Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Blog | Architekt Csőr

2012. Május 24. 16:15, csütörtök

´Tón vón jó´

´Tón vón jó´

Kanada vadregényesi erdőiben, egy gyögyszemre találtam. Ismerjétek meg velem...:)

Remélem, a stand up-os Bödőcs Tibi, szállóigévé vált mondata, nem rettentett el senkit. Mert ami igaz az igaz. Ennek a tónak a partján tényleg jó lenni, főleg ha egy ilyen házikó is társul hozzá.

Na nézzük meg először hol is járunk. A helyszín Kanada, Ontario állam, Mulmur nevű település közelében. A szemkápráztató hely akár Erdélyben is lehetne, de sajnos nem ott van. Sokszor hallottuk már, hogy Erdély és Kanada tájai mennyire hasonlítanak egymásra, ezért is született meg ez a gondolat a fejembe, hogy akár ott is lehetne. Mulmur települést, 1830 körül európai telepesek, írek, skótok, angolok alapították. Fekvését tekintve, a méltán híres Niagara folyó lejtőjén fekszik és kb. 1 óra autóútra Torontótól. Tehát adott a tökéletes fekvés.

A mi aktuális házikónk, a legutolsó jégkorszak jégtakarójának visszahúzódása során keletkezett tavak vagy tórendszer egyikénél fekszik. Ráadásul még egy kis patak is csörgedez a tóba. Az már elsőre egyértelműnek látszik, hogy a tó és a környék panorámájának a kisajátítása volt a cél, de nem hivalkodva, annak természetességéből nem elvéve. Azt hogy, ez most egy családi ház vagy inkább nyaraló, esetleg hétvégi ház nehéz eldönteni. Nevezzük inkább 4 évszakos háznak. Végtelen egyszerű, letisztult tömegével nem akar hivalkodni, de meg akarja mutatni, hogy mindent lát. Rászegezi nagy szemeit a tájra, birtokolni akarja.

Egyszerű anyaghasználat, az egyszerű épületszerkezeti megoldások és azzal hogy gyakorlatilag a lejtő felől érkezve, belefészkeli magát a domb oldalba, minden hangsúlyt a panorámára fektet. Az építtetőt a táj varázslata, valószínűleg egy hajnali horgászat során érinthette meg. Arra gondolhatott, hogyha itt neki lenne egy háza akkor, ezt az élményt mindennap minden percben láthatná, ha felébred, ha reggelizik vagy csak éppen üldögél a teraszon. Ennek az élménynek a tömegformálásban, kitüntetett szerepet kaptak a tervezők. A tóra néző homlokzat egy ritmikusan ismétlődő üvegfal, amely ha jól megnézzük egyedüli homlokzatként viselkedik. Gyakorlatilag nincs is több homlokzata a háznak. Itt történik minden. Ezt azzal is igazolja, hogy a terasz teljesen végig fut előtte, még jobban konkretizálja még jobban tükrözi az üvegfal mögötti helyiségek jelentőségét.

Az építtető nagy hangsúlyt akart fektetetni a környezettudatos kialakításra és ebben a tervezők jó partnerek voltak. Továbbá fontos volt számára, hogy környezetvédelemre való érzékenysége miatt, hatástanulmányok készüljenek. Ezzel igazolva magának, hogy nem vesz el a természettől semmit. Fontos volt még számára a helyben termelt anyagok és az újrahasznosított termékek felhasználása is.
Alaprajzát tekintve is olyan egyszerű, mint a tömegformálás. Gyakorlatilag egy nyitott könyvhöz tudnám hasonlítani. Ha rátekintünk az üvegfalra, jobb és bal oldalon láthatjuk a két hálószobát, középen pedig (ahol a könyv éle található) a lakóteret, ami magába foglalja a nappalit, a konyhát és az étkezőt.

Ha maradunk a könyv hasonlatnál, akkor a lap tetején található a vizesblokk rész, amelyek ablakai, a lejtős domboldal virágaira nyílnak. Kívül és belül egyaránt, a fa jelenléte dominál. Kérdezhetnénk hogy milyen környezetvédő ez az ember hiszen egy fél erdőt ki kellett irtani ennyi fáért. Ezek nagy része újrahasznosított préselt fa vagy külön építésre termesztett, ültetvényekről kivágott fák. Hát azért a kisördög nem alszik nálam sem. Tudjuk, hogy Kanada erdőkben milyen gazda. Szóval gyakorlatilag fillérekért van az építőfa, ha speciálisan erre termesztett fáról van szó vagy sem. Tehát náluk alapvető építőanyag.
A belső tér és a bútorozás továbbra is ugyanazt az összhangot követi, amit kívülről befelé haladva eddig tapasztatunk.

Két anyag dominál,a fa és a fehér festés vagy vakolás. Az ízlésesen kiválasztott búrtorok sem lépnek ki ebből a rendszerből, mintha ezt az egész házat egy az egyben megvette volna valaki a boltba.

Egyik kedvenc pillanatom kandalló és az onnan kitárulkozó természet. Pont úgy lett eltalálva a nappali szintje, hogy ha leülünk a kanapéba, optikailag úgy érezzük mintha közvetlen a tó partján ülnénk.

És ez ugyan így igaz a hálószobákra is. Hihetetlen élmény lehet erre ébredni.
A ház műszakilag egy ízig vérig modern épület, csak néhány jellemzője ennek: zöld tető, hő-tükör, tripla üvegezés, napenergia felhasználás, inteligens árnyékolás, a szellőzés és passzív napfényvilágítás, és a geotermikus hűtő-fűtő rendszer.


Összességében egy nagyon jó házat láttunk, amely zsigereiben is törekedik, a környezeti harmóniára, de amellett annak szépségét önző módon kihasználja. Hát egészségére! :) Én egy picit túl soknak éreztem ezt a nagy nyitottságot, de hihetetlenül vonz a gondolat, hogy 1 hetet azért szívesen eltöltenék itt. De ha itt kellene élnem, akkor sem duzzognék :).

by Joey Petrovszky

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2012. November 22. 12:45, csütörtök | Architekt Csőr

Miből lesz a cserebogár?

Egy igen jól sikerült átalakulás...

2012. November 06. 11:31, kedd | Architekt Csőr

Hagyományok újragondolva

Modern hintaszékek új generációjának egyike.

2012. Október 31. 11:53, szerda | Architekt Csőr

Balaton. Szép. Lak.

Az Év Háza 2012 pályázat, egyik dijazottjának bemutatását olvashatjátok.