Városlista
2024. július 15, hétfő - Henrik

Hírek

2021. Október 28. 10:06, csütörtök | Helyi

GYENGE LESZ AZ IDEI NAPRAFORGÓ ÉS KUKORICATERMÉS

GYENGE LESZ AZ IDEI NAPRAFORGÓ ÉS KUKORICATERMÉS

Jelentősen elmarad a kukoricatermés a sokéves átlagtól.

A megye termőterületein belül jelentős eltérések vannak, az északi részen, ahol helyenként több volt a csapadék, 8-10 tonna kukorica is termett.


Az aszály nem tett jót a napraforgó minőségének sem, a magok olajsavtartalma 42-48 százalék volt, ami szintén kevesebb a megszokottnál. A kukoricaszemek az aszály miatt nem teltek ki, és a csövek jelentősen rövidebbek lettek. A szár korai elszáradása miatt nem csökkent a szemek nedvességtartalma, ami jelenleg is 16-18 százalék, ezért a szárítási költségek magasabbak lesznek.

A termelők egyelőre várnak az értékesítéssel annak ellenére, hogy a tavalyinál magasabbak a terményárak, a kukoricáért tonnánként 96 ezer forintot is ajánlottak a felvásárlók, egy tonna napraforgó ára pedig 210-220 ezer forint körül alakul.

A magas ár relatív, mert a terméskiesés legalább 40 százalékos, és jelentősen nőtt a műtrágya, az üzemanyag ára. Sok gazdálkodó nem fog tudni fémzárolt vetőmagot vásárolni, és a műtrágyahasználat is vissza fog szorulni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 14:00, szombat | Helyi

KEVI JUHÁSZFESZTIVÁL

Három napon át ismét az ínycsiklandó birkapörkölté volt főszerep Túrkevén: immár 24. alkalommal rendezték meg az országosan is ismertté vált Kevi Juhászfesztivált.

2024. Július 13. 08:00, szombat | Helyi

TEENDŐK DARÁZSCSÍPÉS ESETÉN

Csak egy csípés. A magyar lakosság alig néhány százaléka allergiás a méhek- darazsak csípésére. Ám számukra akár végzetes is lehet az, ami embertársaik többségének csak néhány napos kellemetlenséget jelent.

2024. Július 12. 16:00, péntek | Helyi

TRAGIKUS MOTORBALESET

Életét vesztette egy magyarországi motoros egy Romániában bekövetkezett közúti balesetben.

2024. Július 12. 14:00, péntek | Helyi

MARISTÁSOK BALLAGÁSA

Véget ért egy újabb tanév a Szent Pál Marista Általános Iskolában is.