Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Július 24. 21:31, szombat | Helyi

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Jász-Nagykun-Szolnok megyei Búzagyűjtő Nap és Búzaösszeöntés ünnepségét Karcagon tartották.

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Jász-Nagykun-Szolnok megyei Búzagyűjtő Nap és Búzaösszeöntés ünnepségét Karcagon tartották. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyarok Kenyere Alapítvány által szervezett rendezvényhez kapcsolódó adománygyűjtés a Kárpát-medencei magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása. Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyarlakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók. A felajánlott búzából liszt készül, amely határainkon innen és túl működő gyermek-és családsegítő szervezetek részére kerül átadásra.

Mint Hubai Imre Csaba, a NAK megyei elnöke elmondta, a jótékonysági mozgalom 2011-ben indult, társadalmi bázisa évről-évre szélesebb, a felajánlók száma folyamatosan növekszik. 2014-ben hagyományteremtő céllal szervezte meg Jász-Nagykun-Szolnok megye a Magyarok Kenyere Program keretében a megyei búzagyűjtő naphoz kötődő ünnepélyt. Első évben Kenderes, majd Jászapáti, Kunszentmárton, Kisújszállás, Abádszalók, Szolnok és Törökszentmiklós adott helyszínt a megyei ünnepségeknek. Idén Karcag és Mezőtúr a program házigazdája. A gazdák hétfőtől csütörtökig hat gyűjtőponton: Karcagon, Mezőtúron, Tiszaföldváron, Szolnokon, Jásztelken és Tiszaigaron adhatják le adományaikat, amely az előző évek tapasztalatai alapján idén is az országosan felajánlott mennyiség többszöröse lesz - mondta az elnök.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke szerint a program a magyarok összefogását tükrözi és lélekemelő, ahogy megmozdulnak a gazdák és felsorakoznak adományaikkal Böjte Csaba árvái és a magyar rászorulók mögé. Mint elhangzott, augusztus 6-án Ópusztaszeren lesz a búzaösszeöntés, ahová a világ minden tájáról érkeznek majd delegációk.

Dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, földügyi kormánybiztos arról is beszélt, hogy a program indulásának évében mintegy 10 tonna búzát gyűjtöttek, s tavaly már minden eddiginél több adomány érkezett a magyar gazdáknak köszönhetően, akik közel 1100 tonna búzát ajánlottak fel mintegy 100 ezer rászoruló részére.

F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő is azt hangsúlyozta, hogy a Magyarok Kenyere programmal ébren tartja azt a gondolatot, amely a búzához kötődik, hiszen a megszentelt kenyér minden esetben az életet jelenti. A nemzeti összefogás nagyszerű példáját biztosítja a program, különösen igaz ez megyénkben és Karcagon, ahol a gazdák összefogása, hozzáértése garantálja azt, hogy továbbra is ott legyünk a magyar búzatermelés élén.

Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke elismeréssel szólt a programról, mely idén is bizonyára megmozgatja a gazdákat megyénkben. Az augusztus 20-án az új liszt adományból készült új kenyér pedig jelképesen lezárja az aratást, amely ebben az évben az szélsőséges időjárás miatt nem volt könnyű éve a gazdáknak.

Szendrey Gitta színművész Reményik Sándor Mindennapi kenyér című versét szavalta el, majd Berecz András Kossuth-díjas énekes,mesemondó,népmesegyűjtő, folklórkutató és előadóművész műsorát hallgatták meg a jelenlévők.

Szilágyi László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének alelnöke, a Magyarok Kenyere-15 millió búzaszem program Jász-Nagykun-Szolnok megyei nagykövete arra kérte a gazdákat, jövő héten tegyék meg felajánlásaikat a gyűjtőpontokon.

Szepesi Tibor polgármester megköszönte a szervezőknek, hogy Karcag adhatott otthont a mai rendezvénynek, ezzel is elismerve, hogy az itt élő gazdák az elmúlt években rekord mennyiségű búzaadományt ajánlottak fel a rászorulóknak.

A megyei búzagyűjtést szimbolikusan a fogatok jelképezik. A megyei gazdálkodók élen járnak a búzagyűjtésben, az elmúlt években mindig 100 tonna feletti búzafelajánlás érkezik. Most ez jelképesen zsákokba fogatokra tették, amelyet Nt. Koncz Tibor esperes és Koltaváry Attila plébános megáldotta és megszentelte a terményt, majd megyénk 9 járásának képviselő, valamint Karcag testvérvárosainak képviselői egy kis zsák búzát a színpad előtt elhelyezett ászokba összeöntöttek. A jászberényi Szatmári Malom Kft. két molnárja, Kecső Ferenc és Törzsök János látványőrléssel megőrölt.

Ezután a Magyarok Kenyere Program megyei megvalósulásának segítéséért Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész kisplasztikáját a nap díszvendégeitől Csipes Róbert, Németh Zoltán, Bede Ferenc, Réti József, Berki László. Karcag város által megítélt díjakat kapták: Bene Péter, Magda Attila, Bíró Sándor, Kun József, Takács Sándor, Dániel Csaba, Gencsi Gábor.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének elnöksége a Magyarok Kenyere-15 millió búzaszem program keretében rajzversenyt hirdetett általános iskolák alsó, illetve felső tagozatos tanulói, valamint középiskolás tanulók részére „Értünk Kunság mezein Ért kalászt lengettél” – az életet adó őszi búza termesztése, kenyérkészítés, kenyérsütés témakörében. A rajzverseny győzteseinek járó oklevelet és nyereményt Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész, Szepesi Tibor polgármester és Kiss Róbert, a NAK megyei igazgatója adta át.

A Magyarok Kenyere-15 millió búzaszem Program egyik jelképét, a búzafonatot Hubai Imre Csaba, a NAK megyei elnöke és Magda Attila megyei főfalugazdász adta át a vendégeknek.

Az ünnepség a Sáray Band operett és musical műsorával, majd Kasza Tibi koncertjével ért véget.

DE

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 15:51, kedd | Helyi

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen.

2024. Április 23. 13:39, kedd | Helyi

Kerítés égett Kisújszálláson

Kigyulladt egy ingatlan kerítése hétfő éjszaka Kisújszálláson, a Petőfi utcában.

2024. Április 23. 12:38, kedd | Helyi

VÍZVISSZATARTÁSSAL KÉSZÜLNEK AZ ASZÁLYRA

A KÖTIVIZIG működési területén a medrekben, tározókban, holtágakban, halastavakban visszatartott, illetve tározott vízkészlet meghaladja a 298 millió köbmétert.

2024. Április 23. 11:30, kedd | Helyi

ELKAPTÁK A TISZABURAI DÍLERT

Egy 47 éves férfi helyi lakosoknak árulta a kábítószert. A rendőrök őrizetbe vették, a bíróság elrendelte a letartóztatását.