Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Április 02. 08:02, péntek | Helyi

Tavaszi vetés

Tavaszi vetés

Domján Sándorral, a KunAgró 21. Kft. főmérnökével arról beszélgettünk, hogy a március végi mínuszok, mennyire befolyásolják a már kikelt vetést.

A szakember szerint nem jelent súlyos károsodást az őszi vetésűeknek a reggeli fagy, a talajmunkában, az őszi vetésűek fejtrágyázásában még segít is.

Nagyobb gond az, hogy a talajok még mindig jelentősen át vannak ázva, a felszíni vizek 90 százaléka már, de helyette vízfoltok vannak, így nagyon nehéz tavasz áll a gazdák előtt.

A kft. járthatóvá tette az utakat, végigtárcsázta a Széles, a Kenderesi, a Bócsai, a Tarattyó utat, így

jól megközelíthetők a táblák, tehát ha a talaj olyan lesz, hogy bírja a gépeket, lehet dolgozni.

A vízkár az őszi vetésűekben 20-25 százalékos, a tavasziaknál csupán hátráltatja a talajmunkát, a talajerő-visszapótlást, ami munkacsúcsot fog okozni.

A nyíregyházi időjós előrejelzése szerint az évi csapadék eloszlása egyenlőtlen lesz, az aszály inkább az őszre lesz igaz. Bár a májusi eső aranyat ér, mivel azonban áprilisban is sok csapadék lesz, félő, hogy a torlódó tavaszi munkákat nehezíteni fogja.

A tavaszi kalászos nem is jelentős a határban, a karcagi kutatóintézet által előállított különböző vetőmagokat is egyre inkább használják a gazdák alternatívaként - cirok, szudáni fű, köles, de van, aki nemesített disznóparéjjal foglalkozik, vagy mákkal.

Klasszikusan marad a búza, az őszi árpa, a repce, a napraforgó, a kukorica, s mellé jönnek a fenti növények.

Az enyhe tél a kártevőknek kedvezett, a repcében már megjelentek a kórokozók. Így rovarölőszer felhasználásban magasabb adaggal kell számolni a gazdálkodóknak, mint az előző években.

Akik a meleget várják, azoknak is van az időjósnak jó híre, mert igen meleg nyarat jelez. Reméljük lesz elég vakcina és leoltásra kerül az ország lakossága, s akkor nyithatnak a strandok. Addig azért még sok-sok munka van a határban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 20:16, hétfő | Helyi

Füstbe ment terv

A Szolnoki Járási Ügyészség költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a 45 éves mezőtúri férfival szemben, aki tiltott dohányterméket tartott magánál.

2024. Május 06. 14:17, hétfő | Helyi

RABLÁS TISZABURÁN

Nem érdemes értékeket követelve mást veréssel fenyegetni. A törvény szigorúan bünteti a rablás elkövetőit.

2024. Május 06. 13:46, hétfő | Helyi

PROGRAMAJÁNLÓ

Ingyenes jótékonysági koncertet ad Mága Zoltán Tiszafüreden

2024. Május 06. 11:44, hétfő | Helyi

Gépek égtek egy Jászberény melletti telephelyen

Tűz keletkezett szombat délután egy Jászberény külterületén található mezőgazdasági telephelyen.