Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Február 28. 10:24, kedd | Helyi
Forrás: NAV

Nem éri meg próbálkozni

Nem éri meg próbálkozni

Kiutalás előtti ellenőrzésen akadt fenn a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hálóján egy cég, amely egy nagy értékű elektromos autó beszerzési költségét próbálta minimalizálni a jármű áfájának visszaigénylésével.

A társaság közel 6 millió forint áfát próbált érvényesíteni az áfabevallásában annak ellenére, hogy nem volt jogosult rá. A NAV kiutalás előtti vizsgálata hamar fényt derített arra, hogy a cég távolról sem felelt meg a visszaigénylés feltételeinek.

Személyautók vásárlásánál a vevő csak akkor vonhatja le az áfát, ha azért vásárolja az autót, hogy továbbértékesítse, bérbeadja, vagy taxiként üzemeltesse. Ha a beszerző nem autókereskedő, autó-bérbeadással foglalkozó vagy taxiszolgáltatást nyújtó vállalkozás, a személyautó-vásárlás áfáját nem lehet visszaigényelni, nem szerepelhet így az áfabevallásban.

Az autóvásárláshoz kapcsolódó áfalevonás tilalma régóta, változatlan formában fennálló, ezért közismert szabály a cégautó-üzemeltetők közt. A jogkövetési ellenőrzéskor kiderült, hogy a társaság is tisztában volt ezzel. Már a vizsgálat megkezdésekor azonnal módosította bevallását, és a levonható adóból kivette a jármű közel 6 millió forintnyi áfáját.

A NAV folyamatosan figyelemmel kíséri a gazdaság folyamatait, és megakadályozza a visszaéléseket. Ha a NAV állapítja meg a jogosulatlan igénylést, akkor visszafizetés mellett annak legalább a felét adóbírságként is meg kell fizetni.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Címkék: #karcag tv, NAV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 11:44, hétfő | Helyi

Gépek égtek egy Jászberény melletti telephelyen

Tűz keletkezett szombat délután egy Jászberény külterületén található mezőgazdasági telephelyen.

2024. Május 06. 11:42, hétfő | Helyi

Koszorúzással kezdődött a Szent Flórián előtti tisztelgés

Szent Flórián a tűzoltók, tüzes szakmák védőszentje, akire május negyedikén emlékezünk.

2024. Május 06. 11:40, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Május 05. 15:00, vasárnap | Helyi

BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉS

Erdély szívéből, Székelykeresztúrról érkeztek vendégek a városunkba. Itt tartózkodásuk alatt részt vettek egy barátságos focimérkőzésen is.