Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2017. Szeptember 15. 08:25, péntek | Helyi
Forrás: KARCAG TV

KEVÉS LESZ AZ ALMA

KEVÉS LESZ AZ ALMA

Átlagos vagy annál is kisebb mennyiségű almára számítanak a szakemberek az őszi szüret eredményeként, a termés minősége pedig igen rossz lesz:

kétharmad körül várják az ipari alma arányát, aminek 80 százalékát a sűrítménygyártók vásárolják fel, és csak a maradék az étkezési minőségű.

A tavalyi 520 ezer tonnás termés után idén a fagykárok miatt kisebb almatermés várható. Az áprilisi fagyok, valamint a júniusban és júliusban pusztító jég miatt bekövetkezett minőségi kár miatt az átlagosnál több lesz az ipari alma, és várhatóan jelentősebb hiány lesz az első osztályú étkezési almából. Az alma egy részét az almamoly is tizedelte.


Magyarországon a 2014-es 900 ezer tonnát meghaladó termés után 2015-ben 520 ezer tonna alma termett, idén ennél valamivel kevesebbet várnak a szakemberek. A gyenge osztrák, szlovén és horvát termés élénk keresletet teremt az első osztályú magyar alma iránt.


Ősszel közepes árszínvonalra lehet számítani az étkezési almánál, hosszú távon viszont komolyan számolni kell a lengyel alma “nyomasztó” hatásával, amely megfelelő étkezési árualap hiányában még jobban kiszoríthatja a magyar almát a piacról. Az átlagos vagy annál valamivel gyengébb idei ipari almatermés miatt az előző öt évi kilogrammonkénti 10 és 40 forint közötti árakhoz viszonyítva közepes árszint várható.

Címkék: alma, Karcag, KARCAGTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 08:36, szombat | Helyi

Megemlékezés A Városháza dísztermében

A Karcagi Városháza dísztermében dr. Pintér Zoltán Árpád önkormányzati képviselő , a Kováts Mihály Baráti Társaság Egyesület elnöke méltatta Fabriczy Kováts Mihályt

2024. Május 11. 07:00, szombat | Helyi

BEMUTATTÁK A KARCAG CYCLING TEAM-ET

Új szakosztállyal ismerkedhettek meg a karcagiak, de a hazai és a nemzetközi kerékpár-sport is. Hivatalosan is bemutatták a Karcag Cycling Team-et, amelynek első komoly megmérettetése az országúti magyar bajnokság.

2024. Május 10. 17:04, péntek | Helyi

Kováts 300

Magyarországon- szülővárosát leszámítva- alig ismerik a nevét, miközben az amerikai hadsereg a könnyűlovasság megteremtőjét megillető tisztelettel őrzi emlékét.

2024. Május 10. 15:24, péntek | Helyi

Hírek JNSZ vármegyéből

A vármegye rendőrei az elmúlt napon nyolc körözött személyt fogtak, és egy ittas gépjárművezetőt szűrtek ki a forgalomból.