Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2024. Március 30. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: karcag tv

A KARCAGIAK IS BÉKEPÁRTIAK

A KARCAGIAK IS BÉKEPÁRTIAK

Városunk lakosait kérdeztük az ukrán fegyveres konfliktusról.

Az EP-választások tétje, hogy a nyugati-vezetők felismerik-e: az emberek nem akarnak háborút.

Varga Nándor:
-Hát én egy kicsit felháborítónak, nem is kicsit, nagyon felháborítónak tartom, mert egyrészt sajnáljuk, hogy háború van, emberek halnak meg, és akkor most még plusz vinnénk oda olyan embereket, akiknek semmi köze a háborúhoz. Csak azért, mert a Nyugat ezt gondolja, az Európai Unió így látja jónak. Én nem tartom célszerűnek, hogy további államok beszálljanak ebbe a játékba, mert sajnos az odáig vezet, hogy egyik jön, a másik is jön, és akkor egyre többen lesznek, és sajnos a háború halottakkal jár együtt, ami senkinek nem hiányzik.
Félek, hogyne félnék. Nem a saját életemet, a gyermekeim unokáit, életét féltem, de remélem, hogy a vezetés úgy tudja intézni a dolgot, hogy Magyarország ebből kimaradjon.

Ez a másik férfi szintén tart attól, hogy eszkalálódik a háborús helyzet. Szerinte nincs olyan ember városunkban, aki ne békepárti lenne.

Vál Tamás
-Elég érdekes a helyzet, mi azért közel vagyunk az ukrán határhoz. Én azt gondolom, hogy ez valós veszély. Nem örülök neki, hogy háború van. Attól én is tartok, hogy mi van, ha ez eszkalálódik, és nem is nagyon értem, hogy miért akar az Európai Unió olyan szinten beavatkozni, mint amit mostanában lehet hallani, látni, hogy akár csapatokat is küldeni. Nem értek ezekkel egyet. És hát én azt szeretném, hogyha ennek a háborúnak vége lenne és béke lenne. Tehát itt lenne az ideje, hogy a háborúzó felek valamilyen megegyezésre jussanak.
Én amit a médiában látok, azt tapasztaltam, hogy a kormány következetesen lép fel, mert folyamatosan annak a véleményének ad hangot, hogy béke szükségeltetik itt ebben a térségben, nem háború.

A nyugati vezetők nincsenek tisztában azzal, hogy a kijelentéseik milyen következményekkel járhatnak. A magyar emberek elvárása az, hogy Európa ne küldjön katonákat Ukrajnába.

Fejes Lászlóné
-Én nagyon szurkolok Orbán Viktornak, mert okos, józan, meg valamelyik este hallgattam a tévében a Szijjártó úrnak a beszámolóját, és elképesztő, hogy mi munkát végez, és szerintem jó úton haladnak, csak sokan legyenek, akik mellettük állnak. Imádkozzunk, ez az egyetlen megoldás, nem tudok mást mondani.

Nyugat-Európában az ukrán győzelmet értik a béke alatt, de aki valóban békét szeretne, az tárgyalásokat és fegyverszünetet sürget mondta televíziónknak Kurucz István.

Kurucz István
-Én középiskolás koromtól elítéltem minden szintű háborút. De ezt olyan szinten kell érteni, hogy még a gyerekeknek sem engedem, hogy játékfegyverekkel játszanak. De visszatérve a kérdésre, én maximálisan elítélem. Magyarország vezetői nagyon jól nyilatkoznak és úgy is tesznek, hogy ebből a háborúból mi maradjunk ki, ne csak ebből. Minden háborúból maradjunk ki, az nem jó senkinek, olyan emberek lőnek egymásra, olyan gyerekeket tesznek árvává, akiknek a szülei nem is ismerik egymást, nem is találkoztak, még egy rossz szót nem szóltak, ezt a háborút az öltönyös, nyakkendős emberek akarják, akik viszont egymást ismerik. Minden szinten elítélem, és az a helyes, hogy semmilyen szinten ne legyünk benne ebben a háborúban, még akkor sem, hogyha talán az oroszok úgy kezdték legalábbis ezt a háborút, mint amiért mi elítéltük őseinket, például a trianoni szerződés aláírásáért. Mert ő elsősorban nem ezt a területet akarta, hanem az oroszok hagyják meg a nyelvüket, az identitásukat, és ne legyenek hátrányosan megkülönböztetve. Úgyhogy én elítélem minden szinten is, maradjunk ki belőle. És ez nemcsak az én véleményem, hiszen az ország különböző részein sok emberrel találkozom, és én még olyan embert nem találtam, aki azt mondta volna, és nem találkoztam, hogy igenis ez a háború jó, nem jó, nem kell, ez senkinek se jó. És 2024-ben, már régebben, korábban is. Én valahogy úgy gondolom, hogy minden egyes konfliktust nem háborúval kellene lerendezni, hanem megbeszélni és leegyeztetni. Most is nem csak ukrán háború van, más háború is van, mindegyiket elítélem.

A magyar emberek elvárása az, hogy Európa ne küldjön katonákat Ukrajnába. Ez derült ki a Századvég napokban közzétett közvélemény-kutatásából is. A megkérdezettek kétharmada ugyanis elutasította Brüsszel háborús politikáját.
Ez lesz a tétje majd az egyes országokban az Európai Parlamenti kampánynak, hogy hol, mekkora mértékben látja majd a politika, hogy a saját lakossága kérdőjelezi meg, hogy ez a típusú irány, amit képviseltek itt többen a háborút illetően ez eddig nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

Címkék: háború, Karcag, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:17, csütörtök | Helyi

FOSZTOGATNAK A TEMETŐBEN

Ellopott virágok, koszorúk, megrongált sírhelyek. Évek óta jelentős anyagi és érzelmi károkat okoznak azok, akik rendszeresen lopnak, rongálnak a szolnoki temetőben.

2024. Május 02. 15:08, csütörtök | Helyi

Kigyulladt egy istálló Öcsödnél

Kigyulladt egy negyven négyzetméteres istálló szerda délelőtt egy Öcsöd külterületén található tanyán.

2024. Május 02. 13:15, csütörtök | Helyi

POKOLLÁ TESZI AZ ÉLETÜKET

Összekent ajtó, beragasztózott zár. Rendszeresen szembesülnek ezekkel a bosszantó dolgokkal az egyik szolnoki lakótelep lakói. És ez még nem minden!

2024. Május 02. 10:11, csütörtök | Helyi

NÉPISMERETI VETÉLKEDŐ

Honnan jöttünk, hová tartunk, kik az őseink? Ezekre a kérdésekre kellett felelniük azoknak a maristásoknak, akik részt vettek az iskola népismereti vetélkedőjén.