Városlista
2020. augusztus 12, szerda - Klára

Hírek

2019. Augusztus 12. 18:53, hétfő | Helyi

Készül a kun kapu

Készül a kun kapu

Az Akácliget Strandfürdő kempingjében a megújult Nagykunsági Népművészek Egyesülete szervezésében kunkapu faragótábor kezdődik. A részletekről dr. S Kovács Ilona etnográfust, az egyesület elnökét kérdeztük.

Az egyesület szeretné feleleveníteni a Nagykunság gazdag faragó hagyományát, ami a 19. század utolsó harmadában élte fénykorát Karcagon is. A vésett díszű fedeles „kunkapu”, a faragott nagykapuoszlopok, és a vésett díszű fejfák sok helyen megtalálhatóak voltak, ma már csak elvétve látni ilyet a városban.
A néprajzos kutatásainak köszönhetően egyre több dokumentum áll ebből az időszakból a rendelkezésre, s ezek alapján most a faragótáborban készül egy vésett, faragott kunkapu, amit a városnak ajándékoznak. A Kunkapu emlékművet a Kossuth téren, a Református Templom kertjében állítják fel, s a Nagykunsági Kulturális Napok keretében avatják augusztus 17-én.
Az emlékművet az egykori fedeles kapuk és kapuoszlopok díszítő elemeinek, valamint nagykun és református szimbólumok felhasználásával készül Andrási Mihály faragó népi iparművész vezetésével a táborban, aki már hónapok óta faragja a kapu alapjait, s most Bácskossuthfalváról érkező és helyi fafaragókkal fejezi be.
A tábor idején délutánonként a fürdőben jeles szakemberek előadásokat is tartanak a faragásokról.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 12. 20:06, szerda | Helyi

2 napos konferenciára várják a mezőgazdasági vállalkozókat

Környezettudatos gazdálkodás a gyakorlatban

2020. Augusztus 11. 14:53, kedd | Helyi

TÁJÉKOZTATÓ FÖLDI SZÚNYOGGYÉRÍTÉSRŐL

Ezúton értesítjük a lakosságot, hogy településünk területén földi, kémiai melegködképző generátorral kivitelezve szúnyoggyérítés kerül elvégzésre.

2020. Augusztus 11. 13:55, kedd | Helyi

Klárika nénit köszöntötték

Névnapja alkalmából dr. Sütő Mihályné Klárika nénit Gyurcsek János alpolgármester és Szepesi Tibor önkormányzati képviselő, polgármester jelölt virágcsokorral és bonbonnal köszöntötte

2020. Augusztus 06. 15:53, csütörtök | Helyi

Kováts Mihály Tagiskola felújítása

Augusztus 5-én, szerdán került sor a Kováts Mihály Általános Iskolai Tagintézmény felújítási munkálatainak bejárására.