Városlista
2019. december 15, vasárnap - Valér

Hírek

2019. Augusztus 12. 18:53, hétfő | Helyi

Készül a kun kapu

Készül a kun kapu

Az Akácliget Strandfürdő kempingjében a megújult Nagykunsági Népművészek Egyesülete szervezésében kunkapu faragótábor kezdődik. A részletekről dr. S Kovács Ilona etnográfust, az egyesület elnökét kérdeztük.

Az egyesület szeretné feleleveníteni a Nagykunság gazdag faragó hagyományát, ami a 19. század utolsó harmadában élte fénykorát Karcagon is. A vésett díszű fedeles „kunkapu”, a faragott nagykapuoszlopok, és a vésett díszű fejfák sok helyen megtalálhatóak voltak, ma már csak elvétve látni ilyet a városban.
A néprajzos kutatásainak köszönhetően egyre több dokumentum áll ebből az időszakból a rendelkezésre, s ezek alapján most a faragótáborban készül egy vésett, faragott kunkapu, amit a városnak ajándékoznak. A Kunkapu emlékművet a Kossuth téren, a Református Templom kertjében állítják fel, s a Nagykunsági Kulturális Napok keretében avatják augusztus 17-én.
Az emlékművet az egykori fedeles kapuk és kapuoszlopok díszítő elemeinek, valamint nagykun és református szimbólumok felhasználásával készül Andrási Mihály faragó népi iparművész vezetésével a táborban, aki már hónapok óta faragja a kapu alapjait, s most Bácskossuthfalváról érkező és helyi fafaragókkal fejezi be.
A tábor idején délutánonként a fürdőben jeles szakemberek előadásokat is tartanak a faragásokról.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 14. 15:42, szombat | Helyi

ORVOSI ÜGYELET TÁMOGATÁSA

Az Emergency Service Kft. által ellátott központi orvosi ügyeleti ellátás kiegészítő finanszírozására, valamint az ellátási időszak meghosszabbítását támogatta a Képviselő testület

2019. December 14. 15:41, szombat | Helyi

GYERMEKEK ÉTKEZTETÉSE A TÉLI SZÜNETBEN

Karcag Városi Önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés ...

2019. December 13. 21:40, péntek | Helyi

Adventi fények

Már reggel az óvodások fenyőfa díszítésével kezdetét vette az Adventi fények - karácsonyváró rendezvény, melyet a Városháza előtti térre szervezett a Déryné Kulturális Központ .

2019. December 13. 19:44, péntek | Helyi

LONDONBAN JÁRTAK A GYÖRFFYSEK

A közelmúltban néhány napot Londonban töltött 16 nyolcadikos a Györffy István Katolikus Általános Iskolából.