Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2023. Április 18. 05:01, kedd | Helyi

NÖVÉNYNEMESÍTÉS AZ ALFASEEDNÉL

NÖVÉNYNEMESÍTÉS AZ ALFASEEDNÉL

Dr. Fazekas Miklós agrármérnök családi gazdálkodóként is dolgozik, s az elmúlt közel húsz évben igen jelentős agrárcéget hozott létre Karcagon.

Honnan indult az Alfaseed és hova jutott mára- erről beszélgettünk az alapítóval.

- 2004-ben alakultunk, akkor még nagyon kevesen dolgoztunk a cégben, de ahogy növekedtek a területeink, úgy nőtt a dolgozói létszám, a munka. A szántóföldi tevékenység mellett növénynemesítési tevékenységet is folytattunk, hiszen a kutatás-fejlesztés fontos profil a cég életében.

2011-ben sikerült egy olyan bázis telephelyet találnunk, ahol most is tartózkodunk. Itt több lehetőségünk nyílt a fejlesztésre, de szükségünk volt olyan tárolókapacitás építésére is, amely már el tudja látni a termelési hátteret. 3-4 évvel később a Kunhegyesi úti telepet teljes egészében megvásároltuk, jelenleg 2,6 hektáros telephelyen látjuk el a tevékenységet, ahol nagy raktárbázist, feldolgozóüzemet építettünk fel - sorolta dr. Fazekas Miklós.

- A cég jelenlegi tevékenysége a növénynemesítés, a vetőmagok előállítása, szaporítóanyag termesztése, ezek feldolgozása, értékesítése, ami nagy lendületet adott a fejlődésüknek. Az előállított növényeik alkalmazkodnak a szélsőséges időjáráshoz is.

- A K+F tevékenység célja az, hogy a megfelelő környezethez jól alkalmazkodó fajtákat, hibrideket állítsunk elő. Ez sikeresnek bizonyult, több növényfaj nemesítésével foglalkozunk, s ezek megállják a helyüket nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi viszonylatban is. Ez azt jelenti, hogy dél-európai országokban, sőt Dél-Afrikában, Afrikában is vannak értékesítéseink és megrendeléseink.
A cirok az a növény, amelyekkel a legsikeresebbek lettek mára.

- A cirokfélék mindhárom fajával foglalkozunk: a szemes cirokkal, ami a kukoricához hasonlóan tömeg takarmányként hasznosítható, a silócirok és a szudáni fű, mint tömegtakarmány, zöldetetésre, silóra, szénahasznosításra egyaránt alkalmas. A cirokféléken kívül pillangósok: bükköny, bíborhere, és lencse is szerepel a palettán. Ezeket is folyamatosan fejlesztjük, valamint gabonafélékkel és egyéb speciális növényekkel is foglalkozunk.

- A fejlesztéshez, kutatási háttérhez több pályázatot is nyertek az elmúlt időszakban.
- A lehetőségeket mindig igyekszünk kihasználni, már a kezdetek óta jelentős lépéseket tettünk annak érdekében, hogy a pályázati feltételeknek megfelelve, azokat el is nyerjük. A kutatás-fejlesztésben a pályázatok által nyújtott támogatás nagy segítséget nyújt, például egy jellemző szám, hogy az elmúlt két évben több mint az árbevételünk 10%-át fordítottuk önerőként kutatás-fejlesztésre, e mellett durván 20% állami támogatást kaptunk.

- A cégvezető fontosnak tartja a fiatalok bevonását is a cég életébe, irányításába.
- Mindenképpen fontos, hiszen teljesen más szemlélet uralkodik ma a mezőgazdaságban, itt is nagy a műszaki fejlesztés aránya,mindenképpen szükségünk van a fiatal munkaerőre, hiszen a régiek lassan kiöregednek. Én is már jövőre leszek 70, tehát mindenképpen váltásra van és volt szükség, így a fiam is becsatlakozott a cégbe, most gyakorlatilag már a gárda jó része az általa kiválasztott munkatársakból áll.
A stafétát a fiamnak jó szívvel adtam át, mert egy nagyon jó szellemiségű társaság alakult ki, ezt az eredmények is mutatják - szögezte le dr. Fazekas Miklós.

Dr. Monori István operatív vezetővel arról beszélgettünk, hogy milyen források érkeztek a céghez.
- A kft. tulajdonosa, illetve vezetői és nemesítői azt tapasztalták az elmúlt tíz évben, hogy a jelentős piaci igények kielégítésére olyan erőfeszítéseket kellene nekik eszközölni, amelyek gyakorlatilag meghaladták a képességeit a cégnek - kezdi a szakember, így valamilyen külső forrást kellett bevonni a kutatás-fejlesztési programokba.

- Elsősorban a cirokféléknek nemesítésére fókuszálunk, az elmúlt öt évben három nagy EU-forrást tudtunk lehívni, elnyerni és részben megvalósítani. Két pályázat még jelenleg is folyik. A három pályázat egy piacorientált kutatásfejlesztést támogatott, valamint a Ginop+ programon belül egy infrastrukturális fejlesztést tett lehetővé a nemesítés és a feldolgozás számára, valamint egy új genetikai szelekción alapuló nemesítést tudtunk megalapozni az Alfaseed Kft.-nél.
Ezek a források olyan lehetőséget biztosítottak, hogy nagyon gyorsan európai színvonalú nemesítés közelébe érkezzünk, ami által anyagainkat gyorsabban tudjuk előállítani, új eszközöket tudunk bevonni a nemesítésbe. Időben és humánerőforrás-felhasználásban hatékonyabbakká tudunk válni, mert az új eszközökkel, ha a genetikát nézzük, akkor a növények mélyébe, eredetébe látunk bele és ki tudjuk azokat a tulajdonságokat választani, amit a piac vár el tőlünk.

- Így a szélsőséges időjáráshoz is a legmaximálisabban és sokkal gyorsabban tudnak alkalmazkodni.
- Ha ilyen intenzív lesz a környezeti változás, mint ami a 2022-es évet vagy az eltelt 10 évet jellemezte, azt lehet mondani, hogy jelentős klímaváltozásban vagyunk. S hogy ez a közepe, eleje vagy a vége, ezt nem tudjuk, viszont a genetikai információk ismeretében meg tudjuk azt mondani, hogy melyek lesznek azok a vonalak, azok a fajták, amelyek leggyorsabban fognak tudni alkalmazkodni ehhez a környezethez. Így nagyon fel tudjuk gyorsítani ezzel a nemesítést, mert ki tudjuk zárni a nem szükséges vizsgálatokat - sorolta a szakember, aki szólt arról is, hogy a cirok egyre népszerűbb lesz.

- Sok gazdálkodó az elmúlt évek anomáliái miatt úgy gondolja, hogy a cirok biztonságot nyújt a gazdaságának. Legyen szó a humán étkeztetésről vagy az állati takarmányozásról, a cirok biztos megoldást jelent. Nem mondom, hogy jobbat, vagy rosszabbat, mint a kukorica, csak biztosabbat.
- Eredményei alapján a céget külföldön jobban ismerik, mint itthon.
- Külföldön lehet, hogy hamarabb voltunk ismertek, mint Magyarországon, de az a tapasztalat, hogy nagyon sokan kikérik a véleményünket. Vidékre eljárunk olyan helyre szaktanácsot adni, ahova nem is mi értékesítünk. Szerencsére, amit az alapító tulajdonos - dr. Fazekas Miklós - is említett, egy olyan összetett csapatról van szó a mi esetünkben, ahol az állattenyésztőtől a növénynemesítőig mindenki megtalálható. Egyre többet fókuszálunk Karcag és környékére, valamint Magyarországra. Tavaly negatív rekordok mindenféleképpen dőltek meg. El kell mondanom, tehát ne ringasson senki ábrándokat, hogy a cirok mindenre kompromisszum nélküli megoldást tud nyújtani. Ellenben azt tudom mondani, hogy amíg sajnálatos módon a kukoricában rendkívül nagy károkat tapasztaltunk, addig a cirok gyengébb tápanyag ellátottság mellett is hozott egy biztos termést, ami nem volt csúcstermés, de a gazdák állatainak valamilyen takarmány jutott.

- Most is új programon dolgoznak a cég kutatói.
- Jelenlegi legmeghatározóbb programunk a genetikai szelekción alapuló nemesítés, ami az új kihívásoknak meg tud felelni. Azt gondolom, ez a jövő. Abban reménykedünk, hogy olyan előnyeink lesznek a versenytársainkkal szemben az új módszernek a felhasználásával, amelyek gyorsabb genetikai előrehaladást fognak nekünk biztosítani, ezáltal a mi növényeink jobban fognak alkalmazkodni ehhez a száraz körülményekhez - fogalmazott dr. Monori István.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 10:22, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Május 13. 10:20, hétfő | Helyi

Az elmúlt 72 órában történt

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt 72 órában 5 közúti közlekedési baleset jutott a rendőrség tudomására.

2024. Május 12. 15:00, vasárnap | Helyi

ISMÉT DÍLER KEZÉN KATTANT A BILINCS

Fél kilogramm új pszichoaktív anyagot találtak a szolnoki nyomozók egy helyi férfinél. Őrizetbe vették és kezdeményezik letartóztatását.

2024. Május 12. 08:00, vasárnap | Helyi

BOROTVAPENGÉVEL FENYEGETŐZÖTT

A Szolnoki Járási Ügyészség rablás büntette miatt indítványozta egy 39 éves szolnoki férfi letartóztatását.