Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Július 17. 20:09, szerda | Helyi

120 éves a Karcagi Zsinagóga

120 éves a Karcagi Zsinagóga

A Karcagi Zsinagóga felavatásának 120. évfordulójára emlékeztek vasárnap. Mohai Tamás színművész Kertész Péter nemrég elhunyt karcagi születésű író, újságíró versét olvasta fel az ünnepség kezdetén.

Szabadon álló, téglalap alaprajzú épület kerítéssel körülvéve. Homlokzata előtt négyzetesen előrelépő bejárati csarnokrész: faltükörben karéjos ívű bejárattal, az egyenesen záródó lapu fölött a karéjívben felülvilágító ablakkal. Ferde orompárkány csatlakozik a hasonlóan karéjos ívű karzatablak párkányrézsüjéhez. A sarkokon kváderdísz, a koronázópárkány alatt ívsoros profilált párkánydísz fut végig. Jobboldalt előreugró csarnoképítmény homlokzatán egyenes záródású ajtóval, felette kképszékes párkányzat és kerek keretelt ablak.
Az épület oldalain előreugró lizénák között négy-négy hasonló ablak az emeleten, a földszinten egyenesen záródó ablakok.

A Karcagi Zsinagóga felavatásának 120. évfordulójára emlékeztek vasárnap. Mohai Tamás színművész Kertész Péter nemrég elhunyt karcagi születésű író, újságíró versét olvasta fel az ünnepség kezdetén. A Zsinagóga és a Karcagi Zsidó Hitközség 120 éves életét dr. Molnár Sándor alelnök összeállítását, fia, Tamás olvasta fel, majd Csillag Barnabás elnök Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész kisplasztikáját adta át azoknak, akik az elmúlt évtizedekben segítették a hitközséget. Az ünnepség ezután a Sabbatshong Klezmer Band fergeteges műsorával folytatódott, melybe a végén bekapcsolódott Szilágyi Gábor kántor is. A hangverseny után a zsinagóga udvarán felavatták az Elnökök emlékparkját, és emlékszobrát, Györfi Sándor alkotását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

REJTÉLYES MACSKAMÉRGEZÉSEK SZOLNOKON

Ismeretlen elkövető mérgezi a macskákat az egyik szolnoki városrészben. A tetemeket ráadásul sok ember által látható helyen \"teszi közszemlére\". A rendőrség is nyomoz a felháborító ügyben.

2024. Április 26. 10:31, péntek | Helyi

Hármas baleset Kisújszállásnál

Összeütközött egy személygépkocsi és egy kisbusz csütörtök este a 4-es számú főúton, Kisújszállásnál.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

TÁMADNAK A BÜDÖSBOGARAK

Büdös, kellemetlenséget okoz, emellett komoly kártevő is. Természetes ellensége alig van, így köszöni szépen, jól érzi magát Magyarországon.