Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. Október 18. 19:32, péntek | Helyi

NŐI KISBUNDA A MÚZEUMBAN

NŐI KISBUNDA A MÚZEUMBAN

A Györffy István Nagykun Múzeum állandó kiállításán egy nagyon különleges női kisbunda is található, amely több részből van összetéve, azaz ahány darab, annyi birkatestet kellett ezért eladni.

Ez a női felső viselet tulajdonképpen egy pelerin, amely nem volt egy olcsó viseleti darab, de több generációt kiszolgált, mert csak ünnepnapokon hordták.

A gallérja kisbirka bőréből, a purzsabárányéból készült, a hímzése fekete selyemből készült, nagyon aprólékos munkával. Ez speciális tudást igényelt, a szűcsök debreceni mesterektől tanulták meg a készítését.

-A férfi bunda színesebb volt, a női az nem lehetett színes - magyarázta a szakember, aki szerint 2-3 hónap alatt készülhetett el egy női kisbunda hímzése, melynek a mai költsége egymillió forint körül lenne. A mai szűcsöktől már e miatt sem rendelnének a hölgyek, de amiatt sem, mert alig akad mester, aki ezt el tudná készíteni.

Az igazgató úr stábunknak azt is elárulta, hogy ez a kiállítási tárgy az egyik kedvence.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

REJTÉLYES MACSKAMÉRGEZÉSEK SZOLNOKON

Ismeretlen elkövető mérgezi a macskákat az egyik szolnoki városrészben. A tetemeket ráadásul sok ember által látható helyen \"teszi közszemlére\". A rendőrség is nyomoz a felháborító ügyben.

2024. Április 26. 10:31, péntek | Helyi

Hármas baleset Kisújszállásnál

Összeütközött egy személygépkocsi és egy kisbusz csütörtök este a 4-es számú főúton, Kisújszállásnál.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

TÁMADNAK A BÜDÖSBOGARAK

Büdös, kellemetlenséget okoz, emellett komoly kártevő is. Természetes ellensége alig van, így köszöni szépen, jól érzi magát Magyarországon.