Városlista
2020. január 22, szerda - Vince

Hírek

2019. Augusztus 12. 18:53, hétfő | Helyi

Készül a kun kapu

Készül a kun kapu

Az Akácliget Strandfürdő kempingjében a megújult Nagykunsági Népművészek Egyesülete szervezésében kunkapu faragótábor kezdődik. A részletekről dr. S Kovács Ilona etnográfust, az egyesület elnökét kérdeztük.

Az egyesület szeretné feleleveníteni a Nagykunság gazdag faragó hagyományát, ami a 19. század utolsó harmadában élte fénykorát Karcagon is. A vésett díszű fedeles „kunkapu”, a faragott nagykapuoszlopok, és a vésett díszű fejfák sok helyen megtalálhatóak voltak, ma már csak elvétve látni ilyet a városban.
A néprajzos kutatásainak köszönhetően egyre több dokumentum áll ebből az időszakból a rendelkezésre, s ezek alapján most a faragótáborban készül egy vésett, faragott kunkapu, amit a városnak ajándékoznak. A Kunkapu emlékművet a Kossuth téren, a Református Templom kertjében állítják fel, s a Nagykunsági Kulturális Napok keretében avatják augusztus 17-én.
Az emlékművet az egykori fedeles kapuk és kapuoszlopok díszítő elemeinek, valamint nagykun és református szimbólumok felhasználásával készül Andrási Mihály faragó népi iparművész vezetésével a táborban, aki már hónapok óta faragja a kapu alapjait, s most Bácskossuthfalváról érkező és helyi fafaragókkal fejezi be.
A tábor idején délutánonként a fürdőben jeles szakemberek előadásokat is tartanak a faragásokról.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 21. 20:00, kedd | Helyi

Az ”áldott” Karcag

1992-ben jelent meg először Demjén Lajosné: Az ”áldott” Karcag című kötete, melyet most rokonai - Oroszi Sándor és Oroszi Imre újból megjelentettek.

2020. Január 21. 09:28, kedd | Helyi

A sofőr elhagyta a helyszínt

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt 24 órában személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset nem jutott a rendőrség tudomására.

2020. Január 20. 18:05, hétfő | Helyi

Pedagógiai asszisztenst is keresnek

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2020. Január 20. 17:30, hétfő | Helyi

Sok munkája volt a tűzoltóknak a fagy miatt

A hosszabb ideje tartó ködös, fagyos időjárás miatt számtalan dolga volt a hétvégén a megye tűzoltóinak.