Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2021. Szeptember 04. 07:55, szombat | Helyi

FELÚJÍTOTT ISKOLA FEGYVERNEKEN

FELÚJÍTOTT ISKOLA FEGYVERNEKEN

A Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával mintegy 400 millió forintból újulhatott meg a KLIKK fegyverneki épületegyüttese.

A Karcagi Tankerületi Központ sikeresen pályázott az Emberi Erőforrás fejlesztési Operatív Program keretében a Fegyverneki Móra Ferenc Általános Iskola infrastrukturális fejlesztésére. A Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával mintegy 400 millió forintból újulhatott meg intézményünk épületegyüttese.
A beruházásnál kiemelt szempont volt a korszerű nevelési-oktatási intézmény kialakítása, az energiapazarló épületek korszerűsítése, akadálymentesítése, fizikai állagának javítása, a kötelező eszköz - és felszerelésjegyzékben meghatározottak teljesítése.

A beruházás keretein belül az alábbi főbb fejlesztések valósultak meg:
Informatika terem, természettudományi terem, képzőművészeti szaktanterem, nyelvi labor került kialakításra, melyek az oktatási eszközökkel maximálisan felszereltek lettek.
Egy osztály befogadására alkalmas könyvtár létesült, mely nagyban támogatja a tanulók olvasóvá nevelését, az érdeklődés felkeltését. Itt megtalálhatók a tanulók számára szükséges szépirodalmi könyvek, Móra Ferenc művei mellett szórakoztató, ifjúsági és gyermekirodalom, valamint környezeti témájú kiadványok is.
A képzőművészeti szaktanterem alkalmas arra, hogy bevezessük a tanulókat az egyes művészeti ágak titkaiba. Itt kerültek elhelyezésre Fogarasi György fegyverneki művész által korábban az iskolának adományozott festmények, faragások.
A megszépült tornaterem épületének folyosóján pedig az egykori, Fegyvernekről indult olimpikonnak, Csőke Katalinnak állítottunk emléket fotókiállítás formájában. Mindezzel ráirányítjuk a tanulók figyelmét arra, hogy merjenek nagyot álmodni, hiszen tőlünk is eljuthatnak bárhová kellő kitartással, tanulással.
Az intézményben integrált keretek között oktatjuk a sajátos nevelési igényű, valamint a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő tanulókat. A kislétszámú foglalkozások megvalósítására fejlesztőszobák kerültek kialakításra, ahol a gyógypedagógusok, fejlesztő pedagógusok segítik ezen tanulóink haladását.
A befogadó, akadálymentes környezet biztosítja az egyénre szabottságot, az esélyegyenlőséget a különböző adottságú tanulóknak. Megtörtént az épület fizikai és infokommunikációs akadálymentesítése is.

A felújítás során a tanári szoba is megújult. A pedagógusok számára a szünetekben helyet ad a tanórákra való nyugodt felkészülésnek, valamint a közös szakmai megbeszéléseknek.
Energiahatékonysági beruházások, ezen belül fűtéskorszerűsítés, elavult nyílászárók cseréje, külső homlokzati hőszigetelés, héjazat felújítása, elektromos hálózat részleges felújítása történt meg.

A bútorzat, a szaktantermek specifikus eszközeinek beszerzése, a vizesblokkok felújítása nagyban növeli az intézmény infrastrukturális ellátottságának színvonalát.
Iskolánk Ökoiskola, valamint elnyerte az Energiatudatos iskola címet is, így kiemelten kezeljük a környezeti nevelést. A környezettudatos szemlélet áthatja a mindennapi munkánkat, mely a megújult épületben, a rendezetté vált környezetben, az új természettudományos nevelést segítő taneszközökkel, oktatási szoftverekkel még hatékonyabban tud megvalósulni.
A Microsoft Innovatív Iskola program részeseiként nagy hangsúlyt fektetünk az informatika oktatás modernizálására. Számos új eszközzel gyarapodtunk. Tantermeink rendelkeznek interaktív kijelzővel, digitális táblával.
Szakkörökön, tehetséggondozáson, felzárkóztató foglalkozásokon a korszerű taneszközök növelik a tanulók motiváltságát az ismeretszerzés terén, csökkentik a tanulói lemorzsolódást.

A fejlesztés eredményeként az iskolai felzárkóztatás, tehetségazonosítás, mindennapi tanítás-tanulás terén is új lehetőségek nyílnak. Kollégáimmal rendelkezünk ehhez a korszerű pedagógiai módszerekkel, differenciált fejlesztés heterogén tanulói csoportokban, kooperatív és infokommunikációs technikák. A Komplex Alapprogram keretében biztosítjuk a különböző alprogrami foglalkozásokat a tanulóknak a délutáni időszakban. Az érdeklődési körük alapján digitális, életgyakorlat, testmozgás, logikai és művészet alapú foglalkozásokon vehetnek részt. a tanulók. Minden héten ráhangoló foglalkozással segítjük a családias légkör megteremtését az osztályokban. Mindezek alkalmazásával a kompetenciamérési eredmények, a lemorzsolódási mutatók javítását, valamint a sikeres pályaválasztást támogatjuk.
A fejlesztés során olyan tanulói környezet került kialakításra, amely az iskolafelhasználók igényeit ki fogja elégíteni.
A fejlesztés hozzá fogja segíteni az iskolánkat, hogy fenntartsuk illetve tovább fejlesszük pedagógiai módszertani tevékenységeket alkalmazkodva mindig az újabb kihívásokhoz.

A projekt közvetett haszonélvezője Fegyvernek város lakossága, a potenciális jövőbeni szülői közösség, hiszen a fejlesztés eredményei a társadalmi esélyegyenlőség biztosítása, a tanulók, az intézmény versenyképességének javulását eredményezi. Nem elhanyagolható a települési utcaképben az egységes, megújult arculatával az intézmény épületegyüttese sem, hiszen üde színfoltja lett annak.
Mindezek alapján elmondhatjuk: jó lesz itt Mórásnak lenni!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 15:00, szombat | Helyi

JÓTÉKONYSÁGI BÁLT RENDEZTEK

Az idei a Kátai Bál jótékonyságból befolyt bevételeit a kórház biztonságos betegellátáshoz szükséges eszközök beszerzésére fordítják.

2024. Május 04. 07:00, szombat | Helyi

ÁTADTÁK A GYÓGYSZERTÁR ÉPÜLETÉT

Újra helyben vásárolhatnak gyógyszereket a tiszaburaiak. Átadták ugyanis a településen a gyógyszertárat. Az épület átadása ünnepélyes keretek között zajlott.

2024. Május 03. 14:16, péntek | Helyi

ZAJLIK A MUNKA A CSEMETEKERTBEN

Folyamatosan zajlik a munka a Városgondoksághoz tartozó Csemetekertben. Ottjártunkkor is szorgosan tevékenykedtek a területen, főként növényápolási és növényvédelmi munkákat végeztek.

2024. Május 03. 12:42, péntek | Helyi

Fának hajtott egy autó Kenderesen

Fának csapódott egy személygépkocsi csütörtök délután Kenderesen, a Vasút úton.