Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2021. Október 30. 21:41, szombat | Helyi

Gazdafórum

Gazdafórum

Gazdafórumot és ünnepi közgyűlést tartott szombaton Karcagon, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara JNSZ Megyei Szervezete és a JNSZ Megyei Gazdakörök Szövetsége.

A fórumon az agrártámogatásokról is szó volt, de a rendezvény a gazdák számára azért is fontos volt, mert idén ünneplik a Gazdakörök megalakulásának 30 éves jubileumát. Ebből az alkalomból emléktárgyat adtak át a térségben működő nyolc gazdakör részére.

Hubai Imre Csaba, a NAK és a JNSZ Megyei Gazdakörök Szövetsége megyei elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, a gazdafórumnak két célja van: az egyik, hogy a gazdáknak megfelelő tájékoztatást adjanak az elkövetkező időszak pályázati lehetőségeiről, a másik, hogy harminc éve alakult meg október 21-én a MAGOSZ. A megalakulásra, céljára, elért eredményeire emlékezünk ma és a jövőbeli feladatokkal foglalkoznak a fórumon. Az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára a támogatással kapcsolatos dolgokról, illetve az uniós lehetőségekről szól a 3. számú választókerületben működő nyolc gazdakör tagjainak. A 30 éves évfordulóra kiadtak egy emléktárgyat, amit átadnak a gazdakörök vezetőinek, hogy a későbbiekben valahányszor ránéznek, emlékezzenek arra, hogy több mint egy emberöltő óta működik a gazdakör az agráriumért, gazdaságokért, családokért, hogy olyan muníciót tudjunk biztosítani társadalmilag, szakmailag is, amiből a fiatal gazdák, a nemzedékváltás gazdái is megfelelően tudnak meríteni a jövőt illetően - hangsúlyozta Hubai Imre Csaba.

- A magyar társadalom jó minőségű, egészséges élelmiszerrel ellátja nemcsak Magyarországot, hanem sok külföldi országot is. Azt gondolom meg kell becsülni azt a munkát, amit egész évben végeznek a gazdák. Az ilyen rendezvények alkalmasak arra, hogy t visszatekintsünk az elmúlt 30 évre, arra, hogyan szervezték meg a gazdaköröket, a gazdatársadalmat és kicsit előre is nézzük, hogy milyen kihívásokkal rendelkezik a 21. század, egy modern mezőgazdaságnak milyen irányt kell felvennie, hogy egészséges, jó minőségű élelmiszerek kerüljenek az asztalunkra - fogalmazott F. Kovács Sándor, városunk és térségünk országgyűlési képviselője, aki szólt arról is, hogy több száz éves hagyománya van a gazdálkodásnak az Alföldön.

- Nem véletlen, hogy a Himnusz soraiban is a Kunság mezei meg vannak említve. Azt gondolom büszkének kell lennünk ezekre a hagyományokra és vinni kell tovább úgy, ahogy a modern kor megkívánja, hiszen az a gazda, aki 50 évvel ezelőtt régi traktorral, 100 éve lóval szántott, most a legmodernebb GPS technológiás traktorokkal, kombájnokkal dolgozik, tehát haladni kell a korral - mondta a képviselő, aki szerint régen volt ilyen harmonikus együttműködés a kormányzat és a gazdatársadalom között, mert olyan emberek képviselik a gazdatársadalmat, akik meg tudják fogalmazni az igényeiket, a szándékaikat, az elképzeléseiket a kormány részére és ott pedig megvan a fogadókészség.

- Azt gondolom, ha mindenki a jó irányba halad, akkor sokkal többet tudunk tenni egymásért, ezért az országért. A térségben kezdenek felnőni azok a húsüzemek, malomipari létesítmények, azok a sajt, tésztaüzemek, élelmiszer előállító egységek, amelyek nagyon jó minőséggel el tudják látni az országot, büszke vagyok arra, hogy egészséges, jó minőségű élelmiszer készül itt, amit nyugodtan adhatunk gyermekeinknek, és nyugodtan ehetünk meg mi is. Büszke vagyok arra az itteni gazdákra- mondta F. Kovács Sándor.

Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke szerint is fontos nap ez a mai. - A társadalom bebizonyította, hogy az a szerveződés, amit harminc évvel ezelőtt elindított, nagykorúvá vált és alkalmas arra, hogy egyeztesse és képviselje a társadalom érdekeit. Nagyon fontos, hogy a kormányzatnak is kitűnő partnere a gazdatársadalom, hiszen 2010 óta töretlen az együttműködés, amin a gazdálkodók a mezőgazdasági ágazatok fejlesztését tudták egyeztetni a kormányzattal és mára olyan pályázati rendszer és forrástömeg áll a gazdálkodók rendelkezésére, amely valóban érdemben szolgálja a vidék fejlődését - mondta az elnök, aki szólt az önkormányzatok és a gazdálkodók együttműködéséről, a támogatásokról, amelyekkel technikai és szellemi korszerűsítést tudnak végrehajtani.

- Az agrárszakképzés, a duális képzés megjelenésével rengeteg fiatal tud gyakorló szakembereknél tanulni és kiváló szakemberré válni. Fontos, hogy a Tisza-tó térségében a turizmus fejlesztésére is lehetőség nyílik, most az agrárvállalkozások előtt a zászló, hiszen decembertől jövő tavaszig öt turnusban nyújthatnak be az agrárvállalkozások turizmus fejlesztésére pályázatokat. Nagyon fontos lenne a Tisza-tó térsége, de az egész megye érdekében, hogy a turizmus fejlesztéséhez minőségi szálláshelyek álljanak rendelkezésre, és most erre a gazdálkodóknak megnyílt a forrás - hangsúlyozta Huba Imre.

- Örülök, hogy idén már negyedik alkalommal Karcagon köszönthetem a gazdatársadalmat, így már láthattuk, hogy milyen erő, potenciál rejlik abban az összefogásban, amelyet a karcagi és Karcag környéki gazdák képviselnek - mondta köszöntőjében Szepesi Tibor polgármester.

- Ennek az összefogásnak köszönhetjük az elmúlt harminc év fejlődését, amit itt, a szűkebb környezetünkben is látok, hiszen folyamatosan fejlődik a mezőgazdaság, a karcagi határ. Ez mind az önök munkájának, összefogásának köszönhető. Kívánom, hogy tartsák meg a munkájukba vetett hitüket és közösen, ahogy az elmúlt harminc évben is vállvetve dolgozzanak azért a jövőért, amit unokáinknak, gyermekeinknek építünk közösen. Kívánom, hogy azok a lehetőségek, amelyekről ma is szó lesz, mindenkinek adjanak lehetőséget a további fejlődésre - fogalmazott a városvezető.

Dr. Berkó Attila megyei kormánymegbízott is jó munkát és újabb eredményeket kívánt a gazdatársadalomnak. A jövő évi agrártámogatásokat pedig Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára ismertette.

Ezt követően Molnár László Jászai Mari-díjas színművész, rendező (Szolnoki Szigligeti Színház) szavalata, Plósz Csilla, a KÁAMI igazgatója, tárogatóművész játéka után a Gazdakörök megalakulásának 30 éves jubileuma alkalmából emléktárgyat adtak át a Madarasi Gazdakör, a Karcagi Nagykun Gazdakör, a Bereki Kertbarátok Köre Egyesület, a Kenderesi Gazdakör, a Kisújszállási Gazdakör, a Kunhegyesi Gazdakör, a Túrkevei Gazdakör és a Szapárfalui Gazdakör vezetői részére. Molnár László színművész és Papp Zsolt György helyettes államtitkár részére pedig egy-egy Magyarok Kenyere kisplasztikát adtak át.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 15:00, szombat | Helyi

IDÉN IS MEGRENDEZTÉK A SZAK-MA BÁLT

Idén is megrendezésre került a Szak-ma Bál Karcagon. A jótékonysági bálnak a Déryné Kulturális, Turisztikai, Sport Központ és Könyvtár adott helyet.

2024. Május 11. 08:36, szombat | Helyi

Megemlékezés A Városháza dísztermében

A Karcagi Városháza dísztermében dr. Pintér Zoltán Árpád önkormányzati képviselő , a Kováts Mihály Baráti Társaság Egyesület elnöke méltatta Fabriczy Kováts Mihályt

2024. Május 11. 07:00, szombat | Helyi

BEMUTATTÁK A KARCAG CYCLING TEAM-ET

Új szakosztállyal ismerkedhettek meg a karcagiak, de a hazai és a nemzetközi kerékpár-sport is. Hivatalosan is bemutatták a Karcag Cycling Team-et, amelynek első komoly megmérettetése az országúti magyar bajnokság.

2024. Május 10. 17:04, péntek | Helyi

Kováts 300

Magyarországon- szülővárosát leszámítva- alig ismerik a nevét, miközben az amerikai hadsereg a könnyűlovasság megteremtőjét megillető tisztelettel őrzi emlékét.