Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2021. Október 28. 10:06, csütörtök | Helyi

GYENGE LESZ AZ IDEI NAPRAFORGÓ ÉS KUKORICATERMÉS

GYENGE LESZ AZ IDEI NAPRAFORGÓ ÉS KUKORICATERMÉS

Jelentősen elmarad a kukoricatermés a sokéves átlagtól.

A megye termőterületein belül jelentős eltérések vannak, az északi részen, ahol helyenként több volt a csapadék, 8-10 tonna kukorica is termett.


Az aszály nem tett jót a napraforgó minőségének sem, a magok olajsavtartalma 42-48 százalék volt, ami szintén kevesebb a megszokottnál. A kukoricaszemek az aszály miatt nem teltek ki, és a csövek jelentősen rövidebbek lettek. A szár korai elszáradása miatt nem csökkent a szemek nedvességtartalma, ami jelenleg is 16-18 százalék, ezért a szárítási költségek magasabbak lesznek.

A termelők egyelőre várnak az értékesítéssel annak ellenére, hogy a tavalyinál magasabbak a terményárak, a kukoricáért tonnánként 96 ezer forintot is ajánlottak a felvásárlók, egy tonna napraforgó ára pedig 210-220 ezer forint körül alakul.

A magas ár relatív, mert a terméskiesés legalább 40 százalékos, és jelentősen nőtt a műtrágya, az üzemanyag ára. Sok gazdálkodó nem fog tudni fémzárolt vetőmagot vásárolni, és a műtrágyahasználat is vissza fog szorulni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 17:00, szombat | Helyi

PÁLINKÁSÜVEGGEL VERTE FEJBE-AGYZÚZÓDÁS LETT A VÉGE

Mezőtúron egy születésnapi összejövetel durvult el olyannyira, hogy a bulin résztvevő egyik férfi súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett.

2024. Április 27. 15:00, szombat | Helyi

ROKKANTKOCSIST TÁMADOTT MEG

Felháborító eset történt városunkban. Egy rokkant kocsival közlekedő idős férfit raboltak ki a nyílt utcán.

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

BUSZMEGÁLLÓBAN ÉLESZTETTÉK ÚJRA

Egy 70 év körüli szolnoki nő hazafelé tartott, amikor minden előzmény nélkül, hirtelen összeesett a buszpályaudvaron, számolt be az esetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán.

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.