Városlista
2019. szeptember 22, vasárnap - Móric

Hírek

2019. Február 12. 18:11, kedd | Helyi

KENYÉRSÜTÉS HAGYOMÁNYA

KENYÉRSÜTÉS HAGYOMÁNYA

A dagasztóteknő, a kovászolófa, a szakajtó hogy mik is ezek az eszközök és hol tekinthetjük meg arról Dr. Nagy Molnár Miklóst, a Györffy István Nagykun Múzeum igazgatóját a kenyérsütést bemutató kiállításról kérdeztük.

Az egyik legfontosabb és legnehezebb asszonyi munka a múlt században a kenyérsütés. A karcagi kenyeret jól ismerték a debreceni piacon is. Akkor még nem az egykilós, szeletelt kenyerekről beszélünk, hanem a kovásszal készült több kilós veknikről, mely akár egy hétig is elállt. A háziasszony a kovászt nagy becsben tartotta, őrizte az összetevőjét, azt rokonnak is csak akkor adott, ha az megszorult.


Két egyforma kenyér sosem volt, minden családnak adott volt a kovásza. A kemencében sült házi kenyér illata is más volt, a családi ünnepségeken a birkapörkölt mellé illett az. A múzeumban megtalálhatóak a házi kenyérsütés eszközei: a dagasztóteknő, a kovászolófa, a szakajtó. A képeken pedig látható a kenyérsütés folyamata is.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Szeptember 20. 20:15, péntek | Helyi

Nagyon fontos számunkra Karcag

Az október 13-ai önkormányzati választások tétjét nem szabad lebecsülni - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter a Dérynében tartott lakossági fórumon.

2019. Szeptember 20. 18:23, péntek | Helyi

Karcagi rendőrök nyerték meg a versenyt

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság IV. alkalommal rendezte meg megyei bűnügyi technikusi versenyét Szolnokon.

2019. Szeptember 20. 17:58, péntek | Helyi

4. Magyar Klipszemle karcagi művésszel

4. Magyar Klipszemle karcagi művésszel, segítsünk Péternek ...

2019. Szeptember 20. 17:40, péntek | Helyi

FONTOS A REGGELI ÉTKEZÉS

A szakemberek szerint a legfontosabb étkezés a reggeli, amelynek energia-bevitelünk 20%-át kellene biztosítania.