Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2022. Augusztus 14. 05:00, vasárnap | Helyi

EURÓPAI EZÜSTÉRMES A KARCAGI KÖTŐDÉSŰ DÉCSEI MARCELL

EURÓPAI EZÜSTÉRMES A KARCAGI KÖTŐDÉSŰ DÉCSEI MARCELL

Június 20-26. között került megrendezésre Poznanban a junior uszonyosúszó Európa-bajnokság, ahonnan a karcagi kötődésű Décsei Marcell is éremmel tért haza.

Marcell a 4×200 méteres fiú felszíni váltó tagjaként szerzett ezüstérmet.

Kecskeméten születtem, de apukám, anyukám és a nagyszüleim is karcagiak. Nagyon szeretek ide járni szeretem a várost.
- A nagyszülőkről azért áruljuk el, hogy Kalocsai Lászlóról beszélünk. Adódik a kérdés, hogy a papa kivitt-e téged horgászni gyerekkorodban?
- Igen, nagyon szeretek vele horgászni, még mostanában is kivisz minket a Téglagyári-tóra, meg a Tiszához is.
- És milyen sikerek voltak? Mekkora halat fogtál?
- Leginkább azért vagyok kint, hogy a természetben és a papával legyek. Nem szoktam nagy halakra pecázni, mert arra sokat kell várni és én nem szeretek sokat várni.
- Türelmetlen ember vagy?
- Igen, nagyon az vagyok.
- Hogyan jött a sport az életedbe?
- Igazából előtte úsztam hét évet, három éve kezdtem a búvárúszást. Az úgy történt, hogy a régi edzőmmel összetalálkoztunk és mondta, hogy menjek búvár úszni, mert ő most azt csinálja. Akkor lenéztem az egyik edzésre, nagyon megtetszett, és így ott ragadtam.
- A búvárúszás egy fiatal gyereket miért érdekel?
- A búvár úszásban uszonyban úszunk, ezáltal sokkal gyorsabbak vagyunk, én szeretek gyorsabb lenni. Inkább úszom gyorsabban, mint mezítláb, lassabban. Akkor inkább a száguldás, meg a gyorsaság volt az, ami vonzott.
- Mennyivel kell másképp készülni egy versenyre?
- Nem kell, igazából ugyanaz mint a rendes úszás, csak uszonyban végezzük, meg pipában.
- Hogyan tartod meg nyáron az erőnlétedet?
- A versenyünk után mindig kapunk pihenőt, de amikor suliban vagyok, meg készülünk a nagyobb országos bajnokságokra, nemzetközi versenyekre, akkor heti tíz edzésem van. Suli előtt reggel hatra járok másfél órás az edzés, délután pedig kettő és fél órás edzések vannak.
- Ez mind vízben lévő edzés?
- Nem, reggelente az ötből három kondi edzés a szárazföldön.
- Melyiket szereted jobban?
- Az úszást, de reggel nem szeretek úszni, kondizni szeretek jobban.
- A suli hogy megy?
- Jól, négyes-ötös tanuló vagyok, év végén csak két hármasom lett. Azt gondolom ez jó teljesítmény ahhoz képest, hogy hány edzésem van.
- Mi volt ez a két csúnya jegy?
- Matekból, meg fizikából.
- Mesélj az Európa-bajnokságról, amellyel most indultál!
- Repülővel mentünk, életemben először repültem. A hat napból két nap volt még ottan a felkészülés, a többi versenynap volt. Indultam hat számban, abból a 4x100-as felszíni váltón lettünk harmadikak, a 4x200-as felszínváltón másodikak Lengyelországban, Poznanban.
- Ez volt az első nagy versenyed, ahol idősebbekkelindultál. Izgultál?
- Nagyon izgultam, de egyben örültem is, hogy megtapasztalhattam milyen a nemzetközi mezőny, és hogy hol vannak a szintek, hova kell fejlődnöm két év múlva.
- Amikor bementél a medencébe, csak magadra koncentráltál vagy figyelted a többieket is?
- Igazából mindig izgulok a verseny előtt, de miután beugrok, elmúlik, mindent kizárok a fejemből, néha-néha átnézek a másik pályára, hogy hol tartanak, de összességében csak magamra koncentrálok.
- Váltó versenyben a csapattársakra is figyelni kell. Hogy állt össze a csapat?
- Ők már junior válogatottak voltak, ezelőtt két évvel is. Lényegében nem kellett nagyon készülni, csak a reggeli bemelegítésnél gyakoroltunk pár fejest, meg a váltást, hogy összhangban legyünk. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy ne ugorjunk be hamarabb a kelleténél, pont akkor kell elugrani, amikor a másik beér. Így éggé koncentrálni kell, mert ha valaki elváltja, akkor ugrik az egész.
- Hányadikként mentél a váltóban?
- A 200-as váltóban és a 100-asban is harmadikként, akkor azért nagyjából már lehetett sejteni, hogy jól állunk, de szerencsére, aki utoljára úszott, Kiss Sándor, ő gyorsabb, mint az egész nemzetközi mezőny, úgyhogy még egy kis előnyt is ki tudott harcolni.
- Említetted, hogy ez arra is jó volt, hogy megtudd miben kell erősítened?
- Igazából a fejeseket kell kijavítani, mert mindig később ugrok be, úgymond nem jó a reakcióidő, az edzőm is azt mondta, ha ezt kijavítjuk, akkor sikereket tudok elérni egyéniben is.
- Elképzelhető, hogy húsz év múlva edzőként oktatod a gyerekeket?
- Igazából nem szeretnék az uszodában ragadni, ha abbahagyom az úszást, nem szeretnék edző lenni. Egyetemre készülök és orvos szeretnék lenni, de az úszás igen nagy helyet fog hagyni a szívemben.
- Jut valamire még időd az úszás mellett?
- Igazából nyáron sok időm van az emberekre és a családomra, nagyon szeretek velük lenni, mert év közben tényleg nagyon keveset vagyunk együtt. Nyáron utazgatunk, nagyon jó, hogy kicsit tényleg együtt lehet a család, és a barátokra is van idő, mert máskor csak suliba és az uszodába van időm rájuk, mert nekem tanulnom kell, meg edzésre mennem.
- Van karcagi kötődésed, a birkapörkölttel, hogy állsz?
- Nagyon szeretem.
- Gondolom, a kondidra is vigyázni kell. Vannak tiltólistás ételek?
- Nincsenek, az edzőm azt mondta, hogy híznom kell, mert elég sovány vagyok.
- Amikor hazajöttél Lengyelországból, anyukád mivel várt?
- Egyből jöttünk ide Karcagra a mamáékhoz, akkor ott volt az ünnepi ebéd és gratulált mindenki a szép helyezésekhez.
- Büszke vagy magadra?
- Úgy gondolom, hogy ilyen mezőnyben tök jó, hogy ennyi idősen ilyen sikereket értem el, nyilván lehet hova fejlődni, de hát van időm.
- Mit jelent neked a sport, az úszás?
- Lényegében egy életérzés, aki megtapasztalja, hogy milyen erre az egész életet feltenni, szerintem nem bánja meg.
- Ha az edződ nem mutatja meg a búvárúszást, akkor úszóként lennél sikeres?
- Kellett nekem ez a búvárúszás, mert úgymond "mezítlábas" úszóként szerintem nem tudtam volna elérni sikereket. Az edzőmet, ifjabb Szabó Lászlót nagyon szeretem, szerintem a világ egyik legjobb edzője, türelmes, éppen úgy bánik velem, ahogy kell.
- Anyukád mennyire türelmes, amikor reggel kelteget? Elsőre felkelsz, vagy könyörögni kell?
- Reggel magamtól kelek, úgy, hogy ne legyen időm gondolkodni, mert mire észhez kapok, addigra biciklin üljek, ne legyen visszaút, hogy most visszafordulok és nem megyek edzésre. Néha egy-két edzést kihagytam a tanulás miatt, de reggeli edzést miatt sosem fordultam még vissza.
- Melyik az a tantárgy, amire a legtöbb időt fordítod?
- Igazából a biológia meg a kémia, mindkettőt nagyon szimpatikus tanár tanítja, úgyhogy nagyon köszönöm nekik, hogy segítenek a felkészülésben.
- Ha majd orvosira jársz, elképzelhető, hogy eljuss a magyar válogatottságig?
- Ezt még nem tudom, de nagyon remélem, hogy igen. Csak akkor szeretném abbahagyni, ha majd dolgozom, mert akkor a munka fontosabb lesz.
- Kívánom neked, hogy a következő tíz évben amíg a tanulás tart, legyen időd a sportra és legközelebb arról beszéljünk, hogy a saját korcsoportodban indultál és eggyel fentebb végeztél a dobogón. Ehhez kitartást kívánok neked és sok erőt, hogy teljesíteni is tudd!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 13:15, csütörtök | Helyi

POKOLLÁ TESZI AZ ÉLETÜKET

Összekent ajtó, beragasztózott zár. Rendszeresen szembesülnek ezekkel a bosszantó dolgokkal az egyik szolnoki lakótelep lakói. És ez még nem minden!

2024. Május 02. 10:11, csütörtök | Helyi

NÉPISMERETI VETÉLKEDŐ

Honnan jöttünk, hová tartunk, kik az őseink? Ezekre a kérdésekre kellett felelniük azoknak a maristásoknak, akik részt vettek az iskola népismereti vetélkedőjén.

2024. Május 02. 08:09, csütörtök | Helyi

15 ÉVES A NYUGDÍJAS PEDAGÓGUS KLUB

Tizenöt év. Ennyi idő alatt majdnem kétszer teljesen kicserélődik egy nyolcosztályos iskola diákserege. Éppen ennyi ideje alapították a nyugdíjas pedagógusok karcagi klubját.

2024. Május 01. 16:24, szerda | Helyi

A hazai vadállományunk egyedülálló nemzeti kincsünk

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra