Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2021. Augusztus 19. 07:00, csütörtök | Helyi

EREDMÉNYES KARCAGI ESKRIMÁSOK

EREDMÉNYES KARCAGI ESKRIMÁSOK

Az Eskrima Harcművészeti Klubhoz való csatlakozásról, a kezdetektől, a sportban elért sikereikről, a további terveikről és arról, hogy mit adott nekik ez a harcművészeti forma. Domján Tündével és Ökrös Flórával beszélgettünk.

Domján Tündével beszélgetek a Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium leendő tizenegyedikes tanulójával, aki az eszkrimával nagyon szép eredményeket ért el.

- Először talán olyan tizenegy éves koromban itt a Birkafőző Fesztiválon hallottam az Eskrimáról, ugyanis nekem akkoriban kettő osztálytársam már járt erre az eszkimára, viszont én nem ismertem és elvittek a bemutatójára. Úgyhogy kipróbálhattam magamat. És nagyon megtetszett maga a közösség, hogy mennyire barátságosak voltak már ott az idegenekkel, meg maga az egész sport. Aztán elmehettem az első edzésre. Igaz, a szüleim annyira nem díjazták még akkoriban. Viszont elmentem és kipróbáltam magamat, és egyre jobban megtetszett, ugyanis önbizalmam lett ettől, sokkal több lett a mozgáskoordinációm, és ezáltal felszabadultabb lettem más közösségekben is, és megtaláltam önmagamat is.

- Sok mindent elmondtál, hogy egyfajta önbizalmat adott számodra maga ez a sport, a közösségépítő szerepéről is beszéltél, de lányként, fiatal lányként miért pont ez?
- Mert például az utcán nagyon nagy bátorságot ad és védelmet, mert mindannyian tudjuk, a lányokat érik bántalmazások, például megszólnak minket, vagy odajönnek hozzánk erőszakosan.Jobb így menni az utcán, hogy tudom, hogy meg tudom önmagamat védeni, és hogy nem lesz nagy baj, hogyha odajönnek hozzám, vagy bármi.

- Volt-e már arra alkalom, hogy használnod kellett?
- Szerencsére még nem. És remélem, hogy ez így is marad, mert azért jobb félni, mint megijedni.

- Az osztálytársaid hogyan fogadták, főleg a fiúk, hogy te ebben a sportágban veszel részt, szerepelsz, és nem is rossz eredménye, hiszen egy kimagasló versenyen, mint ugye a riport elején említettem, vettetek részt, majd erről is mesélj nekünk.
- Hát igazából szerintem úgy különösebben nem foglalkoznak vele. Nyilván tudom, hogy valamelyikőjüknek tetszik, de úgy különösebben nem, inkább csak így a közeli barátok mondták azt, hogy büszkék rám és ez jólesik.

- Milyen versenyen vettetek részt az elmúlt időszakban, milyen eredménnyel és hogyan zajlott a felkészülés?

- Romániában voltunk Bukaresten az Európa-bajnokságon.

Több hónapon keresztül készültünk rá. Folyamatosan nekem reggelente voltak itt edzéseim minden nap a héten, Flórának pedig délután voltak, meg persze külön-külön, vagy együtt is edzettünk, meg ő is átjött sokszor hozzám, hogy gyakoroljunk. Szóval így a legtöbb időnket belefektettük, hogy nagyon jó eredményeink legyenek. Szerencsére ez így is lett.

- Milyen eredménnyel zártátok a versenyt?
- Mind a ketten kétszeres Európa-bajnokok lettünk.
- Gratulálunk hozzá! Mesélj arról, hogy hogyan zajlott a felkészülés. Ugye említetted, hogy nagyon sokat gyakoroltatok külön-külön, illetőleg együttesen is, de mégis hogyan kell ezt elképzelni, illetőleg az edzőtök milyen hasznos tanácsokat, utasításokat adott nyilván magán az edzésterven kívül.
- Mindig ugye bejöttünk, először bemelegítettünk, hiszen ez nagyon fontos. Utána pedig mi zenés formát csináltunk. Meghallgattuk a zenét nagyon sokszor. Mondta, hogy rá kell hangolódnunk a zenére és élvezzük azt, hogy ez látszódjon rajtunk, hogy lazának kell lennünk és magabiztosnak. Kellett egy úgymond egy ilyen harcias nézést, egy modort felvennünk. Például a páros formán meg kellett tanulnunk összehangolva mozogni teljesen, hogy ne csússzunk el. Ez nagyon fontos volt, mert meg kellett úgy kicsit lazábban mozognunk, hogy ne érződjön a feszültség és a stressz.

- Neked mi a későbbi terved, illetőleg van-e későbbi terved ezzel a sportággal?
- Hát úgy igazából van, mert szeretnék még több fokozatra levizsgázni, emellett több versenyre is eljutni és remélhetőleg szép eredményt elérni.
- Akik nézik most a műsort és kedvet kaptak ehhez. Te mit javasolsz nekik, hogy merjenek belevágni, tegyenek úgy, mint te annak idején, hogy hogyan, milyen módon próbálják ki ezen a területen magukat, mert ugye nyilván az exklímának ez már az előző adásban elhangzott, hogy több formája van.
- Szerintem mindenféleképpen adjanak neki esélyt, hiszen nagyon megéri, mert nagyon jó mozgást ad az embereknek, nem tunyulnak el úgymond, emellett tényleg a saját látásuk saját magukra. Ezen nagyon sokat segít.
- Köszönjük szépen.
Én is köszönöm.

Üdvözlöm Ökrös Flórát. A Karcagi Nagykun Református Általános Iskola leendő nyolcadik osztályos tanulójával beszélgetek szintén az Eskrimáról, a versenyről, az elért szép sikerekről.

Te hogyan kerültél kapcsolatba ezzel a sportággal?
- Nekem az apukám ajánlotta ezt, mert hát nekem nem nagyon tetszett soha az ilyen harcművészet, de utána mondta, hogy ez nem csak arról szól, hanem itt önvédelem is van, és hogy ezzel meg tudnám magam védeni esetleg az utcán, ha bajba keveredek, és hát utána azt mondtam, hogy jó, akkor kipróbálom, de először, hát eléggé féltem ettől, de utána jártam rendszeresen, és minden jobb lett.

- Említetted, hogy kicsit tartottál tőle. Ez a félelem miért volt, miből adódott, és nyilván versenyeredményeid nagyon szépek. Az idő múlásával ez csillapodott. De mi volt a félelmed fő oka?
- Hát én nem tudom, igazából soha nem voltam önbizalmam, semmi ilyesmi, és tartottam attól, hogy ez se fog így sikerülni, hogy nem leszek jó benne.
- De ez nyilván nem így lett. Az osztályközösség ugye te még általános iskolás vagy, most leszel végzős. Hogyan fogadta? Főleg a fiúk, hogy egy ilyen férfias sportágban állsz helyt?
- Hát egyébként meglepődtek, nagyon örültek neki és bíztatnak, meg mostanában ők is mondták, hogy nekik is megtetszett, és hogy szeretnék ők is kipróbálni, mert jól néz ki.

- Volt-e arra példa, hogy esetleg meg kellett magadat védened az utcán?
- Hát szerencsére még nem, viszont sokszor volt már olyan, hogy például az osztálytársaim, mikor kisebb voltam, akkor csak vízből ugyan, de piszkáltak, és most már vissza tudok vágni, hogy ne, tehát igen.

- Nagyon szép eredményt értetek el. Az előzőekben ez már elhangzott. Számodra mit adott az a verseny, ahol most részt vettetek utóbb és hogyan zajlott neked a felkészülés? Itt már elhangzott, hogy voltak csoportos felkészüléseitek is. De mi az, amit te pluszként hozzá tudtál önmagadból tenni?
- Hát a mozgásom nagyon sokat fejlődött ebben a felkészülésben, mert hát eddig nem volt ennyire jó mozgásom, illetve önbizalmam sokkal több lett. Teljesen jó volt, újból kipróbáltuk magunkat és minden jól ment.
- Ott ugye egy versenyhelyzetben egészen másképp rezonál a lelkünk, a testünk. Nyilván lehet, hogy egy jól összeállított, jól kombinált gyakorlatsor, ami itt az edzés közben kiválóan sikerül, nem biztos, hogy magában a versenyhelyzetben igen. Nyilván itt nem erről volt szó. Arról beszélj nekünk, ezt azért mondtam el, hogy ott milyen hatások érnek értek téged?
- Én nagyon izgultam, viszont érdekes, mert amikor izgulok, akkor sokkal jobban teljesítek egyébként. De aztán felszabadultam ott a végére, és utána már tényleg nem izgultam egyáltalán.

- Volt arról szó az edzőtökkel, hogy hányan vettek részt körülbelül ezen a versenyen, illetőleg, hogy honnan érkeztek erre a versenyre. Az érdekelne, hogy ilyenkor születnek-e, hát ha nem is annyira mély startos barátságú, de ismeretségek, amelyekből későbbiekben barátság születik.
- Igen, sokan voltak a versenyen. Voltak Romániából, voltak Olaszországból. És hát igazából hozzánk az oroszok jöttek oda, hogy ismerkedjünk meg ilyenekkel, és igazából még mindig tartjuk a kapcsolatot, úgyhogy ők nagyon barátságosak voltak.

- Hogyan tervezed? Mit tervezel a jövőben ezzel a sporttal tekintetben?
- Hát én szeretném folytatni, mert tényleg ettől nagyon önbizalmas lettem, tehát ki merek állni már több ember elé beszélni, és ilyenek, és hát szeretnék még több fokozatra is vizsgázni, hogy egyre jobb legyek.

- Akiket érdekel, vagy megtetszett nekik az elmondásaitok alapján ez a sport nekik mit javasolsz?
- Hát szerintem nagyon megéri, mert tényleg a mozgásuk, az egyensúlyuk, az önbizalmuk nagyon fog javulni ezzel a sporttal, úgyhogy én ajánlom nekik.
- Köszönjük, és a továbbiakban is szép sikereket kívánunk.
- Köszönöm szépen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:30, kedd | Helyi

KENDERMAGOKAT RENDELT HOLLANDIÁBÓL

A vád szerint a férfi 2023. augusztus hónapjában egy ismeretlen személyt megbízott azzal, hogy Hollandiából küldjön neki kábítószert tartalmazó kendernövény termesztéséhez szükséges vetőmagot.

2024. Április 29. 17:51, hétfő | Helyi

ELISMERÉSEK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYÉBEN

A rendőrség napja alkalmából rendőrök és rendvédelmi igazgatási alkalmazottak vehettek át jutalmat.

2024. Április 29. 13:39, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor