Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. Október 16. 00:00, szerda | Helyi

Hüllőlámpa: létfontosságú szerkezet a mindennapokban

Hüllőlámpa: létfontosságú szerkezet a mindennapokban

Mielőtt hüllő tartására adnánk a fejünket, mindenképp praktikus egy szakember vagy éppen szakboltban dolgozó tanácsát kérni, hogy mik azok az eszközök, amik elengedhetetlenek egy induló szetthez.

Persze az alapok: terrárium, berendezés és a legfontosabb, egy hüllő lámpa. Lássuk, hogy miért lényeges, és milyen funkciót tölt be?

Hasonlóság?

Lehet, hogy újdonságként hangzik az információ, de nagyon sokban hasonlítanak az emberek és a hüllők. Gondoljunk csak a gyíkokra. Ahogy eljön a meleg, napsütéses idő, megjelennek, hogy kedvükre sütkérezzenek a napon. Ugyanez igaz a legtöbb emberre is, hiszen ki ne fogadná kitörő örömmel a napsütést?

A hüllők bőre, akárcsak az emberé, a napfényből állítja elő a D-vitamint, ami a szervezet szempontjából létfontosságú. Nem csak az immunrendszer működéséhez elengedhetetlen, de a kalcium felszívódását és beépülését a csontokba is lehetővé teszi.

Persze, ahogy mi, emberek is szedünk vitaminokat, úgy a hüllőknek is készítettek olyat, ami az életmódjuknak tökéletesen megfelel. Ellenben mindez kevés az egészséges és teljes élethez, hiszen mi sem csak kapszulákban szedjük a vitaminokat, hanem ragaszkodunk a természetes forrásokhoz is.

Funkciók és típusok

A hüllőlámpák alapvetően több funkciót is betöltenek, azon kívül, hogy a mindennapos fényt szolgáltatják számukra. Minden esetben szükséges egy olyan lámpa, aminek nincs egyéb szerepe, mint a mindennapos világítás. Ez többségében egy energiatakarékos izzó, ami nem termel hőt, így folyamatosan működhet.

A másik izzó felel a melegért. Ez roppant fontos dolog, mivel a hüllők változó testhőmérsékletűek, így alkalmazkodnak a külső körülményekhez. Így például ha egy hüllőnek mindenhol meleg és fényes terület van az élőhelyén, akkor könnyen hőgutát kaphat és belehalhat, hiszen addig hevül, amíg csak tud. Éppen ezért mindenképp legyen a terráriumban egy olyan hely, ami árnyékos, hűvös és könnyen elérhető a számára. Ez lesz az a pont, ahova elvonulhat lehűteni magát. Ehhez érdemes neonokat vagy infralámpát használni, a hűvös területen pedig semmit, csak a fenti, fényt adó lámpát üzemeltetni.

Végül pedig az életükhöz elengedhetetlen UV-B sugárzást is fenn kell tartanunk. Nagyon fontos információ róla, hogy nem hatol át az üvegen, így minden esetben olyan helyre tegyük, ahol közvetlenül jut be a terráriumba.

Az, hogy egyes fajoknak mennyi UV-B sugárzásra van szükségük, az teljesen egyedi, hiszen az a mérvadó, hogy milyen környezetben és mihez alkalmazkodtak. Ennek eldöntésében hatékony segítséget nyújthatnak a Kedvence.hu kínálatában lévő fénycsövek, hiszen minden állat speciális igényeihez megtalálhatod az ideális megoldást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

REJTÉLYES MACSKAMÉRGEZÉSEK SZOLNOKON

Ismeretlen elkövető mérgezi a macskákat az egyik szolnoki városrészben. A tetemeket ráadásul sok ember által látható helyen \"teszi közszemlére\". A rendőrség is nyomoz a felháborító ügyben.

2024. Április 26. 10:31, péntek | Helyi

Hármas baleset Kisújszállásnál

Összeütközött egy személygépkocsi és egy kisbusz csütörtök este a 4-es számú főúton, Kisújszállásnál.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

TÁMADNAK A BÜDÖSBOGARAK

Büdös, kellemetlenséget okoz, emellett komoly kártevő is. Természetes ellensége alig van, így köszöni szépen, jól érzi magát Magyarországon.