Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Október 15. 05:00, szombat | Helyi

KUNKAPU KIÁLLÍTÁS

KUNKAPU KIÁLLÍTÁS

A berekfürdői Bod László Művelődési Házban dr. S Kovács Ilona etnográfus, a Nagykunsági Népművészek Egyesületének elnöke nyitotta meg a Kunkapu kiállítást, amelyen jeles kunsági fafaragók, népművészek munkái láthatóak. 

Karcagon a 19. század utolsó harmadában a vésett díszű fedeles „kunkapu”, a faragott nagykapu oszlopok sok helyen megtalálhatóak voltak, ma már csak elvétve látni ilyet.Nagyon fontos, hogy minél több új kunkapu legyen, hiszen a 1990-es években ezek elfogytak. Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész a főtéren álló Németh Gyula szobránál lévő bronzba öntött kunkapu inspirálta az építtetőket, azóta születtek új kapuk Karcagon.

Dr. S Kovács Ilona Kunkapuk -című kötetében nemcsak a kapuk eredetéről ír, hanem rajzokat, fotókat is közöl. Ezek alapján kezdték el az egyesület fafaragói elkészíteni a "makett" kunkapukat a jellegzetes mintákkal.

Ezek mellett a kiállításon, láthatók fotók a régi kapukról, valamint mézeskalácsból és kerámiából készültkapu is, az egyesület alkotó művészei által.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:51, hétfő | Helyi

ELISMERÉSEK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYÉBEN

A rendőrség napja alkalmából rendőrök és rendvédelmi igazgatási alkalmazottak vehettek át jutalmat.

2024. Április 29. 13:39, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor

2024. Április 28. 15:00, vasárnap | Helyi

DIGITÁLIS TÉMANAP

Digitális április. Számítástechnikai- informatikai témahét zajlott a Szent Pál Marista Általános Iskolában. A témahéten a diákok által legjobban várt program a digitális verseny volt.