Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. November 14. 17:32, kedd | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

Lezárult a katasztrófavédelem egyik legösszetettebb projektje

 Lezárult a katasztrófavédelem egyik legösszetettebb projektje

Hajószenteléssel és az új mentőhajók kipróbálásával zárult a KEHOP-1.6.0-15-2016-00021 azonosító számú, az „EU polgári védelmi komplex modulok létrehozása, fejlesztése” elnevezésű projekt.

Az Európai Unió 2 milliárd 300 millió forint vissza nem térítendő támogatásából megvalósult projekt záró rendezvényét a tiszafüredi Szabics kikötőben tartották november 14-én.

A 2017-ben indított projektnek köszönhetően speciálisan kiképzett és felszerelt, árvízi védekezésre, valamint erdő- és avartüzek oltására alkalmas önkéntes mentőegységek, úgynevezett modulok jöttek létre, amelyek a nagy kiterjedésű, hosszan elhúzódó káreseményeknél támogatják a hivatásos katasztrófavédelem beavatkozó erőit. A beruházás kiemelt célja a modulokat alkotó mentőszervezetek gépjármű- és eszközparkjának modernizálása, új járművek és technikai eszközök rendszerbe állítása, valamint a csapatok speciális eszközök használatára történő kiképzése volt. Minderről dr. Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság veszélyhelyzet-kezelési főosztályvezetője beszélt. Mint fogalmazott, a baj órájában a hivatásosok mellett állnak az önkéntesek, ezért az ő képességeik fejlesztése is kiemelten fontos. A projekt célja, hogy az önkéntes csapatok nemzeti és nemzetközi szinten is az Európai Unió előírásainak megfelelő felszereléssel és képzettséggel tudjanak részt venni a mentésekben.

Az ezredes elmondta, 2021-ben befejeződött a projekt keretében vállalt úgynevezett „földi erdőtűzoltás járművekkel” modul kialakítása, amely során az erdő- és vegetációtűzzel leginkább érintett vármegyék önkéntes mentőszervezeteihez erdőtűzoltó gépjárművek, komplett védőfelszerelés-szettek, EDR-rádiók, speciális erdőtűzoltó eszközök, hátizsákok, továbbá láncfűrészek, puttonyfecskendők, hőkamerák, és tűzoltó szakfelszerelések kerültek.

Az „árvízi mentés hajókkal” modul keretén belül uniós előírásoknak megfelelő, de Magyarországon mindeddig rendszerben nem lévő árvízi utánfutós mentőhajókat, műszaki, vízi mentő, árvíz- és lakosságvédelmi gépjárművet, búvárruha-készleteket és -felszerelést, speciális quadokat és ugyanennyi utánfutót, nagy teljesítményű áramfejlesztőket, sátorkészletet, tábori ágyakat és egészségügyi felszereléseket kaptak a mentőegységek. Felkészültségüket a többi között ERDI (Búvár Kutató-mentő Szolgálatok Nemzetközi Szervezete) búvárképzéssel és kisgéphajó-vezetői képzéssel is támogatta a projekt.

A zárórendezvényen tartott köszöntőjében Borbás Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés alelnöke kiemelte, a közgyűlés egyik elsődleges feladata a terület-, ezen belül is a turisztikai fejlesztés, amelynek kiemelten fontos területe az itt lakók és a térségbe érkezők biztonsága. Ennek megvalósítását segíti a beruházás és a most átadott eszközök is, amelyeket a mentőegységek felelősen, hittel, szorgalommal, gondossággal fognak kezelni – fogalmazott a közgyűlési alelnök.

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere arról beszélt, hogy a környék Magyarország egyik legkedveltebb turisztikai célpontja. Hozzátette, a Tisza-tó minden évszakban más-más arcát mutatja, és a víz olykor veszélyes is tud lenni. Mint fogalmazott, a természetet tisztelve kell élni, hiszen a város és környéke nem egyszer megtapasztalhatta, milyen károkat tud okozni a szélvihar, az árvíz, a jégzajlás. A polgármester kijelentette, a most átvett eszközök hozzájárulnak majd ahhoz, hogy az emberek továbbra is a biztonságot tartsák a térség egyik legnagyobb értékének.

Kövér Gábor, a Tiszafüred Városi Polgárőrség elnöke hangsúlyozta, az eszközök jó helyre, felkészült emberekhez kerültek, majd Jackovics ezredes szavaira utalva hozzátette, ahogy eddig, ezután is felkészülten fognak dolgozni, a hajók jó szolgálatot fognak tenni.

Utolsóként Túri Béla, a Jász Búvár Egyesület elnöke emelkedett szólásra. Felidézte, hogy az elmúlt években milyen képzésekkel, eszközökkel támogatták őket abban, hogy a lehető legjobban végezhessék önkéntes munkájukat.

A beszédek után következett a hajók szentelése, majd a rendezvény résztvevői teszthajózáson vehettek részt a Tiszán. A lassú és nagy sebességű, tavi, tengeri, és biztonságos folyami hajózásra is alkalmas, nyolcfős árvízi mentőhajók a beavatkozó egységek vízi kutatását, a bajbajutottak kimentését, segítését teszik lehetővé.

Fotó: Szőke Péter - BM OKF

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:51, hétfő | Helyi

ELISMERÉSEK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYÉBEN

A rendőrség napja alkalmából rendőrök és rendvédelmi igazgatási alkalmazottak vehettek át jutalmat.

2024. Április 29. 13:39, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor

2024. Április 28. 15:00, vasárnap | Helyi

DIGITÁLIS TÉMANAP

Digitális április. Számítástechnikai- informatikai témahét zajlott a Szent Pál Marista Általános Iskolában. A témahéten a diákok által legjobban várt program a digitális verseny volt.