Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Május 01. 20:26, hétfő | Helyi

Huszár és pásztortalálkozó

Huszár és pásztortalálkozó

A Déryné Kulturális Központ és az önkormányzat Huszártalálkozót rendezett május 1-jén a Zuglógerben.

A programon látványos bemutatókkal várták az érdeklődőket, ahol a Pusztai Róka Lovascsapat és a Kováts Mihály Huszárbandérium mellett jászsági, ceglédi hagyományőrzők is felléptek.

A városban sokan nézték meg reggel a látványos huszárfelvonulást, ahol csikósok, betyárok, huszárok, több tucat lóval, hintóval vonultak fel.

A Zuglógerben aztán egész nap tartott a lovas program, huszár bemutatót tartottak az Üllőről érkezett lovas csapat tagjai, de volt népi játszótér, huszártoborzó a kisebbeknek, a felnőtteknek előadás Kováts Mihályról, a délutáni lovas erőpróba is közel húsz indulóval zajlott a Pusztai Róka Lovascsapat nomád harci bemutatója után. A színpadon néptánc, népzene, nóta is szólt, fergeteges hangulatot varázsolt a ligetbe az Agyagbanda, akiknek zenéjére sokan táncra is perdültek, de a "jó Laci betyár" nóta műsorát is sokan meghallgatták.

A Zuglóger másik végében pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Szervezete és a Karcagi Nagykun Gazdakör szervezésében Pásztortalálkozó is volt. Szakmai előadást tartott dr. Barancsi Ágnes szaktanácsadó a támogatási lehetőségekről, majd Szent György napjához kapcsolódóan búza, gyümölcsfa, zöldség és virágszentelés volt Nt. Koncz Tibor esperes és Gulyás Zsolt plébános, érseki tanácsos közreműködésével.

Az érdeklődők számára pásztorkutya- és juh-fajtabemutatót tartottak, de volt előzetesen meghirdetett ferdinánd-sütőverseny is, ahol a zsűri kereste a Nagykunság legfinomabb ferdinándját. A versenyre 42 fő nevezett, életkoruk 9 és 93 év közötti volt. A karcagi, berekfürdői, kunhegyesi, kunmadarasi, kisújszállási, kenderesi lányok, asszonyok és fiúk által készített kelt tésztás süteményből a karcagi Örsiné Kovács Ilonáé lett az első.

Plósz Csilla, a KÁAMI igazgatója tárogató szóval színesítette a programot, ahol a pásztorokat külön is köszöntötték. Elismerő oklevelet adott át Hubai Imre Csaba elnök a karcagi Béres Mihályné és a kunmadarasi Szalai Imre örökös pásztoroknak. Györfi Sándor Kossuth- és Munkácsy-díjas karcagi szobrász által készített kisplasztikát vehetett át Rózsa Péter, Szabó Sándor és Tóth László.

A huszár és pásztortalálkozó fő céljának a hagyományőrzést tekintették a szervezők.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor

2024. Április 28. 15:00, vasárnap | Helyi

DIGITÁLIS TÉMANAP

Digitális április. Számítástechnikai- informatikai témahét zajlott a Szent Pál Marista Általános Iskolában. A témahéten a diákok által legjobban várt program a digitális verseny volt.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

NEM KÉRÜNK A MIGRÁNSGETTÓBÓL

Jóváhagyta az Európai Parlament az EU új migrációs és menekültügyi paktumát, mely szerint elképzelhető, hogy akár Magyarországon is migránsgettók kerüljenek kialakításra.

2024. Április 27. 17:00, szombat | Helyi

PÁLINKÁSÜVEGGEL VERTE FEJBE-AGYZÚZÓDÁS LETT A VÉGE

Mezőtúron egy születésnapi összejövetel durvult el olyannyira, hogy a bulin résztvevő egyik férfi súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett.