Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Június 05. 09:13, vasárnap | Helyi

Arany Érdemcsillag

Arany Érdemcsillag

A legmagasabb rangú elismerést, amit civil katonai hagyományőrző megkaphat, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség Arany Érdemcsillagját vehette át a honvédelem és hősök napja alkalmából Budapesten Horváth György

A legmagasabb rangú elismerést, amit civil katonai hagyományőrző megkaphat, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség Arany Érdemcsillagját vehette át a honvédelem és hősök napja alkalmából Budapesten Horváth György, Kisújszállás emeritus nagykunkapitánya, a Nagykun Nádor Huszár Bandérium parancsnoka.A szövetség azt a két évtizedes munkáját ismerte el, amit a hagyományok ápolása terén végzett.


- Amikor két évtizede megvásároltam a tanyát, ahol jelenleg is élek, gyerekkori álmomat sikerült megvalósítanom. Innen indult a kun, a magyar hagyományok megelevenítése, a lovas és lovas íjász hagyományőrzés- mondta Horváth György. Így kezdtem el a Nagykunság lovas hagyományainak felkutatását, a huszár hagyományok felélesztését. Megszerveztem a Kun Viadalokat, a Kassai-féle lovas íjászatot, majd tizenöt éve megalapítottam a Nagykun Nádor Huszár Bandériumot.

A huszárokkal méltón képviseljük Jász-Nagykun-Szolnok megyét a lovas világtalálkozókon, nemzeti és nemzetközi hagyományőrző rendezvényeken. 2000-ben, az újkori kunkapitány-választáson én lettem Kisújszállás kunkapitánya, azóta már a többi kun település is megválasztotta saját kapitányát.

A lovas hagyományőrző munkámba igyekeztem bevonni a környező települések lovasait, ennek hatására Karcagon, Kunszentmártonban, Túrkevén, Kunhegyesen is elindult a kun hagyományok felelevenítése és Karcagon jelentős a talpas íjászat is. A lovastúrák elindítása is Horváth György nevéhez kapcsolódik.

Ez 1995-ben a magyarok útjával indult, aztán jött a pacséri kirajzás emléktúrája, de szíve csücske a Radnai-hágótól Karcagig tartó lovas túra. Csapatával ott volt a Virágh Gedeon és az első világháború áldozatainak emléktúráján, már tervezi a jövő évi túrájukat is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:00, szerda | Helyi

TÁRGYALÁSSAL FOLYTATÓDIK AZ ÜGY

Ritkaságszámba menő döntés született a Szolnoki Törvényszéken:

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

FEGYELMEZETLEN LÉLEKGYÓGYÁSZOK

A NAV munkatársai azokat az internetes szolgáltatókat szűrték ki, akik gyaníthatóan bejelentés nélkül, kontárként végzik tevékenységüket, illetve, akik a számla-, és nyugtaadást elmulasztják.

2024. Április 23. 15:51, kedd | Helyi

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen.

2024. Április 23. 13:39, kedd | Helyi

Kerítés égett Kisújszálláson

Kigyulladt egy ingatlan kerítése hétfő éjszaka Kisújszálláson, a Petőfi utcában.