Városlista
2019. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2019. Június 14. 19:52, péntek | Helyi

Hordalék Kiskörénél

Hordalék Kiskörénél

Vízlépcsőnél, az láthatta azt a rengeteg szemetet, ami fennakadt a duzzasztógátnál.

A nagyobb árhullámok során rengeteg szemét akad meg a Kiskörei Vízlépcsőnél, ahogy az idén tavasszal is történt.

Aki tavasszal vagy a nyár első heteiben Kiskörén jár, az bizonyára elborzad a vízen felgyülemlett szemét láttán. Viszont a hulladék nagy része nem hazai eredetű, hanem a határainkról túlról érkezik. A szakaszmérnökségen dolgozó munkatársaknak is sokszor leesik az álla, hogy miket dobnak be a vízbe az emberek, illetve milyen tárgyakat sodor el.
– A vízlépcsőnek van egy olyan jó tulajdonsága, mégpedig az, hogy a kis és közepes árhullámokkal érkező uszadékokat meg tudjuk itt fogni, ezáltal a Tiszán nem engedjük továbbindulni. Emellett a téli, alacsony vízszintnél a munkatársak gyalogosan is össze tudják szedni a szemetet, amit utána is folyamatosan gyűjtenek – kezdte Fejes Lőrinc.
A Tisza folyó természetes vízjárásához tartozik, hogy kis- és nagyvizek váltakoznak. Amikor nagyobb vízmennyiség folyik le egy-egy másodperc alatt – a nyári kisvizes időszakhoz képest -, akkor áradáskor nemcsak „kiszőkül” a folyó a finom, lebegtetett hordaléktartalom miatt, hanem uszadékot is szállít. Alapvetően fát, ágakat, gyékényt, nádat hoz magával a víz, de a műanyag és a nem lebomló termékek megjelenésével nagy mennyiségben a kommunális hulladék is feltűnik. Sajnos, a Kárpátalján nincs olyan komoly hulladékügyi szabályozás, mint itthon, így sokszor megesik, hogy csak bedöntik a folyóba azt, amire már nincs szükség.
A tapasztalatok szerint a turisták is dobálnak el szemetet. Nemcsak nekem, de szerintem nagyon sok ember számára felháborító, amikor egyesek kiviszik magukkal az ételt-italt egy horgászathoz, csónakázáshoz, kiránduláshoz és a csomagolóanyagot nem a kukába dobják, hanem a természetben hajítják el azokat. Minden kikötőben található szemetes, ezért arra kérek mindenkit, hogy a nyári kirándulása során tegye meg azt a szívességet a Tisza-tónak, hogy vigyáz a tisztaságára! – hívta fel a figyelmet Fejes Lőrinc.
A túristák is csak szörnyűlködnek a rengeteg szemét láttán

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 17. 20:10, szerda | Helyi

Kántor nyaral a Tisza-tónál

A digitális magazin újsághasábokra költözött, amellyel a Tisza-tónál élők és nyaralók találkozhatnak.

2019. Július 17. 20:09, szerda | Helyi

120 éves a Karcagi Zsinagóga

A Karcagi Zsinagóga felavatásának 120. évfordulójára emlékeztek vasárnap. Mohai Tamás színművész Kertész Péter nemrég elhunyt karcagi születésű író, újságíró versét olvasta fel az ünnepség kezdetén.

2019. Július 17. 20:09, szerda | Helyi

Mártír megemlékezés

A karcagi zsidó temetőben került sor mártír-megemlékezésre. Az 1944-ben, a Holokauszt borzalmainak áldozatául esett karcagi és hatmillió zsidó hittestvérünk emléke előtt hajtunk fejet, rájuk emlékezünk.

2019. Július 17. 20:08, szerda | Helyi

Járdafelújítás Karcagon

Televíziónk Dobos Lászlót, Karcag város polgármesterét kérdezte arról, hogy milyen munkálatok folynak a Városháza mögötti területen.