Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2022. Augusztus 09. 05:00, kedd | Helyi

MAGYAROK KENYERE

MAGYAROK KENYERE

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Jász-Nagykun-Szolnok megyei Búzagyűjtő Nap és Búzaösszeöntés Kunhegyesen

A program a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása, Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók. A felajánlott búzából liszt készül, amely határainkon innen és túl működő gyermek- és családsegítő szervezetek részére kerül majd átadásra. A Magyar Örökség Díjjal kitüntetett jótékonysági mozgalom megyénkben 2014-ben indult, s idén a megyei búzagyűjtő naphoz kötődő megyei ünnepélynek Kunhegyes és Jásztelek a házigazdája.


Hubai Imre Csaba, a NAK megyei elnöke köszöntőjében jelentős sikernek értékelte a Magyarok Kenyere Programot.
- Ez a mai nap természetesen a gazdatársadalom ünnepe, úgy gondolom, hogy lélekemelés is a gazdák részéről, ami arra ösztönöz bennünket, hogy legyünk kitartóak, a nehézségeket le kell tudni küzdeni. Elődeink is mindig leküzdötték, mi is arra törekszünk, hogy ezeknek a feladatoknak megfeleljünk a jövőben is. A program idén is sikeres, gazdatársaim olyan mennyiségű búzát - 104 tonna - adtak össze, ami magasan megelőzi a többi megye adományát, ebből is látszik, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye gazda társadalma a nehézségek közepette is gondol arra, hogy meg kell segíteni a rászorulókat, segítséget kell nyújtani a külföldön élő magyaroknak is ahhoz, hogy kicsit enyhítsünk a fájdalmakon, a problémákon, a gondok megoldásán - ezért köszönet illet minden felajánlót - mondta az elnök, majd a köszöntő után nagy sikert aratott a karcagi Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület lovas bemutatója.

Szabó András polgármester, a rendezvény házigazdája köszöntőjében arról szólt, hogy ahhoz, hogy sikeres legyen ez az akció, ahhoz az kell, hogy a gazdák adakozzanak. 12 éve még csak 10, tavaly 1100 tonna búzát adtak, amiből 100 ezer szegény családnak készült a kenyér, komoly összefogás ez, ami a Kárpát-medencei gazdáknak azt jelenti, követhető más területen is - fogalmazott a városvezető.

- A Magyarok Kenyere Program a gazdák szolidaritásának ünnepe jászsági, nagykunsági, tiszazugi, vagy Kunhegyesről tiszteletét tette a mai ünnepen - mondta dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint, aki szerint aki az agráriumban dolgozik és követte ha nem is gazdálkodóként az ágazatot, az láthatta, hogy régen nem látott, nem tapasztalt különleges helyzetben van hazánk és egész Európa. Az elmúlt időszakban azt gondolom, aki velünk követte a mezőgazdaságból élők mindennapjait, akkor egy olyan kiszámítható, biztonságos fejlődést láthatott, amely gyarapodást, fejlődést jelentett a teljes magyar agráriumban. Az összefogásra, egymás segítésére, a felelősségvállalásra ma különösen nagy szükség van - mondta a politikus, aki szólt arról is, hogy Magyarország kormánya a józan ész, a racionalitás talapzatán állt eddig is.

- Ez az időszak azonban most különleges, alapvetően nagyon sok olyan csatát vívtunk meg már, amely az agráriumból élők megsegítésére irányult, de most a gazdák egymás közötti szolidaritására is szükség van a túlélés, újrakezdés miatt. Kormányzati szinten ezért alakult meg az "Aszály veszélyhelyzeti operatív törzs", amely pénteken tartotta első ülését és hozott Önök érdekében is döntéseket. Amikor megfordul a világ körülöttünk, amikor háború dúl határaink közelében, energiaválság, éhínség fenyeget, a magyar gazdák erőt meríthetnek az eddig elért eredményekből, egyebek között a Magyarok Kenyere Program sikeréből. Biztosak lehetnek Önök is itt abban, hogy a Magyar Kormány érti és érzi a mostani nehéz helyzetet, s felelősséggel képviseli továbbra is a magyar gazdák érdekeit - jelentette ki a politikus.

Dr. Szapáry György nagykövet, a nap díszvendége az összetartozás fontosságát hangsúlyozta a jelenlévők előtt. - Ma az összefogást ünnepeljük a búza összeöntéssel is. Az összetartozás bölcsője a vidék, ahol a búza terem, s Önök ebben példát mutatnak ezzel a programmal is - mondta a nagykövet.
Kavisánszki Csongor János kunhegyesi tanuló Szilágyi Domokos Új kenyér című versét mondta el, majd

Házi Margit Marianna, az Ifjú Gazdák Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gazdakörének elnöke, Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős országos alelnöke és Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Közgyűlés elnöke szólt a megjelent gazdákhoz.

- Az idei 104 tonna őszi búza adomány a szociális és gyermekintézmények, a kórházak, a rászorulókat támogató karitatív szervezetek és egyházi szervezetek részére került kiosztásra, hogy senki ne éhezzen se a megyében, se a Kárpát-medencében. Ha ennek a küldetésünknek eleget tudunk tenni azzal, hogy jászkunsági emberként felajánljuk a kevés idén megtermett gabonából azt, ami a Magyarok Kenyere Programot segíti, akkor úgy érzem mind lelkileg, mind szellemileg megtettük azokat a kötelezettségeinket, ami részünkre minden évben újra és újra megjelenik. A megye minden településéről küldtek adományt, ami azt gondolom azért is nagyon fontos, mert a Kárpát-medence szinte egyszerre dobban a Magyarok Kenyere Program idején, ezzel is kifejezzük az egymás iránti elköteleződésünket - mondta Hubai Imre. - Mi jászkunsági emberként több mint 800 évvel ezelőtt arra tettünk vállalást, hogy mind életünkkel, mind vérünkkel, de akár gabonával is segítjük a Magyarországon élő embereknek az életét, és megvédjük országaink határát, megvédjük az éhezőket attól, hogy nélkülözniük kelljen. Ma ugyan még nem kell az életünket és vérünket adni és remélem, erre nem is fog sor kerülni, de a gabona adományainkat örömmel osztottuk meg a rászorulókkal és köszönjük a megyei gazdakörök és NAK megyei szervezetének azt az áldozatos munkát, amivel ezeket az adományokat összegyűjtik évről évre és eljuttatják mind a malomba, majd a megőrölt lisztet a rászorulóknak, de ebben a megyei önkormányzat, a kormányhivatal segítségére is számíthatnak - fogalmazott az elnök, majd a kunhegyesi Hajdina Citerazenekar és Búzavirág Népdalkör műsorának tapsolhattak a jelenlévők.

Megyénkben 767 gazdálkodó csatlakozott a MK programhoz, 104 tonna búza adomány érkezett. A Nagykunságból 331 nagykunsági gazdálkodó adta le adományát, Kunhegyesre . A megyei búzaadományt a fogatokon elhelyezett búzával megtöltött zsákok jelképezték járásonként, ezt öntötték össze egy dézsába a járások képviselői. A búzát megszentelte Koltavári Attila katolikus plébános úr, megáldotta Nagy Kálmán református lelkész.

Ezt követően elismeréseket adtak át a Magyarok Kenyere -15 millió Búzaszem Program megyei támogatóinak kiemelkedő és önzetlen segítségnyújtásért, majd az MH Légierő Zenekar Szolnok adott nagy sikerű koncertet. Jász-Nagykun-Szolnok megyében hagyomány, hogy minden évben más megyei települések Magyarok Kenyere Program házigazdái.

2023-ban Tiszafüred lesz a Kenyérünnep rendezője, így Madarasi Imre, a Kunhegyesi Gazdakör elnöke a rendezés jogát jelképező péklapátot Ujvári Imre tiszafüredi polgármester részére adta át, majd a tiszaörsi csikósok bemutatójával ért véget az ünnep.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 16:24, szerda | Helyi

A hazai vadállományunk egyedülálló nemzeti kincsünk

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra

2024. Május 01. 15:00, szerda | Helyi

KALAPÁCCSAL TÁMADT AZ IDŐS EMBERRE

A Kunszentmártoni Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be egy 22 éves cibakházi férfival szemben rablás bűntette és két rendbeli testi sértés büntette miatt.

2024. Május 01. 13:00, szerda | Helyi

MÉLTÓSÁG MEZEJE

A nárcisz a világon mindenütt a rákbetegek, a rákban haldoklókat gondozó szervezetek szimbóluma.

2024. Május 01. 07:00, szerda | Helyi

SZÉPÍRÓ VERSENY A SZENT PÁL MARISTA ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

A Cigány hét keretein belül a hátrányos helyzetű gyermekek számára Szépíró versenyt rendeztek a Szent Pál Marista Általános Iskolában.