Városlista
2023. december 4, hétfő - Barbara, Borbála

Hírek

2017. Június 23. 10:02, péntek | Helyi

Karcag ma is a szívünk csücske

Karcag ma is a szívünk csücske

,,A kötetben megtalálod dr. Pintér Sándor professzor úr kedvenc sütijének a receptjét, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy régi családi fotó történetéről irt, ,,

Szíves figyelmetekbe szeretném ajánlani az általam szerkesztett és kiadott "Karcag ma is a szívünk csücske" című kötetet, melyben 58 karcagi elszármazott életét, kedvenc karcagi történtét és egy kedvenc receptjét ismerhetitek meg.
S hogyan jött létre ez a kötet? Az ötlete még 2016 őszén fogalmazódott meg bennem, amikor Szolnokon átvettem a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Prima Díj Közönségdíját. Az ember, amikor megkap egy ilyen rangos díjat, áttekinti kicsit pályáját is. Így tettem én is. Az elmúlt 30 év alatt nagyon sok szülővárosomhoz kötődő emberrel készítettem interjút vagy voltam ott sikereinél, esetleg kudarcainál, bár szerencsére ez kevesebb. Amikor összeállt a listám, kezdődött az elérhetőségek összegyűjtése. Ez nem volt könnyű feladat, hiszen van olyan, akivel 20 éve nem találkoztam. Mivel nem interjúkötetet szerettem volna, hanem egy különlegesebbet, így alakult ki a kötete fenti tematikája.
A kötete ajánlását dr. Fazekas Sándor írta, a borítóján - melyet mellékelek - Györfi Sándor Munkácsy-, Mednyánszky-díjas, Magyarország Érdemes Művésze „Karcag” kisplasztikája látható.

Egy kis kedvcsináló:
- A kötetben megtalálod dr. Pintér Sándor professzor úr kedvenc sütijének a receptjét, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy régi családi fotó történetéről irt, Tamásné Czinege Csilla államtitkár írásából kiderül, hogyan termeltek fűszerpaprikát a karcagi határban. Bakondi Kovács Pista írásából megtudhatod, nem is volt olyan szigorú Rideg tanár úr.
Kovács Pál megemlékezik a Horváth családról, Daragó Marika néniről és persze külföldi élményéről is írt. A ma Törökországban élő Balogh Csilla receptje segítségével Szépasszony csókjá-t készíthetünk, míg Bellina Katalin Enikő az igazi olasz Tiramisu receptjét osztotta meg velünk. Bérczi László nagymamájáról emlékezik meg írásában. Egy- egy gyerekkori csínyt osztanak meg velünk a Dobson testvérek, a Pólus és Mészáros testvérek pedig a családi zenei indíttatásról is írnak. Kenyeres Gyula producer a filmforgatások kulisszatitkaiba is beavat bennünket, míg a négy Kovács lány és a nagyszülők történetét Mónika meséli el. Kiderül az is, Márkus Juci miért volt Apácapácban, de Bodnár Vivien szabolcsi töltött káposzta receptje is helyet kapott a kötetben. Mészáros Pisti és Donkó Imre is vall arról, mit jelent nekik a színházi fellépés. Vida József professzor gyerekkori csínytevéseiről is írt, Cséti Imre révén pedig az egykori karcagi téglagyári nyári diákmunkába is betekintést kaphatunk. Ferenczi Pisti birkózó kedvence az általa készített paprikás krumpli, melynek receptjét mellékelte, Fodor Csaba számára pedig életre szóló életerősítőt jelent a karcagi háttér. Fórián Szilvi szépségkirálynő jótékony munkájáról is beszámolt. Gyéresy Andi a családi receptek közül a nyújtófás rétes, míg Zeke Attila az édesanyja által kézzel készített húzott rétes receptjét osztja meg az olvasóval. Győrfi Lajos szobrászművész a hargitai báránysült, míg fia, Lajos egy lengyel étel receptjét írta le. Vígh Zoli pedig többek között egy 1985-ös az akkori Szovjetúnióból Karcagra tartó vonatozása élményét, egy kazah találkozást idézett fel.
Kapocsi Pista a hortobágyi slambuc készítés rejtelmeit osztja meg, míg Márki Sándor Szabolcs zeneszerzői munkásságáról is írt.

Kedves Ismerőseim!

Ha felkeltette érdeklődésedet a kötet, nálam vásárolhatod meg. Az interaktív könyvbemutató szeptember közepén lesz.

írta Daróczi Erzsébet facebook oldalán

Címkék: Karcag

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 04. 14:36, hétfő | Helyi

ÁLLÁSAJÁNLATOK

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2023. December 04. 05:01, hétfő | Helyi

A VÍZKÉSZLETEK NÖVELÉSÉN A HANGSÚLY

A klímaváltozás káros következményeinek mérséklése a legfőbb célja az Európai Unió és hazánk 530 millió forintos támogatásával megvalósuló projektnek.

2023. December 04. 05:00, hétfő | Helyi

HOMÁLYOSAN EMLÉKEZTEK A TANÚK

Halált okozó testi sértés miatt emelt vádat a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség azzal 47 éves karcagi férfivel szemben, aki egy ütéssel ölte meg idős áldozatát a karcagi kocsma előtt.

2023. December 03. 09:20, vasárnap | Helyi

ISMÉT SZEMLÉLETFORMÁLÓ FÓRUMOT TARTOTTAK

A Karcagi ifjúsági Ház és Városi Csokonai Könyvtárban ismét egy jó hangulatú lakossági szemléletformáló fórumot tartott a Karcag Városi Önkormányzat és a Tisza-tavi Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás.