Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2022. Október 02. 05:00, vasárnap | Helyi

EMLÉKTÁBLÁT AVATTAK

EMLÉKTÁBLÁT AVATTAK

A berekfürdői orvosi rendelő falán dr. Hajdu Lajos háziorvos tiszteletére emléktáblát avattak.

A kezdeményező a Sinka házaspár volt, a képviselő-testület támogatta az elgondolást, amelyet Győrfi Lajos Magyar Örökség-díjas szobrászművész készített el.

Dr. Hajdu Lajosért imát mondott Nt. Gulyás Zsolt plébános, érseki tanácsos.
Kocsis Csaba író-költő, a Körmendi Lajos Írótábor vezetője néhány megzenésített költeménnyel tisztelgett a köztiszteletben álló orvos előtt, akinek életét, személyes találkozásukat Csikos Sándor Kossuth-díjas színész idézte fel.
Dr. Hajdu Lajos Debrecenben született, a Fazekas Mihály Gimnáziumban érettségizett 1962-ben. Felvételt nyert a Debreceni Orvostudományi Egyetemre, ahol 1968-ban kapott általános orvosi diplomát. A végzés után Karcagon, a Nagykunság fővárosában kapott állást, majd onnan Berekfürdőre helyezték körzeti orvosnak, s egy négyéves kitérőt leszámítva – amikor is Ebesen volt háziorvos – , az eddig eltelt időt a Berekben töltötte. Feleségével, aki bölcsész, e kis üdülőfaluban találtak otthonra.
Nevéhez kötődik az önállósági kezdeményezés, idén 30 éve annak, hogy Berekfürdő Karcagtól leválva önálló településként működik. Sokat tett a bereki gyógyvíz megismertetéséért is.
A bereki víz 1974 óta gyógyvíz minősítésű. A gyógyhatás megalapozó dolgozatának szakmai részét dr. Hajdu Lajos készítette a karcagi kórház belgyógyászati osztályával közösen.
Az 1989-es rendszerváltozás is nagy hatással volt Berekfürdőre, amely soha nem volt önálló település. Abban az időben a decentralizálást látták sikeresnek a közigazgatásban. Ezt kihasználva dr. Hajdu Lajos, mint önkormányzati képviselő készítette elő az 1991-ben megtartott népszavazást, melynek révén 1992-ben önállóvá vált Berekfürdő, s 1992. július elsejétől ő lett a község első számú vezetője két évig, aztán még több alkalommal lett a falu első embere, majd csak az orvosi hivatásának élt és 2014-től visszavonult.
Dr. Hajdu Lajos kultúrapártoló és -szerető ember volt, neki köszönhetően indultak el a faluban a művészeti táborok, amelyek azóta is működnek, de támogatta Győrfi Lajos szobrászművészt is, akinek alkotásai díszítik a köztereket és a fürdőt. A Nagykun Festőtábor, a Körmendi Lajos Írótábor, a Népművészeti Alkotótábor ma is működik.
Csikos Sándor dr. Hajdu Lajossal való találkozásairól is részletesen szólt a jelenlévőknek, majd Molnár János polgármester és dr. Hajdu András - a doktor úr fia - együtt leplezték le Győrfi Lajos alkotását, amelyet megkoszorúztak Berekfürdő testvértelepüléseinek képviselői, a falu lakosai pedig egy-egy szál virággal tisztelegtek orvosuk emléke előtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:30, kedd | Helyi

KENDERMAGOKAT RENDELT HOLLANDIÁBÓL

A vád szerint a férfi 2023. augusztus hónapjában egy ismeretlen személyt megbízott azzal, hogy Hollandiából küldjön neki kábítószert tartalmazó kendernövény termesztéséhez szükséges vetőmagot.

2024. Április 29. 17:51, hétfő | Helyi

ELISMERÉSEK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYÉBEN

A rendőrség napja alkalmából rendőrök és rendvédelmi igazgatási alkalmazottak vehettek át jutalmat.

2024. Április 29. 13:39, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor