Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2023. Június 01. 15:57, csütörtök | Helyi

Legyél Te is szívbajnok!

Legyél Te is szívbajnok!

A „Legyél Te is szívbajnok! - Karcag címmel tartott rendezvényen részt vett Beck Mónika Magyarország Szív Nagykövete, a program megálmodója, Dr. Juhász Zsuzsanna gyermekorvos, mint helyi szervező és a kórház vezetői.

A rendezvényt a Kossuth téren dr. Pintér Zoltán Árpád önkormányzati képviselő, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke nyitotta meg.

- Mindenekelőtt jó szívvel köszöntöm Önöket e nemes alkalmon! Engedjék meg nekem, hogy köszöntő beszédem elején gyermekkorom egy kedves meséjét felidézzem Önöknek - kezdte beszédét a politikus.

- Mikor a megszelidített róka búcsút int a kis hercegnek Saint-Exupéry kisregényében, megkéri, hogy nézze meg a rózsákat, s ha azt megteszi, megoszt vele egy titkot. Sokan emlékezhetnek a történet folytatására, hiszen ekkor döbben rá a mese hőse, a kis herceg, hogy az ő rózsája attól különleges, hogy az az ő rózsája. Ő nevelte búra alatt, ő szedte le róla a hernyókat, ő óvta széltől, mindentől. Ekkor tárja fel a titkot a róka a kis hercegnek: „jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.” Miután elraktározta a kis herceg mindezt az emlékezetében, a róka még egy útravaló gondolattal látta el: Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsádat. Az emberek elfelejtették ezt az igazságot. Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél. Felelős vagy a rózsádért...”

Napjainkban az odafigyelés, a mással való törődés, a másért tett finom gesztusok udvariassága egyre kevésbé fontos, a modern életmód az egyéni érvényesülés önzését sulykolja belénk. Talán sokan hallották már a modern olimpiai mozgalmat megindító francia arisztokrata Pierre de Coubertin báró mottóját, amiről az is ismert, hogy Harry S. Truman amerikai elnök számára is személyes jelmondatként szolgált: menssana in corporesano - azaz ép testben ép lélek. Kevésbé közismert azonban, hogy e szállóige alapvetően félreértett, rendszerint rosszul használjuk: rendre úgy értelmezzük, hogy magas intellektus kizárólag esztétikus, sportos fizikummal párosulhat, noha a gyakorlat rendre cáfolja ezt, gondoljanak csak Sir Winston Churchill, Stephen Hawkingvagy Nick Vujicic végtagok nélkül született motivációs tréner személyére. Az ép testben ép lélek mondás ősforrása Decimus Iunius Iuvenalis római szatíraíró eredeti-filológiai értelmezésében: egészséges lélek nélkül az egészséges test semmit sem ér. Szerintem a lélek egészsége az egyensúlyon alapul. Egyensúlyban tartani az egyéni ambíciókat és az embertársaink iránti figyelmet, törődést. Egyensúlyban tartani agyunk törtetését szívünk szeretetével - vélte dr. Pintér Zoltán Árpád, aki szerint önmagunk megismerése az alapja elhatározásainknak, szorgalmunknak, tehetségünknek.

- De nem létezhetünk egy „csak énközpontú társadalomban”. A múltat ismerő emberként tudom, a társadalom alkotás eszménye egyidős az emberi civilizációval, lényege a gondoskodás a közösségről, az odafigyelés másokra. Jótékonysági, filantróp kezdeményezésekben így a szó legtisztább jelentésében a lélek nemességére valló cselekedet részt vállalni. Nemes lelkű, önmaguk jó szándékában szilárdan hívő emberek vállaltak feladatot önmagukra a Szív Bajnokai Alapítvány részéről és Karcag tettre kész lakossága részéről is, de nemzetünk és részben szűkebb hazánk kiváló sportolói is megmozdultak a Legyél Te is szívbajnok! programsorozat felhívására. Számomra megtisztelő az, hogy ma és itt Önökkel lehetek - zárta szavait a szónok, majd a Holdvirág zenekar zenés gyermekműsora következett.

A közös fotó „Mutass egy szívet!”elkészülte után a jelenlévő gyermekek, sportolók, kisétáltak a főtérről a kórház díszudvarára. A hosszú sétát segíti a beteg és kisgyermekek lovas szekéren tehették meg, a Kun Lovarda jóvoltából. A gyerekekkel együtt sétált Laboncz Sándor kerékpáros, Balla András birkózó, Sütő Edina kézi suli csapata, Szalka Andrea (az Év női aerobik előadója), Nagy Roland (cukorbeteg válogatott csapatának tagja), a Karcagi Eskrima aranycsapat, a Karcagi Aikido Egyesületből Veres Lajos ( 2. dan) és Ferenczi László ( 1. dan) mesterek, a DEAC Shotokan karate utánpótlás szakosztályának sportolói, Csigerné Szabó Ilona maratonista és az Utánfutók csapata és a Télapó N*1, aki Mannausbol, Brazíliából érkezett az eseményre.

A díszudvaron Bugánné Jónás Mónika táncoktató közös táncra várta a gyermekeket, felnőtteket, majd a szív bajnokait, a szívműtött gyermekeket egy-egy macival és egy éremmel jutalmazták Beck Mónikáék, akit azt követően arról kérdeztünk, hoygna került Karcagar az a mai rendezvény.

- Még a koronavírus-járvány előtt felvettük a kapcsolatot Juhász doktornővel. Szerettünk volna már akkor eljönni a Legyél te is szívbajnok! kampányunkkal, de a járvány miatt közel három évet várni kellett erre. Amikor tavasszal lejöttünk egy helyszíni bejárásra, elmondtuk mit szeretnénk és azt is megbeszéltük hol és hogyan tudjuk megvalósítani - így jöttünk ma Karcagra - mondta a szakember, akitől megtudtuk, hogy az országos kampánynak nagyon sok támogatója van.

- Általában sportszövetségek, sportolók, az ő ajándékaikat hozzuk, a Magyar Kajak-kenu Szövetség közel 500 érmet adott nekünk, hogy átadjuk minden olyan gyereknek, aki tényleg a gyógyulás időszakát éli, vagy épp kórházban fekszik. Nekik adjuk át, mert valójában ők tényleg bajnokok, így jelképesen felállhattak a dobogó legfelső fokára, bajnokká avattuk ma őket. A Bajnok Maci a kabalánk, ma minden gyermek hazavihetett egy macit, amit egy szurkolói közösség dobott nekünk össze. A piros szívet nagyon szívesen viselik a gyerekek, akinek van szívbetegsége, de minden esetben a családot is bevonjuk a kampányba, ahogy itt is látható volt, sokan elhozták a barátokat, testvéreket, nagyszülőket, jöttek sportközösségek és sétáltak velünk kéz a kézben a szívbeteg gyerekekért - mondta Beck Mónika, aki reméli, a mai kezdeményezés folytatódni fog Karcagon és a beteg gyermekek meggyógyulva egy-egy ajándékkal mehetnek haza a kórházból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:00, szerda | Helyi

TÁRGYALÁSSAL FOLYTATÓDIK AZ ÜGY

Ritkaságszámba menő döntés született a Szolnoki Törvényszéken:

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

FEGYELMEZETLEN LÉLEKGYÓGYÁSZOK

A NAV munkatársai azokat az internetes szolgáltatókat szűrték ki, akik gyaníthatóan bejelentés nélkül, kontárként végzik tevékenységüket, illetve, akik a számla-, és nyugtaadást elmulasztják.

2024. Április 23. 15:51, kedd | Helyi

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen.

2024. Április 23. 13:39, kedd | Helyi

Kerítés égett Kisújszálláson

Kigyulladt egy ingatlan kerítése hétfő éjszaka Kisújszálláson, a Petőfi utcában.