Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2021. Szeptember 03. 19:37, péntek | Helyi

ISKOLAFEJLESZTÉS MEZŐTÚRON

ISKOLAFEJLESZTÉS MEZŐTÚRON

A Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával több mint 500 millió forintból újulhatott meg a KLIKK mezőtúri intézménye.

A Karcagi Tankerületi Központ sikeresen pályázott az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében a Mezőtúri II. Rákóczi Ferenc Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola infrastrukturális fejlesztésére.
A Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával 536723 351 forintból újulhatott meg az intézmény.
A 16 tantermes főépület 1980-ban épült, a régebbi épületekben 1908 óta folyik tanítás.
Az iskola felújításánál kiemelten fontos volt az energiatakarékos és korszerű köznevelési intézmény kialakítása, az intézmény akadálymentessé tétele, modernizációja, a műszaki színvonal emelése, fizikai állagának javítása, a kötelező eszköz- és felszerelésjegyzékben foglaltak teljesítése.

Felújította az épület teljes víz- és csatornahálózatát és épületgépészetét. Az iskola fűtésrendszere is megújult a korszerű radiátorok felszerelésével. Megtörtént a tetőszerkezet vízszigetelése gumilemezes technológiával. Elkészült a külső hőszigetelés, és újra kék színt kapott az iskola. A tornatermi épületrészben megtörtént a balesetveszélyes kapcsolószekrény cseréje, elvégezték az elektromos hálózat felülvizsgálatát az iskola teljes alapterületét tekintve.

A tantermekben és a tornateremben kifestették a falakat és új burkolatot raktak le. A vizesblokkokat újracsempézték, kicserélték a szanitereket. Mosdókat alakítottak ki minden szinten a mozgáskorlátozottak részére is.
Elkészült a természettudományos szaktanterem teljes átalakítása. Kialakításra került a nyelvi labor is új laptopokkal ellátva. A már meglévő informatikai szaktanterem új bútorokat kapott. A 38-as épületben megújult a táncterem és a folyosó.
A beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő és a sajátos nevelési igényű tanulók ellátásához fejlesztő szobát alakítottak ki, ahol a mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos, autizmus spektrumzavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral küzdő tanulók vehetnek részt fejlesztő foglalkozásokon.
A 72 ablakot, a bejárati ajtókat és a tornaterem kopolit üvegezését 3 rétegű üvegezéssel ellátott, korszerű, műanyag nyílászárókra cserélték.

A fejlesztés során megújított tornateremben a tanulókat világosabb, korszerű fűtéssel ellátott, új sporteszközökkel felszerelt terem várja a testnevelés órákon, és alprogrami órákon.
Megújult a tanári szoba, átalakították titkárság, igazgatói, igazgatóhelyettesi szobákat. Pedagógusaink számára a kiemelkedő színvonalú munkafeltételek, egészséges környezet biztosítása érdekében felújították és új bútorokkal látták el a tanári szobát.
Akadálymentesítették a bejáratokat, és liftet építettek az épülethez. A látássérültek épületen belüli közlekedését vezető sávokkal segítik.
A folyosók megújultak, új linóleumra cserélték a régi, töredezett burkolatot és új nyitott részek kerültek kialakításra.
A streetball pálya zökkenőmentes térkőburkolatot kapott, az udvar többi részén az összerepedezett aszfaltot eltávolították, és újraaszfaltozták. Az iskola udvarán elhelyezésre kerültek újabb padok, gyerekjátékok és szabadtéri sporteszközök, melyekkel a szünetekben és szabadidős foglalkozásokon biztosítják a feltételeket a kikapcsolódásához.

A 38-as és a 40-es épületben is megújultak a tantermek, folyosók és a vizesblokk is, a 40-es épület ablakait műanyag nyílászárókra cserélték.
Iskolánk Örökös ÖKO-iskola és Akkreditált Kiváló Tehetségpontként is működik, ezért kiemelt feladataink közé tartozik a diákok környezettudatos nevelése, az energiatudatos szemléletformálás. Tanórákon és tanórán kívüli tevékenységek során, témaheteken, versenyeken, pályázatokban és jeles napokhoz kapcsolódó események segítségével valósítják ezt meg.
A felzárkóztató, fejlesztő és tehetséggondozó foglalkozások az infrastrukturális fejlesztés eredményeképpen már korszerűbb, megújult környezetben növelhetik a tanulók belső motivációját.

A fejlesztés eredményeképpen az iskolai felzárkóztatás, tehetségazonosítás és tehetségfejlesztés körében is új lehetőségek nyíltak. Nevelőtestület tagjai elsajátították és két éve már intézményesítették a Komplex Alapprogram módszerét, folyamatosan alkalmazzák a kooperatív tanulás tanítás eszközeit. A projekt módszer alkalmazása tanórákon, és azon kívül is segíti a tanulók motiválását, aktiválását. Egy újfajta tanár-diák kapcsolat erősíti a gyerekek kötődését az iskolához, elősegíti az egymástól való tanulás lehetőségét.
Az iskola a nehezen haladó tanulók felzárkóztatását differenciálással, korrepetálással, képességfejlesztéssel, napközis foglalkozásokkal segíti. Az integrált ellátásban résztvevő, SNI és BTMN gyermekek a többi tanulóval együtt vesznek részt a nevelési-oktatási folyamatban. Fejlesztésüket gyógypedagógus, logopédus és a többségi pedagógusok segítik. A pedagógusok tervezési dokumentumaikban külön hangsúlyt fektetnek a nehezebben haladók, a BTMN, az SNI tanulók fejlesztésére, felzárkóztatására. A lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók beazonosításra kerülnek, nyomon követik a teljesítményüket, fejlődésüket, részükre a segítségnyújtás folyamatos.

Az iskolánkban dolgozó pedagógusok számára motiválóbb környezetet biztosítottunk magas színvonalú nevelő-oktató munkájuk ellátásához.
A projekt sikeréhez hozzájárult, hogy a pedagógusokon és tanulókon kívül a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő, valamint az intézményi működtetés területén tevékenykedő munkatársak is magukénak érzik az iskolát.
A fejlesztés hozzájárul továbbá az iskola kedvezőbb megítéléséhez, a helyi igények kielégítéséhez, a Karcagi Tankerület Központ intézményeinek gazdaságosabb fenntartásához.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 07:00, szombat | Helyi

ÁTADTÁK A GYÓGYSZERTÁR ÉPÜLETÉT

Újra helyben vásárolhatnak gyógyszereket a tiszaburaiak. Átadták ugyanis a településen a gyógyszertárat. Az épület átadása ünnepélyes keretek között zajlott.

2024. Május 03. 14:16, péntek | Helyi

ZAJLIK A MUNKA A CSEMETEKERTBEN

Folyamatosan zajlik a munka a Városgondoksághoz tartozó Csemetekertben. Ottjártunkkor is szorgosan tevékenykedtek a területen, főként növényápolási és növényvédelmi munkákat végeztek.

2024. Május 03. 12:42, péntek | Helyi

Fának hajtott egy autó Kenderesen

Fának csapódott egy személygépkocsi csütörtök délután Kenderesen, a Vasút úton.

2024. Május 03. 11:30, péntek | Helyi

POZITÍV ÉLETÚTRÓL TARTOTTAK ELŐADÁST

A Szent Pál Marista Általános Iskolában tartott Cigány Témahét zárásaként egy fiatal házaspár tartott előadást arról, hogy a nehéz életkörülmények közül is ki lehet törni.