki szerint a csodák itt zajlottak a szemünk előtt Karcagon, hiszen évszázadok alatt generációk érték meg a csodát, ami először csoda volt, majd természetessé vált, hogy a múlt része volt, legyen az egy gőzmalom, vagy a Zádor-híd.

- Megtörtént az a csoda, amire mindannyian vágyunk és várunk, de sokszor keveset teszünk érte, sokszor nem hiszünk saját magunkban sem, pedig a hit a legfontosabb, amely mozgatja az embert, amely kudarcok, sikertelenségek közben is tovább lendít. És szemünk láttára történt az a csoda, hogy egy ifjú pár magot vetett, csemetéket nevelt, és már jórészt ezek a csemeték viszik tovább a céget. Persze a szülőknek még mindig gyermek a gyermek, de már egyre nagyobb, egyre önállóbb, egyre komolyabb döntéseket hoz. És így van jól. Mert a csodák a szemünk előtt zajlanak, és ez a város, ez az ország ki van éhezve a mindennapi, a hétköznapi, különleges csodákra. Mindenkinek kívánom azt, hogy minél több csodában, több szépségben legyen része, akár a munkájában, akár a magánéletében. Gratulálok a Fülöp családnak és gratulálunk az egész országnak, hiszen ez Magyarországnak és Karcagnak is nagy siker - fogalmazott a képviselő.

- Hosszú ideje várunk már erre a mai napra - kezdte köszöntőjét Fülöp Gábor alapító tulajdonos. - Azt hiszem, ha az új üzemben körülnézünk, bátran mondhatjuk, hogy megérte. Az Agrosprint Zrt. 32 éves fennállásának első nagy áttörése annak a pillanatnak tudható be, amikor 1999 januárjában átadásra került Karcagon a fagyasztó üzemünk, a második nagy lendület a cégünk serdülőkorát meghatározó időszak, a Nyírlugasi üzemünk 2008-as megvásárlása, majd a mostani karcagi új gyáregységünk építése.
- A hosszú távú fenntarthatóságot csak kiváló minőségű, versenyképes termékkel lehet elérni. Ehhez modern gyártóüzemi környezetre, gyors strukturált folyamatokra, jól szervezett, képzett szervezetekre, munkatársakra van szükség. Na, ez volt a családunk feladata és ennek eléréséhez igaz, hogy rögös úton mentünk végig, de az álmainkat nem szoktuk feladni - sorolta a tulajdonos, aki arról is szólt, hogy az új üzem korábban Karcag város csapadékgyűjtő területe volt, egy mocsaras, nádas terület.

- Nem volt technológiai vizünk az új üzemben, szennyvíz-befogadási lehetőségünk, mert a városi szennyvíztelep túlterheltsége miatt szóba nem jöhetett az, hogy nulla szennyvizet bocsássunk ki. Ami komoly feladat volt, hogy a két üzemet összekötő néhány száz négyzetméteres terület, több mint húsz tulajdonosé volt. Na, ez volt az igazi meccs, mire ezt meg tudtuk szerezni. A döntésünk 2020 augusztusában megszületett az önkormányzat területeladásának támogatásával, és ettől kezdve nem volt más, csak előre néztünk. Az előzetes finanszírozási tervek 12 milliárdra készültek. Ezzel a pályázattal fordultunk a Nemzeti Befektetési Ügynökséghez, ahonnan kaptunk 4,8 milliárd forintot, az OTP Bank megtámogatta a beruházásunkat 4,5 milliárd hitellel, a maradék 7,6 milliárd forintot pedig önerőből egészítettük ki. Sajnos a költségvetés mára meghaladta a 15 milliárd forintot. Mára 11 ezer tonnás kapacitást megháromszoroztuk, 35 ezer tonnára nőtt, amely stabil alapot nyújt a további fejlődéshez. 15 féle zöldség-gyümölcs feldolgozására alkalmas, automatizált technológiai vonalakat építettünk fel 9500 négyzetméterű feldolgozó üzemünkben. Az infrastrukturális kiszolgálására megépítettük saját vízművünket, hűtéstechnológiai gépházunkat és a termékek főzését kiszolgáló kazánházunkat. Nagyon büszkék vagyunk a 2500 km/h-s szennyvízbefogadást lekezelő biológiai szennyvíztisztító üzemünkre is. Elkezdtük az energia racionalizálási programunkat is, amely a hulladékfő hasznosítástól a megújuló energia előállítással fog jövőre befejeződni. Beruházásunk zárásaként 2024 tavaszán üzemeljük be a csöves kukorica-feldolgozó vonalunkat - sorolta Fülöp Gábor,aki szerint az lehet igazán sikeres, aki megfelelően tud alkalmazkodni a piaci kihívásokhoz, felismeri a lehetőségeket, és van hozzá üzleti bátorsága megvalósítani azokat. Ők is ezt tették, merészek voltak és létrehoztak egy európai szintű üzemet Karcagon. Az Agrosprint Zrt. mára Európa legnagyobb fagyasztott csemegekukorica-gyártó üzeme lett, és továbbra is a magyar hűtőipar vezető vállalata.

- A szülővárosában mindenki örömmel és szeretettel szokott hazamenni, úgy vagyok ezzel én is. Erőt ad, ha az ember Karcagon járhat. Dupla öröm, amikor nemcsak hazalátogat az ember, hanem valamilyen beruházás átadása alkalmából teszi mindezt. Örülök, hogy erre ma lehetőségem nyílt. Ráadásul olyan alkalmon vagyunk, amikor az élelmiszeripar újabb beruházása valósul meg. Nemcsak az ágazat, az Agrosprint erősödik, hanem a város, a térség és mindaz, amit agráriumnak hívunk Magyarországon - kezdte beszédét Varga Mihály pénzügyminiszter, aki szólt a tavaly februárban kirobbant orosz-ukrán háború, a Brüsszel meghozott szankcióiról, valamint a tavaly évi drámai és 100 évre visszatekintve sem tapasztalt aszályos időszakáról.

- Ez áttéteken keresztül érintette az élelmiszergazdaságot is. Kitettségünknek több szempontból is vannak előzményei. A magyar élelmiszeripar zömét csakúgy, mint más ágazatokat a rendszerváltoztatás után privatizáció sújtotta. Az akkori kormányok úgy gondolták, hogy azokat a jól működő ágazatait és meglévő vagyonelemeit a magyar gazdaságnak, amelyből bevételek származnak, ezeket érdemes értékesíteni. Az ágazat nagy részében olyan szereplők jelentek meg, akik befolyásuk, tőkeerejük finanszírozási lehetőségei kapcsán sokkal nagyobb mozgástérrel rendelkeztek, mint a megmaradt néhány, erejét tekintve a nagyokhoz a multikhoz képest gyenge magyar szereplők. Ezen a helyzeten kellett tehát változtatni a mostani kormánynak. Sajnos tudjuk, hogy mindig nehezebb valamit felépíteni, mint berombolni. A rombolás után viszont eljött 2010-től az építési korszak, majdnem nulláról kezdődő építkezés indult el. Szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy a 2010-es kormányváltáskor egy lépésnyire voltunk az államcsődtől. Sőt, nem csak egy lépésnyire, még talán közelebb is. Ma már nem emlékszünk rá, hogy 2008-ban nem Görögország volt az első, aki nemzetközi segítségért folyamodott, hanem Magyarország. Olyan helyzetben volt tehát a gazdaságunk, de nyugodtan mondhatom, hogy a közös erőfeszítések eredményre vezettek. 180 fokos fordulat kellett a gazdaságpolitikában azon a szemléletmódon, ami a magyar gazdaságot másodrangú szereplővé tette saját hazájában. A magyar gazdaságot először is munkaalapúvá tettük, olyan értékközpontokat alakítottunk ki, ahol a munkát megbecsülik. 2010 után a kormány azt mondta, hogy munkahelyteremtés az elsődleges célja, ehhez beruházásokra van szükség, a családi vállalkozások ösztönzésére és támogatásra, valamint az adórendszer átalakítására. Ezért van most olyan adórendszerünk, ami versenyképes, ami a munkát és a jövedelmet minél kisebb mértékben adóztatja, és a közösségi szükségleteinkhez szükséges forrásokat pedig a fogyasztási típusú adókon keresztül szedjük be, ami kell egészségükhöz, oktatáshoz, közbiztonsághoz vagy éppen a rendvédelemhez. Nálunk nem azon törtük a fejünket, hogy globális minimumadót vezessünk be a cégekbe és a vállalatok adóját emeljük meg 9 százalékról 15 százalékra. Nálunk épp az ellenkezőjén megy a gazdaságpolitikai ötletelés, tehát azt gondolom, hogy ez egy helyes irány, még akkor is, ha ez Brüsszelben valakinek nem tetszik. Jelenlegi háborús időszakban is a magyar gazdaság jól tud teljesíteni, az ellenálló képessége jelentősen megerősödött. A munkában állók száma továbbra is 4,7 millió fölött van, ez egymillióval kevesebb fő volt 2010-ben. Nem 12 százalék a munkanélküliség, hanem 4 százalék alá került, tehát aki tud és akar dolgozni, az el tud helyezkedni. Hazánk beruházási rátája is az egyik legmagasabb az Európai Unióban. Márpedig, ha egy gazdaságban beruházások vannak, akkor azok a piaci szereplők, akik ott vannak, bíznak a jövőben, és úgy gondolják, hogy a kilátások vannak annyira jók, hogy érdemes befektetni és beruházni, úgyhogy ezt a munkát kell folytatni. Természetesen ennek együtt kell járni egy folyamatos reálbér-növekedéssel is, hiszen az emberek akkor fogadnak el bármilyen gazdaságpolitikát, ha úgy érzik ez hozzájárul a közös kollektív jóléthez. Ezért tartom kifejezetten örömtelinek, hogy 2022-ben, a nehézségek ellenére is növekedtek a reálbérek, és jó esélyünk van arra, hogy ezt ebben az évben is megtegyük. A magyar kormány továbbra is növelni fogja a nyugdíjak vásárlóerejét, és a rezsicsökkentést is fenn fogjuk tartani, még akkor is, ha ezt Brüsszelből nem nézik jó szemmel - hangsúlyozta a tárcavezető, aki néhány szóban a jövő évi költségvetésről is beszélt.

- Olyan költségvetést kell készíteni, ami garantálja az ország biztonságát, az ország védelmét, megvédi a munkahelyeket, megvédi a családokat, megőrzi a nyugdíjak reálértékét is, és mindeközben fenntartja a rezsivédelmet. Egy ilyen költségvetés készült az államháztartás egyensúlyára törekedve 2024-re, hamarosan ennek a vitája elkezdődik. Csökkenteni fogjuk az államháztartás hiányát, 3% alá csökkenni fog a magyar államadósság, 70% alá egészen pontosan 66,7%-ra, és mérsékelni fogjuk az inflációt is. Már azon dolgozunk a jegybankkal közösen, hogy év végére egy számjegyű legyen az infláció mértéke. Jövőre pedig 6%-os szintre mérséklődjön. Tehát az a cél, hogy egy fegyelmezett, takarékos költségvetés szülessen meg, és ezzel a gazdálkodással meg tudjuk védeni az elért eredményeket. Az orosz-ukrán konfliktus és az annak nyomán kialakuló elszabaduló rezsi és energiaárak, magas infláció hangsúlyosabbá tette a hazai élelmiszeripar fontosságát. A magyar családok energia és élelmiszerellátása nem függhet a külpiacoktól, új élelmiszeripari gyártó beosztásokat kell létrehoznunk. Az ilyen beruházások legjobb helyszínei pedig azok az agrárium szempontjából fontos területek, ahol az élelmiszer alapanyagai megteremnek. Ezért is vagyunk ma az Agrosprint Zrt. karcagi üzemében, az Alföldön, amelyet egykor nem csak a történelmi Magyarország, de egész Európa éléskamrájaként is tartottak számon. Ez a vállalat maga is hozzájárul a nemzet belső kapcsolati hálójának a megerősítéséhez. Határokon átívelő tevékenységet folytat, Erdélyben külön csomagolóüzemmel is rendelkezik és az ottani magyarságot is ellátja a termékeivel.

A kormány mindig is hitt abban az alapelvben, hogy azokat kell támogatni, akik lehetőséget látnak ott, ahol mások a problémákat veszik észre. Ha pedig abból indulunk ki, hogy az Agrosprint Zrt. már 35 országba exportálta gyorsfagyasztott zöldség és gyümölcs termékeit, akkor leszögezhetjük, hogy az alapítók rendelkeznek ezzel a képességgel, a lehetőség felderítésének és megtalálásának a képességével. Az új gyorsfogyasztó üzem egységben most induló termelés az egész térség javára válik. Kívánom, hogy az agráriumban dolgozó őstermelő családoktól az üzemben dolgozókig mindenki érezze ezt a sikert. Remélem, hogy ezt a jóleső érzést minden térségben élőnek, karcaginak vagy környékbelinek erősíti ez a beruházás. A gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök piacán mától Karcag lesz Európa legjelentősebb központja. Ezzel a reménnyel kívánok minden jót, sok sikert az üzem működéséhez a tulajdonosoknak - hangzott el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 12:00, szerda | Helyi

VERSES DÉLUTÁN A KÖNYVTÁRBAN

A Költészet Napjához kapcsolódva verses délután került megrendezésre a Csokonai Könyvtárban Karcagon.

2024. Május 08. 09:13, szerda | Helyi

TOBORZÁS JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYÉBEN

A rendőrök 13 településen, 18 helyszínen várták ezen a héten is a határvadászképzés iránt érdeklődőket.

2024. Május 08. 07:00, szerda | Helyi

BALTÁVAL TÁMADT SZOMSZÉDJÁRA

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség emberölés bűntettének kísérlete miatt indítványozta egy 71 éves törökszentmiklósi férfi letartóztatását,

2024. Május 07. 17:25, kedd | Helyi

Kiskorúakat rabolt ki este, másnap hajnalban már őrizetbe vették majd le is tartóztatták

Tiszafüredi Járási Ügyészség rablás bűntette miatt indítványozta annak a vármegyei kisközségben lakó 19 éves férfinak a letartóztatását, aki 2 kiskorútól – őket veréssel fenyegetve – csikart ki készpénzt.