Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Blog | Architekt Csőr

2012. Szeptember 13. 10:33, csütörtök

Fába zárt szellem vagy a fába szorult fény

Fába zárt szellem vagy a fába szorult fény

Egyszerű ötletek, újrahasznosított anyagok jellemzik az olasz designer munkáját.

Mint mindig, igyekszem valami különlegességet hozni nektek. Nehéz megtalálni azt az egyensúlyt, amikor az olvasót érdekli az adott poszt vagy sem. Mindig azon gondolkozom, hogy mitől lehet érdekes egy téma, hogy van e olyan hatással rátok, mint rám? De igazság szerint felesleges gondolkoznom rajta, mert ahányan vagyunk, annyi féle módon szeretjük, érezzük, átéljük világunkat. Emiatt egyenesen lehetetlen feladat mindenki ízlését eltalálni. Én azon vagyok, hogy közös nevezőnk felé tereljelek titeket.

Ha egy desginer munkáját meglátjuk, általában az objektív és a szubjektív énünk küzd egymással. Vagy tetszik és egyből megérinti a lelkünket, vagy csak egy jó dolog, amire azt mondjuk: Nem rossz! Természetesen, a mai bútordarabnál is azonnal győzött a szubjektív kisangyal. Azonnal a szívembe zártam, azonnal éreztem, hogy nekem is kell egy ilyen otthonra.

Tehát akkor a mai bútordarabunk nem más mint egy: lámpa. Igen jól olvassátok ez, tényleg egy lámpa. Vagyis inkább egy lámpa család. Az olasz designer Marco Stefanelli munkái, amely meseszerű és futurisztikus hatást kelt azonnal az emberben. Pedig hihetetlenül egyszerű dologról van szó.

Marco barátunk, összeszedett mindenféle faágat, fűrésztelepi hulladék fákat, de még épületbontásból származó fagerendákat is. Aztán székelyesen szólva : - Ejtett rajta egy rést! :)

A résen keresztül elétárulkozott a fa története, illata, évgyűrűi, meglátta annak lelkét. Gyerekkora meséi jutottak eszében, ahol tündérek, koboldok és egyéb erdei lények történeteit ismerhette meg. Elhatározta, hogy ezt az érzést és emléket mindenképpen meg kell őrizni. Azt gondolta ki: a fának úgy ad újra életet, hogy beleköltözteti a fényt. Ezzel egy második esélyt adva, hogy visszanyerje régi szellemét. Gyakorlatilag annyit csinált, hogy a vágott rés ellenkező oldaláról átfúrta a fadarabot. Bevezetékezte, és a résbe LED lámpákat telepített.

A maradék részt pedig műgyantával kiöntötte és a választott fadarab oldalihoz igazította. A kivágott résben megszilárdult műgyantából alakult ki a lámpa világító felülete. Egy briliáns ötlet, pofonegyszerű megoldással. Azt gondolom, akinek van egy kis "barkács" vénája, az bármikor meg tudja otthon csinálni. A végeredmény pedig magért beszél. Egy olyan lámpát alkottunk, amely misztikusságot, sejtelmességet, a mesék világát sugallja. Tükrözi az ötletességet, egyszerű kreatív elme szárnyalását.

Bármikor a nappalink vagy hálószobánk részévé tudjuk tenni, de akár a kertünk bevilágítást is meg tudjuk vele oldani. Ezzel bevezetve a mesét a mindennapjaink szürke egyhangúságába. És persze az sem utolsó dolog, hogy ezeket lámpákat, az újrahasznosítás eredményeként is értékelhetjük.

Azt hiszem én nekilátok és megpróbálkozom vele.

És ti?

Joey Petrovszky

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2012. November 22. 12:45, csütörtök | Architekt Csőr

Miből lesz a cserebogár?

Egy igen jól sikerült átalakulás...

2012. November 06. 11:31, kedd | Architekt Csőr

Hagyományok újragondolva

Modern hintaszékek új generációjának egyike.

2012. Október 31. 11:53, szerda | Architekt Csőr

Balaton. Szép. Lak.

Az Év Háza 2012 pályázat, egyik dijazottjának bemutatását olvashatjátok.