Városlista
2020. április 7, kedd - Herman

Hírek

2013. Május 02. 06:00, csütörtök | Helyi

Kun Hagyományok Napja a Zuglógerben

Kun Hagyományok Napja a Zuglógerben

A karcagi majálison a hagyományőrző bemutatók és versenyek mellett tájbemutató kutyakiállítást és ferdinándsütő versenyt is rendeztek

Azt hiszem, bölcs döntés volt a mindig mozgalmasságot, látnivalót, amolyan lézengő időtöltést jelentő Kun Hagyományok Napját majálisi rendezvényként beajánlani a nagyérdemű figyelmébe. A májusköszöntő szabadtéri megmozdulások ugyanis általában ilyen ejtőzéseket takarnak.

Jobb volt a helyszín is, hiszen három évvel ezelőttig egyfolytában itt rendezte meg Pusztai Róka, nem tudni miért tették át a városközpontba. De mindegy is, a mesebeli kilencedik alkalomra visszakerült szokott helyére, ahol lovasversenyeknek, íjászbemutatónak, állatkarámnak és még a kirakodóvásárának meg a lacikonyháknak is jobban volt hely, mint a már körbe kerített Múzeumparkban, az égig érő víztorony alatt.

Másrészt, kicsit a réges régi majálisok helyszínét idézte ez az alkalom, hiszen - az ifjak kedvéért jegyzem meg: a régi május 1-jei felvonulások torkolata a Kisfürdővel szembeni üres libalegelő, akkori nevén Barátság Park volt. (És valóban torkolat volt ez, mert déltől kezdve kizárólag a toroké volt a főszerep...)

A rendezők szép majálist akartak, nem aprózták. A hagyományőrzők bemutatói és versenyei mellett még két rendezvény - tájbemutató kutyakiállítás, meg az eredetileg a Szent György napi vigalmakra létesített ferdinándsütő verseny - is majálisunk fénypontjait voltak hivatottak gyarapítani.

A Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület, ahogy szokta, mindent felvonultatott: jurtát állított, vasalót és szárnyékot épített, és kézművesmesterekről (ötvös és kovács) is gondoskodott, a füvön pedig lovasversenyek (köztük lovasbirkózás és köbörebajnokság) meg harci bemutató álmélkodtatták a nagyérdeműt (amelyből, legalábbis délelőtti nézelődésünkre visszaemlékezve, lényegesen nagyobb tömeget is elbírt volna a lóger.)

A kutyakiállításra, ahogy Fülöp Norberttől, a MEOE karcagi szervezetének vezetőjétől megtudtuk, összesen ötven (öt keverék, tizenöt törzskönyv nélküli és harminc törzskönyvezett, fajtatiszta) kutyát neveztek.

- Tájbemutató kutyakiállítás volt az, amit leginkább azoknak a kutyatulajdonosoknak szerveztünk, akik szeretnék átélni az ilyen kiállítások hangulatát. Kedvcsináló volt ez fiatal kutyások részére– mondta az elnök.

Az esemény természetesen a profi kutyások némelyikét is kicsalta. Ferenczi Sándorné tenyésztő és kiképző például négy kutyát hozott ki, és igen jó eredménnyel nevezte őket. Délután, szokás szerint bemutatót is tartott, mint elárulta, az idén még az elsőt, legközelebb gyermeknapkor találkozhatnak vele és tanítványaival.

KP

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 07. 13:33, kedd | Helyi

Adomány karcagi vállalkozóktól

... ma délelőtt 4000 darab maszk, 3000 darab kesztyű és 400 liter kézfertőtlenítő került átadásra

2020. Április 06. 16:28, hétfő | Helyi

Egyre kevesebb a betöltetlen állás

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2020. Április 06. 16:26, hétfő | Helyi

Hírek Jász-Nagykun-Szolnok megyéből

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt 24 órában személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset nem jutott a rendőrség tudomására.

2020. Április 05. 11:54, vasárnap | Helyi

Lebukott a tiszaburai férfi

A Karcagi Rendőrkapitányság lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást egy tiszaburai lakos ellen.