Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2022. Március 03. 06:15, csütörtök | Helyi

EMLÉKTÁBLÁT AVATTAK

EMLÉKTÁBLÁT AVATTAK

A karcagi születésű Kováts Mihály huszárezredesre emlékeztek a róla elnevezett általános iskolában.

Az Amerikai Egyesült Államokból a Daughters of the American Revolution (DAR) civil szervezetének 12 fős delegációja látogatott városunkba.

Köszöntőjében elnökük, Denise Van Buren elismeréssel szólt a karcagi hős katonáról, akinek emléke előtt megalakulásuk után 130 évvel tiszteleghetnek a DAR tagjai, 5000 mérföldet utazva Karcagig. Látva, hogy mennyire ápolja a város az amerikai hős emlékét, örömmel töltötte el a vendégeket.

Fabriczy Kováts Mihály huszárezredes Karcagon született 1724-ben és Charlestonban esett el 1779. május 11-én. Az amerikai függetlenségi háborúban a lengyel Kazimierz Pulaskival együtt az „amerikai lovasság atyjának” nevezték. Charleston ostrománál súlyosan megsérült, miközben lengyel társával támadást indított a brit egységek ellen. Pár percen belül belehalt a sérüléseibe. Amerikában nagy tisztelet övezi a hős emlékét, a DAR elnöke örömét fejezte ki Karcag és az iskola vezetőinek, hogy szülővárosában is méltóképpen emlékeznek rá, mostantól pedig az általuk felállított tábla is őrzi emlékét.
- A magyar és az amerikai nép közös hőse, Fabriczy Kováts Mihály huszárezredes, Karcag szülötte hosszú és kalandos életutat járt be, mielőtt az amerikai függetlenségért vívott háború kiemelkedő katonája lett - hangzott el Szepesi Tibor polgármester beszédében, aki felidézte a hős életének főbb állomásait.

Karcagon a Kováts Mihály Baráti Társaság Egyesület, a huszárbandérium,egyemlékpark és egy általános iskola viseli a nevét. Fabriczy Kováts Mihály szabadságért vállalt hősiessége, elhivatottsága ma is példaként állhat előttünk.Az iskola falán elhelyezett emléktáblát Szepesi Tibor és Denise Van Buren leplezte le

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:29, szombat | Helyi

ELBALLAGTAK A SZENTANNAISOK

dén sem maradhatott el a tradicionális gépes felvonulás, minden évben ezzel veszi kezdetét a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium különleges ballagása.

2024. Május 18. 14:25, szombat | Helyi

VÁRMEGYEI VONÓS VERSENY

Negyedik alkalommal került megrendezésre a Karcagi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei vonósverseny. A megmérettetésre közel 50 gyermek nevezett. A tanulók megmutathatták a verseny során, hogy milye

2024. Május 18. 12:17, szombat | Helyi

IDÉN IS SOK ALKOTÁS SZÜLETETT

A Játszd újra kiállításra idén is sok alkotás készült. Ez a program nem csak a hulladék újrahasznosításáról, hanem az óvodás gyermekek tehetséggondozásáról is szól.

2024. Május 18. 10:02, szombat | Helyi

VÁROSUNK IS BEMUTATKOZOTT

Városunk is bemutatkozott a térség legnagyobb idegenforgalmi expóján, a Szolnoki Utazás és Szabadidő Kiállításon.