Városlista
2019. augusztus 24, szombat - Bertalan

Hírek

2019. Február 12. 18:11, kedd | Helyi

KENYÉRSÜTÉS HAGYOMÁNYA

KENYÉRSÜTÉS HAGYOMÁNYA

A dagasztóteknő, a kovászolófa, a szakajtó hogy mik is ezek az eszközök és hol tekinthetjük meg arról Dr. Nagy Molnár Miklóst, a Györffy István Nagykun Múzeum igazgatóját a kenyérsütést bemutató kiállításról kérdeztük.

Az egyik legfontosabb és legnehezebb asszonyi munka a múlt században a kenyérsütés. A karcagi kenyeret jól ismerték a debreceni piacon is. Akkor még nem az egykilós, szeletelt kenyerekről beszélünk, hanem a kovásszal készült több kilós veknikről, mely akár egy hétig is elállt. A háziasszony a kovászt nagy becsben tartotta, őrizte az összetevőjét, azt rokonnak is csak akkor adott, ha az megszorult.


Két egyforma kenyér sosem volt, minden családnak adott volt a kovásza. A kemencében sült házi kenyér illata is más volt, a családi ünnepségeken a birkapörkölt mellé illett az. A múzeumban megtalálhatóak a házi kenyérsütés eszközei: a dagasztóteknő, a kovászolófa, a szakajtó. A képeken pedig látható a kenyérsütés folyamata is.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 24. 09:35, szombat | Helyi

Suzuki zenei koncert volt

A Nagykunsági Kulturális Napok keretében a Déryné Kulturális Központban adott hangversenyt a nemzetközi Suzuki zenei táborban és mesterkurzuson résztvevők csapata.

2019. Augusztus 21. 20:24, szerda | Helyi

Horgászverseny

Negyvenketten - köztük öt hölgy- vett részt a karcagi Nagykun Horgász Egyesület Nagykunsági Kulturális Napokhoz kapcsolódóan megtartott vasárnapi nyílt felnőtt horgászversenyén a Téglagyári tónál.

2019. Augusztus 19. 16:10, hétfő | Helyi

Kiállítás a Nagykunsági Kulturális Napok keretében

A Déryné Kulturális Központban a Karcagi SZC Varró István Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma egykori diákjainak alkotásaiból nyílt kiállítás a Nagykunsági Kulturális Napok keretében.

2019. Augusztus 19. 09:03, hétfő | Helyi

Nagyné László Erzsébet tájékoztatója

Az utóbbi egy hónapban több alkalommal a médiában megjelent, személyemet – és mára már részben a Kátai Gábor Kórház dolgozóit is - negatívan érintő hírekkel összefüggésben az alábbi tájékoztatást adom: