Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2022. Szeptember 05. 05:00, hétfő | Helyi

CSÖKKEN A MEZŐGAZDASÁGI VÍZIGÉNY

CSÖKKEN A MEZŐGAZDASÁGI VÍZIGÉNY

A mérséklődő mezőgazdasági vízigények miatt kevesebb volt a vízfelhasználó, ezzel együtt az általuk igényelt és a részükre szolgáltatott öntözővíz mennyisége is csökkent megközelítőleg 10%-kal.

Azonban a kismértékben folyamatosan apadó vízkészletek továbbra is szükségessé teszik a precíz vízkormányzást, valamint a vízszétosztó művek folyamatos karbantartását ahhoz, hogy az igazgatóság változatlanul, mennyiségi korlátozás nélkül ki tudja elégíteni a szerződéses szántóföldi és halastavi vízigények mellett a rendkívüli vízigényeket is, valamint továbbra is biztosított legyen az ökológiai célú Körös-völgyi vízátvezetés a Tisza-tóból.

A KÖTIVIZIG a működési területén lévő négy vízhiánykezelő körzetben továbbra is III. fokú a készültséget tart fenn. Az igazgatóság augusztus 12-től az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) engedélyével a Tisza-Körös-völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszeren (TIKEVIR) harmadik ütemű csökkentést vezetett be. Ez az intézkedés-sorozat jelenleg is érvényben van és érinti a Nagykunsági-főcsatornát, a Nagykunsági-öntözőrendszeren keresztül a Körös-völgyi vízpótlást, Jászsági-főcsatornát, valamint több holtág vízpótlását, amiről tájékoztattuk az érintett halgazdálkodókat.

A védelmi beavatkozások részeként a csatornaőrök a készültségnek megfelelő figyelő szolgálatot és területbejárást végeztek. Kollégáink az elmúlt 24 órában illegális vízkivételezésről, illetve a vízszétosztási rendnek nem megfelelő vízkivételről nem tettek bejelentést. A TIKEVIR vízállások és vízhozamok ellenőrzése folyamatos.

A csatornákon, illetve a szivattyútelepeinken folyamatos vízvisszatartást folytatunk. A vízelvételezéseket úgy ütemeztetjük, hogy az mindegyik fél számára egyaránt megfelelő legyen. Az elmúlt huszonnégy órában az öntözéses mezőgazdasági munkák csökkenése miatt kevesebb volt a vízfelhasználó, ezzel együtt az általuk igényelt és a részükre szolgáltatott öntözővíz mennyisége is csökkent megközelítőleg 10%-kal. Az öntözővíz igények mellett folytatjuk a halastavi vízigények kielégítését. Az egyidejűségi menetrend megtartásával a vízigényeket korlátozás nélkül ki tudtuk szolgálni, a szükséges, illetve az igényelt vízmennyiség rendelkezésre állt.

Szolnok és környéke ivóvízbázisának biztosítása, valamint a Tisza-tó vízkészletének megőrzése érdekében Kisköre-alsónál mért vízszintet -332 centiméteren tartja a KÖTIVIZIG.
A mezőgazdasági vízfelhasználók kiszolgálása érdekében a korábban az OMIT által engedélyezett műszaki beavatkozásokat folyamatosan végezzük, így a medertisztítást, a vízi növényzet eltávolítását, valamint az igényeknek megfelelő vízkormányzási feladatokat.

A Zagyva mentén a vízszétosztási ütemrendek változatlanok, jelenleg 6 órás ütemekben biztosítjuk az öntözővízhez való hozzájutást.
A vízügyi igazgatóságok mérőcsoportjai heti mérési program alapján kisvizes vízhozammérést végeznek a vízfolyások monitorozása érdekében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:17, csütörtök | Helyi

FOSZTOGATNAK A TEMETŐBEN

Ellopott virágok, koszorúk, megrongált sírhelyek. Évek óta jelentős anyagi és érzelmi károkat okoznak azok, akik rendszeresen lopnak, rongálnak a szolnoki temetőben.

2024. Május 02. 15:08, csütörtök | Helyi

Kigyulladt egy istálló Öcsödnél

Kigyulladt egy negyven négyzetméteres istálló szerda délelőtt egy Öcsöd külterületén található tanyán.

2024. Május 02. 13:15, csütörtök | Helyi

POKOLLÁ TESZI AZ ÉLETÜKET

Összekent ajtó, beragasztózott zár. Rendszeresen szembesülnek ezekkel a bosszantó dolgokkal az egyik szolnoki lakótelep lakói. És ez még nem minden!

2024. Május 02. 10:11, csütörtök | Helyi

NÉPISMERETI VETÉLKEDŐ

Honnan jöttünk, hová tartunk, kik az őseink? Ezekre a kérdésekre kellett felelniük azoknak a maristásoknak, akik részt vettek az iskola népismereti vetélkedőjén.