Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. December 14. 05:02, csütörtök | Helyi

NEGYVEN ÉVEN ÁT NŐTT AZ ORSZÁG KARÁCSONYFÁJA

NEGYVEN ÉVEN ÁT NŐTT AZ ORSZÁG KARÁCSONYFÁJA

A budapesti Kossuth téren álló ország karácsonyfája negyven éven át nőtt egy hajdúszoboszlói ház udvarán. Tulajdonosa fájó szívvel, mégis némi megkönnyebbüléssel ajánlotta fel.

Nagy látványosságra készülnek Hajdúszoboszlón. A rendőrség már jó előre lezárta az utcát, a katasztrófavédelem emelési tervet készített, mielőtt kivágták volna azt a fenyőt, amely az ország karácsonyfája lesz idén.

MAGYAR TIBORNÉ:
"Én nagyon örülök neki. Nagyon. Ismerjük a tulajt is, Zsuzsát, férjét, nagyon aranyosak. Én nagyon örülök neki és ez tényleg egy gyönyörű fa. Szimmetrikus, nagyon szép és én személy szerint nagyon örülök neki."

A tűzoltók mindenkit biztonságos távolságban tartottak a fától, így operatőrünk sem mehetett olyan közel, hogy a fa kivágását megörökíthesse.Még egy utolsó képet mindenki készített a fáról, amely Hajdúszoboszló leghíresebb növénye lett tulajdonosai felajánlásának köszönhetően.

Negyven évig állt, növekedett a fenyő. Az utca több generációja látta terebélyesedni.

CZEGLÉDI GYULA, polgármester:

"Örömmel tölt el bennünket, hogy végül is a zsűri a hajdúszoboszlói fenyőfát látta legalkalmasabbnak, hogy ez legyen az ország karácsonyfája Budapesten, a Kossuth téren. Én azt gondolom, ez valamennyi hajdúszoboszlói embernek a szívét melengeti és jó érzéssel tölt el bennünket, hogy itt az Alföldön, ebben a kisvárosban ilyen gyönyörűség tud megteremni negyven éves gondos ápolgatás után."

A hajdúszoboszlóiaknak ritkán látható látványosság, ám egy valakinek ennél jóval több. Messze nem csak egy magasra nőtt fenyőfa kivágása.

HEGEDŰSNÉ AGÁRDI ZSUZSANNA:
"Rettenetesen fáj, mert hozzám nőtt, úgyhogy gondoztam, egész nyáron locsoltam és lehet, hogy rátettem egy lapáttal, hogy még nagyobb lett. És így nagyon veszélyes is és nem akartam azt, hogy valami vihar kidöntse és a szomszédoknak összes garázs, ház, semmit nem lehetett tudni, merre dőlt volna. És az borzasztó lett volna. Még borzasztóbb lett volna, mint ez. Így is nagyon fáj a szívem, hát, nem tudom, hogy szokom meg, hogy nincs. Nem tudom, fogalmam sincs róla, de rossz lesz nagyon."

Kellett is a gondos előkészület, hiszen a fenyőfa szélessége meghaladja a nyolcvan centimétert, legnagyobb szélessége pedig kereken tíz és fél méter. Magassága tizenkilenc méternél is több, súlya pedig meghaladja a három tonnát.

FEGYVERNEKI MÁTÉ, tűzoltó őrmester:
"Ez számomra egy megtisztelő dolog, engem mikor felkértek erre, hogy bevállalnám-e ezt a műveletet, persze igent mondtam. Mert én is, mint hivatásos tűzoltó hazámat szolgálom és jelentkeztem erre a feladatra, nagyon megtisztelő."

Hajdúszoboszló szegényebb lett egy fenyőfával, Magyarország viszont gazdagabb egy karácsonyfával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 14:17, hétfő | Helyi

RABLÁS TISZABURÁN

Nem érdemes értékeket követelve mást veréssel fenyegetni. A törvény szigorúan bünteti a rablás elkövetőit.

2024. Május 06. 13:46, hétfő | Helyi

PROGRAMAJÁNLÓ

Ingyenes jótékonysági koncertet ad Mága Zoltán Tiszafüreden

2024. Május 06. 11:44, hétfő | Helyi

Gépek égtek egy Jászberény melletti telephelyen

Tűz keletkezett szombat délután egy Jászberény külterületén található mezőgazdasági telephelyen.

2024. Május 06. 11:42, hétfő | Helyi

Koszorúzással kezdődött a Szent Flórián előtti tisztelgés

Szent Flórián a tűzoltók, tüzes szakmák védőszentje, akire május negyedikén emlékezünk.