Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2022. Február 11. 15:23, péntek | Helyi

Mándoky Kongur Istvánra emlékeztek a Múzeumparkban

Mándoky Kongur Istvánra emlékeztek a Múzeumparkban

Mándoky Kongur István számára a szülőföld, Karcag meghatározó közeg volt. 1944. február 10-én született, elemi és középiskoláit itt végezte.

Kiválóan megtanult oroszul. A kunmadarasi orosz laktanyában kazak, kirgiz, krími és kazáni tatár, karacsáj katonákkal összebarátkozva jól megtanulta ezeket a török nyelveket.

Budapesten diplomázott, majd az Országos Széchenyi Könyvtár, a Kőrösi Csoma Társaság munkatársa volt, 1970-től a Magyar Tudományos Akadémia Belső-ázsiai Kutatócsoportjában dolgozott, majd külföldön is kutatott. A kazakok és a tatárok között végzett nyelvjárási és néprajzi gyűjtése hozzájárult számos magyarországi kun nyelvemlék megfejtéséhez, a kun miatyánk szöveg variánsait egybevetve rekonstruálta a szöveget.

1992. augusztus 22-én bekövetkezett halálával egy ígéretes tudósi pálya tört derékba.

A Múzeumparkban lévő szobránál a Kunszövetség nevében F. Kovács Sándor elnök, országgyűlési képviselő és dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, kormánybiztos, az önkormányzat nevében Szepesi Tibor polgármester és Sári Kovács Szilvia alpolgármester koszorúzták meg emlékművét születésnapja alkalmából.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 15:00, vasárnap | Helyi

BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉS

Erdély szívéből, Székelykeresztúrról érkeztek vendégek a városunkba. Itt tartózkodásuk alatt részt vettek egy barátságos focimérkőzésen is.

2024. Május 05. 09:00, vasárnap | Helyi

TÁNCHÁZ A MARISTÁSOKNÁL

A cigánytánc alapjaival ismerkedhettek meg a diákok a Szent Pál Marista Általános Iskolában a cigányhét záróprogramján. A következő percekben önök is betekintést nyerhetnek a jó hangulatú táncházba.

2024. Május 04. 15:00, szombat | Helyi

JÓTÉKONYSÁGI BÁLT RENDEZTEK

Az idei a Kátai Bál jótékonyságból befolyt bevételeit a kórház biztonságos betegellátáshoz szükséges eszközök beszerzésére fordítják.

2024. Május 04. 07:00, szombat | Helyi

ÁTADTÁK A GYÓGYSZERTÁR ÉPÜLETÉT

Újra helyben vásárolhatnak gyógyszereket a tiszaburaiak. Átadták ugyanis a településen a gyógyszertárat. Az épület átadása ünnepélyes keretek között zajlott.