Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2022. Szeptember 15. 05:00, csütörtök | Helyi

NÉPSZERŰ VOLT A TÁBOR A FAZEKASHÁZBAN

NÉPSZERŰ VOLT A TÁBOR A FAZEKASHÁZBAN

Igen aktív volt a nyár a Kántor Sándor Fazekasházban - tudtuk meg Sz. Nagy István keramikustól, aki a fazekasműhelyben most vette ki a kemencéből a kiégetett kerámiákat, amit gyerekek készítettek.

- A gyerekek és a táborozók egész nyáron folyamatosan jöttek és csodák születtek itt, a fazekas alkotói műhelyben. Úgyhogy nagy örömünkre szolgált, hogy nagy részét ki is tudtuk égetni, és haza tudják vinni majd a gyerekek.

- A kész kerámiákon sok esetben visszaköszönnek a tájházban látott motívumok, hiszen előtt minden csoport tárlatvezetésen vesz részt, ahol megismeri a karcagi kerámia történetét.

- Az Erzsébet táborok, napközis táborok mellett még zenei tábor is volt és mellette magáncsoportok is, akik szeretettel jöttek, a nagymama, nagypapa hozta a gyerekeket és agyagoztunk együtt. Ez nagyon jó időtöltés volt. A nagymamák örültek annak, hogy kézműveskedhetnek ők is.

- A foglalkozások előtt megbeszéli a vezetőkkel milyen igénye van egy csoportnak és ahhoz alkalmazkodik a szakember. Így készültek lábasok, teknőcök, poharak, tálak.


- A tárlatvezetést is a csoport idejéhez alkalmazom. Ha van 2 órájuk, vagy egy órát voltak, akkor természetesen a tárlatvezetést rövidebbre fogjuk, tíz-tizenöt perc után már jövünk ki agyagozni, nagyon gyorsan elrepül az egy óra. A tárlaton az ihlet történik meg a gyerekeknél. Elmondom nekik az összes olyan funkciót, amit ezek a fazekas tárgyak képviselnek és ők megpróbálják reprodukálni ügyességük szerint.

- Voltak itt a csoportokban kis tehetségek, de volt, amikor nagymamák, nagyszülők jelentkeztek be unokákkal.

- A legerősebb napunk, az 79 gyermek volt, ez reggeltől estig. Ez nagyon erős munka volt, de a munkatársainkkal szépen rendbe szedtük a dolgokat és elosztottuk a csoportokat, úgyhogy kivitelezhető volt.

- A kiégetett alkotásokat hamarosan megkapják a készítőik, különböző módokon.

- A helyi csapatokat telefonon értesítjük, hogy elkészültek a tárgyak. Van, aki már önállóan érdeklődik, ma is várunk gyerekeket, akik jönnek a szülőkkel együtt és elviszik a tárgyakat. Iskolák, óvodák szervesen bekapcsolódtak ebbe a programba, ők együtt viszik el, a vidéki csoportok, postai úton kapják meg, vagy érte jönnek autóval.

- A fazekasmesternek a nyáron saját alkotásra nem nagyon maradt ideje, mert sok volt a gyermekcsoport.

- Hát, valójában májustól, a szezontól kezdve semmi időm nem maradt, éppen csak a Birkafőző fesztiválra tudtam készíteni tárgyakat. Azóta folyamatosan jöttek a csoportok.

- Ezért is jött létre ez a műhely, az alkotói lehetőségért. A gyerekek egyébként érdeklődőek, sokat kérdezik a fazekas mesterta kiállításon és a műhelyben is.

- Természetesen minden dolgot elmondok a gyerekeknek, használati edényekről beszélgetünk, hogy miért olyan alakú az az edény, elmondom nekik, hogy Karcagon a város büszkesége Kántor Sándor egyedüli Kossuth-díjas fazekas. Természetesen az ovisok a legügyesebbek, bocsánat az iskolásoktól, de ők a legnyitottabbak. Gyakorlatilag az iskolások az első fél órában félénkek, de azután meg alig akarnak ők is hazamenni, mert belejönnek ebbe a dologba, és rájönnek ennek az ízére, hogy mennyire jó kézműveskedni.

- A gyerekeknek az is érdekes, hogyan főztek régen a nyitott kéménynél, vagy hogy égették ki a kerámiát.

- Igen, a gyerekeknek is érdekes a lábas szó, mint olyan dolog, hogy annak az edénynek valaha lábai voltak, parázs tetején főztek vele, majd a platnis tűzhelyek megjelenésével ezt lefűrészelték, de a szó maga, mint lábas megmaradt. Ez nagyon tetszik a gyerekeknek és szerintem magával viszi az életbe.

- A télen is lesz lehetőség majd az alkotásra, a kézművesség iránt érdeklődőknek, a nyitvatartásról majd tájékoztatják a lakosokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 17:00, szombat | Helyi

PÁLINKÁSÜVEGGEL VERTE FEJBE-AGYZÚZÓDÁS LETT A VÉGE

Mezőtúron egy születésnapi összejövetel durvult el olyannyira, hogy a bulin résztvevő egyik férfi súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett.

2024. Április 27. 15:00, szombat | Helyi

ROKKANTKOCSIST TÁMADOTT MEG

Felháborító eset történt városunkban. Egy rokkant kocsival közlekedő idős férfit raboltak ki a nyílt utcán.

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

BUSZMEGÁLLÓBAN ÉLESZTETTÉK ÚJRA

Egy 70 év körüli szolnoki nő hazafelé tartott, amikor minden előzmény nélkül, hirtelen összeesett a buszpályaudvaron, számolt be az esetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán.

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.