Városlista
2019. augusztus 23, péntek - Bence

Hírek

2019. Augusztus 12. 18:53, hétfő | Helyi

Készül a kun kapu

Készül a kun kapu

Az Akácliget Strandfürdő kempingjében a megújult Nagykunsági Népművészek Egyesülete szervezésében kunkapu faragótábor kezdődik. A részletekről dr. S Kovács Ilona etnográfust, az egyesület elnökét kérdeztük.

Az egyesület szeretné feleleveníteni a Nagykunság gazdag faragó hagyományát, ami a 19. század utolsó harmadában élte fénykorát Karcagon is. A vésett díszű fedeles „kunkapu”, a faragott nagykapuoszlopok, és a vésett díszű fejfák sok helyen megtalálhatóak voltak, ma már csak elvétve látni ilyet a városban.
A néprajzos kutatásainak köszönhetően egyre több dokumentum áll ebből az időszakból a rendelkezésre, s ezek alapján most a faragótáborban készül egy vésett, faragott kunkapu, amit a városnak ajándékoznak. A Kunkapu emlékművet a Kossuth téren, a Református Templom kertjében állítják fel, s a Nagykunsági Kulturális Napok keretében avatják augusztus 17-én.
Az emlékművet az egykori fedeles kapuk és kapuoszlopok díszítő elemeinek, valamint nagykun és református szimbólumok felhasználásával készül Andrási Mihály faragó népi iparművész vezetésével a táborban, aki már hónapok óta faragja a kapu alapjait, s most Bácskossuthfalváról érkező és helyi fafaragókkal fejezi be.
A tábor idején délutánonként a fürdőben jeles szakemberek előadásokat is tartanak a faragásokról.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 21. 20:24, szerda | Helyi

Horgászverseny

Negyvenketten - köztük öt hölgy- vett részt a karcagi Nagykun Horgász Egyesület Nagykunsági Kulturális Napokhoz kapcsolódóan megtartott vasárnapi nyílt felnőtt horgászversenyén a Téglagyári tónál.

2019. Augusztus 19. 16:10, hétfő | Helyi

Kiállítás a Nagykunsági Kulturális Napok keretében

A Déryné Kulturális Központban a Karcagi SZC Varró István Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma egykori diákjainak alkotásaiból nyílt kiállítás a Nagykunsági Kulturális Napok keretében.

2019. Augusztus 19. 09:03, hétfő | Helyi

Nagyné László Erzsébet tájékoztatója

Az utóbbi egy hónapban több alkalommal a médiában megjelent, személyemet – és mára már részben a Kátai Gábor Kórház dolgozóit is - negatívan érintő hírekkel összefüggésben az alábbi tájékoztatást adom:

2019. Augusztus 17. 21:25, szombat | Helyi

Ünnepi Önkormányzati Ülés

Minden évben hagyomány városunkban hogy Szent István napján az Ünnepi Önkormányzati Ülés keretében kitüntetéseket adnak át azoknak a személyeknek, akik a város, és a Nagykunság érdekében kiemelkedő tevékenységet végeztek.