Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. Június 14. 19:52, péntek | Helyi

Hordalék Kiskörénél

Hordalék Kiskörénél

Vízlépcsőnél, az láthatta azt a rengeteg szemetet, ami fennakadt a duzzasztógátnál.

A nagyobb árhullámok során rengeteg szemét akad meg a Kiskörei Vízlépcsőnél, ahogy az idén tavasszal is történt.

Aki tavasszal vagy a nyár első heteiben Kiskörén jár, az bizonyára elborzad a vízen felgyülemlett szemét láttán. Viszont a hulladék nagy része nem hazai eredetű, hanem a határainkról túlról érkezik. A szakaszmérnökségen dolgozó munkatársaknak is sokszor leesik az álla, hogy miket dobnak be a vízbe az emberek, illetve milyen tárgyakat sodor el.
– A vízlépcsőnek van egy olyan jó tulajdonsága, mégpedig az, hogy a kis és közepes árhullámokkal érkező uszadékokat meg tudjuk itt fogni, ezáltal a Tiszán nem engedjük továbbindulni. Emellett a téli, alacsony vízszintnél a munkatársak gyalogosan is össze tudják szedni a szemetet, amit utána is folyamatosan gyűjtenek – kezdte Fejes Lőrinc.
A Tisza folyó természetes vízjárásához tartozik, hogy kis- és nagyvizek váltakoznak. Amikor nagyobb vízmennyiség folyik le egy-egy másodperc alatt – a nyári kisvizes időszakhoz képest -, akkor áradáskor nemcsak „kiszőkül” a folyó a finom, lebegtetett hordaléktartalom miatt, hanem uszadékot is szállít. Alapvetően fát, ágakat, gyékényt, nádat hoz magával a víz, de a műanyag és a nem lebomló termékek megjelenésével nagy mennyiségben a kommunális hulladék is feltűnik. Sajnos, a Kárpátalján nincs olyan komoly hulladékügyi szabályozás, mint itthon, így sokszor megesik, hogy csak bedöntik a folyóba azt, amire már nincs szükség.
A tapasztalatok szerint a turisták is dobálnak el szemetet. Nemcsak nekem, de szerintem nagyon sok ember számára felháborító, amikor egyesek kiviszik magukkal az ételt-italt egy horgászathoz, csónakázáshoz, kiránduláshoz és a csomagolóanyagot nem a kukába dobják, hanem a természetben hajítják el azokat. Minden kikötőben található szemetes, ezért arra kérek mindenkit, hogy a nyári kirándulása során tegye meg azt a szívességet a Tisza-tónak, hogy vigyáz a tisztaságára! – hívta fel a figyelmet Fejes Lőrinc.
A túristák is csak szörnyűlködnek a rengeteg szemét láttán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

REJTÉLYES MACSKAMÉRGEZÉSEK SZOLNOKON

Ismeretlen elkövető mérgezi a macskákat az egyik szolnoki városrészben. A tetemeket ráadásul sok ember által látható helyen \"teszi közszemlére\". A rendőrség is nyomoz a felháborító ügyben.

2024. Április 26. 10:31, péntek | Helyi

Hármas baleset Kisújszállásnál

Összeütközött egy személygépkocsi és egy kisbusz csütörtök este a 4-es számú főúton, Kisújszállásnál.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

TÁMADNAK A BÜDÖSBOGARAK

Büdös, kellemetlenséget okoz, emellett komoly kártevő is. Természetes ellensége alig van, így köszöni szépen, jól érzi magát Magyarországon.