Városlista
2020. február 26, szerda - Edina

Hírek

2019. Február 12. 18:11, kedd | Helyi

KENYÉRSÜTÉS HAGYOMÁNYA

KENYÉRSÜTÉS HAGYOMÁNYA

A dagasztóteknő, a kovászolófa, a szakajtó hogy mik is ezek az eszközök és hol tekinthetjük meg arról Dr. Nagy Molnár Miklóst, a Györffy István Nagykun Múzeum igazgatóját a kenyérsütést bemutató kiállításról kérdeztük.

Az egyik legfontosabb és legnehezebb asszonyi munka a múlt században a kenyérsütés. A karcagi kenyeret jól ismerték a debreceni piacon is. Akkor még nem az egykilós, szeletelt kenyerekről beszélünk, hanem a kovásszal készült több kilós veknikről, mely akár egy hétig is elállt. A háziasszony a kovászt nagy becsben tartotta, őrizte az összetevőjét, azt rokonnak is csak akkor adott, ha az megszorult.


Két egyforma kenyér sosem volt, minden családnak adott volt a kovásza. A kemencében sült házi kenyér illata is más volt, a családi ünnepségeken a birkapörkölt mellé illett az. A múzeumban megtalálhatóak a házi kenyérsütés eszközei: a dagasztóteknő, a kovászolófa, a szakajtó. A képeken pedig látható a kenyérsütés folyamata is.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 25. 19:17, kedd | Helyi

Csökkent az orvoshoz forduló betegek száma

Jász-Nagykun-Szolnok megyében 1052-en fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel 2020 nyolcadik hetében, azaz 13 százalékkal kevesebben, mint az azt megelőző héten.

2020. Február 25. 16:08, kedd | Helyi

TARTALMAS ÉV ÁLL A NÉPMŰVÉSZEK MÖGÖTT

A Nagykunsági Népművészek Egyesülete tartalmas évet tudhat maga mögött - tudtuk meg dr. S Kovács Ilona elnöktől, aki a tavalyi évet már végigvitte a civil szervezet élén.

2020. Február 25. 16:05, kedd | Helyi

HELYTÖRTÉNETI PÁLYÁZATOK

a Györffy Napokon és átadták a helytörténeti pályázat díjait is.

2020. Február 24. 17:12, hétfő | Helyi

GYÖRFFY NAPOK

...népviselet és népművészet körében végzett kutatásai alapján kiváló monográfiákat írt.