Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2021. Augusztus 20. 09:31, péntek | Helyi

Búcsúi szentmise

Búcsúi szentmise

A Szent István király katolikus templomban tartott búcsúi szentmisén a katolikus családok betelepítésének 250. és a katolikus templom 120 éves évfordulója alkalmából tartottak szentmisét.

A szentmise főcelebránsa Excellenciás és Főtisztelendő Dr. Ternyák Csaba egri érsek volt.

Gulyás Zsolt plébános, érseki tanácsos és Horváth Rémusz, az egyházközség világi elnöke köszöntötte az egri érseket, aki a szentmise elején köszöntötte a megjelent városvezetőket, képviselőket a 120 éves templomban.

Dr. Ternyák Csaba a szentmisén arról szólt, hogy Szent István király ünnepe minden évben megörvendezteti szívünket, hiszen jó, hogy nem olyanok vagyunk, mint a lehulló falevelek. Szent István igaz, erős alapokra rakta le a jövőnket. Nekünk hazánk van, otthonunk van, nép vagyunk, a mi felelősségünk, hogy ezzel a gazdag örökséggel hogyan bánunk. Sikerül-e átadni a jövő nemzedékének, hogy mi magyarok és keresztények vagyunk. Hiszen, ha megfogyatkozik a magyarság, megfogyatkozunk hitünkben is, ez kötődés az, amelyre építjük jövőnket.

- Ha biztos identitásunk van, biztos alap van a lábunk alatt. Ebben is példát mutatott számunkra Szent István király, akinek üzenete számunkra: Tagozódjunk be a keresztény életbe! Mi nyitottak szeretnénk maradni, hiszen küldetésünk van, felelősséget érzünk a teremtett világ, embertársaink és a teljes kereszténység iránt.

A szentmise végén, a kenyérszentelést követően - melyben a Györffy István Katolikus Általános Iskola tanulói közreműködtek - Gulyás Zsolt plébános, érseki tanácsos felolvasta dr. Fazekas Sándor korábbi földművelésügyi miniszter, kormánybiztos ünnepi üzenetét. Szepesi Tibor polgármester beszédében arról szólt, hogy az egyházközség két jeles dátuma - 250 év és a 120 év - a város múltja és jelene szempontjából is meghatározó volt és az ma is. F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő ünnepi gondolataiban szintén arról szólt, mennyire fontos magyarságunk megőrzése és a hagyományok átadása.

A szentmise után a körmenetben résztvevők a templom melletti államalapító szobránál a közös imával zárták az ünneplést.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 14:30, kedd | Helyi

ÉBREDEZIK A TISZA-TÓ

Ébredezik a Tisza- tó. Az áprilisi, váratlanul jó időben több ezren keresték fel az ország egyik legdinamikusabban fejlődő idegenforgalmi célpontját. A hónap közepe visszavetette ugyan a forgalmat, de az igazi szezon még csak ezután kezd

2024. Április 30. 11:25, kedd | Helyi

CIGÁNY HÉT A SZENT PÁL MARISTA ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

1 hetes programsorozatot szervezett a Szent Pál Marista Általános Iskola Cigány-hét címmel.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Helyi

KENDERMAGOKAT RENDELT HOLLANDIÁBÓL

A vád szerint a férfi 2023. augusztus hónapjában egy ismeretlen személyt megbízott azzal, hogy Hollandiából küldjön neki kábítószert tartalmazó kendernövény termesztéséhez szükséges vetőmagot.

2024. Április 29. 17:51, hétfő | Helyi

ELISMERÉSEK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYÉBEN

A rendőrség napja alkalmából rendőrök és rendvédelmi igazgatási alkalmazottak vehettek át jutalmat.