Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Április 08. 09:17, hétfő | Helyi

Figyeljünk oda a főzésre

Figyeljünk oda a főzésre

A főzés közben elszabaduló beltéri légszennyezés olyan káros lehet az egészségre, mint egy nagyváros szmogos levegője - ezt mutatta ki egy friss amerikai tanulmány.

Szatmári János karcagi mesterszakács mutatja a Karcagi Lovagudvarban a főzés első folyamatát a gáz gyújtását. Mind mondja a legártalmasabb a kenyérpirítás és az olajban történő sütés.

Becslések szerint évente négy millió ember hal meg a világban a tűzhelyek légszennyezése okozta szív- és tüdőbetegségekben.
Fontos a folyamatos szellőztetés a konyhákban.
Bár a nyugati társadalmakban jóval enyhébb a tűzhelyhasználat egészségre gyakorolt negatív hatása, a légszennyezés itt is működik, az egészségügyi kockázat pedig szintén magas, mert az emberek a nap 90 százalékát zárt ajtók mögött töltik, és az idő java részét otthon. A házi légszennyezést mégsem monitorozzák, és szabályok sem írják elő a csökkentését, ellenben az utcai és a munkahelyi levegővel.
Forgatásunk alatt a főzés nem meglepő módon sokkal kevésbé volt ártalmas, mint a pirítás, hiszen itt nem sercegett a húsok és zöldségek felületén a zsiradék, de a gázrózsák lángja így is légszennyező volt. Mindent összevetve egy átlagos hálaadásnapi vacsora elkészítése során nagyjából hét órán keresztül egészségtelen volt a benti levegő a kinti levegőre vonatkozó amerikai határértékek tükrében, egy órán át pedig nagyon egészségtelen.
Hogy csökkentsük a főzés légszennyezését, a tanulmány a vendéglőkben alkalmazott szagelszívó alkalmazását javasolja. Marina Vance, a kutatás egyik vezetője azt mondja, ettől fogva nem csak akkor fogja bekapcsolni a ventilátort, amikor füstöset vagy szagosat főz, hanem mindig, a gázlángok szennyezése miatt is, vizet pedig csak vízforralóban melegít ezek után, hogy azért se kelljen gázt égetni a tűzhelyen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

REJTÉLYES MACSKAMÉRGEZÉSEK SZOLNOKON

Ismeretlen elkövető mérgezi a macskákat az egyik szolnoki városrészben. A tetemeket ráadásul sok ember által látható helyen \"teszi közszemlére\". A rendőrség is nyomoz a felháborító ügyben.

2024. Április 26. 10:31, péntek | Helyi

Hármas baleset Kisújszállásnál

Összeütközött egy személygépkocsi és egy kisbusz csütörtök este a 4-es számú főúton, Kisújszállásnál.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

TÁMADNAK A BÜDÖSBOGARAK

Büdös, kellemetlenséget okoz, emellett komoly kártevő is. Természetes ellensége alig van, így köszöni szépen, jól érzi magát Magyarországon.