Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2023. Április 16. 05:00, vasárnap | Helyi

SZAKMAI NAP A KUTHEN UTCAI ÓVODÁBAN

SZAKMAI NAP A KUTHEN UTCAI ÓVODÁBAN

Zöld szakmai napot tartott a Madarász Imre Egyesített Óvoda SZIM Óvodája, ahol Szabóné Szentesi Mária tagóvoda vezető volt az egyik előadó. Őt kérdeztük.

- Mint megyei Zöld óvoda bázisintézmény szerveztük a szakmai napot, melyre Tiszafüredről is eljöttek az érdeklődő kolléganők, és az intézményünkből is. Mint Zöld óvoda bázisintézmény mindig próbálunk valami újdonságot, gyakorlati megoldásokat nyújtani az érdeklődő kolléganőknek, hogy a fenntarthatóságra nevelés fontosságára felhívjuk a figyelmet és ezt a nevelést az óvodáskorú gyermekeknél meg tudjuk valósítani.

- A szakmai napon különböző praktikákat, jól bevált gyakorlatokat adnak át a kollégáknak az előadók.
- Kevés elméletet és minél több gyakorlatot szeretnénk megmutatni, ötleteket adni, továbbgondolásra ajánlani, hogy mindenki a saját óvodájában, csoportjában a gyermekekhez igazítva meg tudja ezeket valósítani. A Nexus Egyesület képviseletében Rózsa Imre alelnök a fenntarthatóságra nevelés fontosságáról beszélt óvodás korban. Nagyon jó példákat hozott ő is. Kolléganőm, Kovácsné Fodor Mónika mint környezeti nevelő, szakvizsgázott óvodapedagógus a megújuló energiákról tartott előadást és ötleteket a kolléganőknek. Jómagam pedig egy új zöld jeles napról, a Beporzók napjáról próbálom néhány ötlettel gazdagítani az érdeklődőket.

- A beporzók napjához kapcsolódik a konyhakert program is, amely a SZIM óvodában magas szintű. Az óvoda nagyon szép környezetben van, ahol kertészkednek a gyerekek.
- Kora tavasztól késő őszig vannak virágaink. Itatjuk is a méheket, a pillangókat, erre is felhívjuk a gyerekek és a szülők figyelmét. A beporzók napját március 10-én ünnepeljük. Nem régi ez az új zöld jeles nap, 2018 óta ünnepeljük magyar kezdeményezésre, hogy ezeket a hasznos élőlényeket óvjuk, védjük. Hoztunk mindenféle eszközt is a kolléganőknek, amit ők is megnézhetnek, tovább fejleszthetik, képek, apró videok segítségével próbáljuk megmutatni, hogy ezt mi a SZIM Óvodában hogyan valósítjuk meg.

- A kicsik otthon elmesélik mit tanultak az óvodában és többen szüleikkel kertészkednek, megfigyelnek a kertben.
- Az óvodai nevelés csak kiegészíti a családi nevelést. Nagyon fontos partnerünk a szülő. Igyekszünk bevonni minden tevékenységünkbe őket és a gyerekek szemlélet formálásán keresztül, közvetve az ő szemléletüket is formáljuk - mondta az óvodavezető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 15:00, vasárnap | Helyi

ISMÉT DÍLER KEZÉN KATTANT A BILINCS

Fél kilogramm új pszichoaktív anyagot találtak a szolnoki nyomozók egy helyi férfinél. Őrizetbe vették és kezdeményezik letartóztatását.

2024. Május 12. 08:00, vasárnap | Helyi

BOROTVAPENGÉVEL FENYEGETŐZÖTT

A Szolnoki Járási Ügyészség rablás büntette miatt indítványozta egy 39 éves szolnoki férfi letartóztatását.

2024. Május 11. 15:00, szombat | Helyi

IDÉN IS MEGRENDEZTÉK A SZAK-MA BÁLT

Idén is megrendezésre került a Szak-ma Bál Karcagon. A jótékonysági bálnak a Déryné Kulturális, Turisztikai, Sport Központ és Könyvtár adott helyet.

2024. Május 11. 08:36, szombat | Helyi

Megemlékezés A Városháza dísztermében

A Karcagi Városháza dísztermében dr. Pintér Zoltán Árpád önkormányzati képviselő , a Kováts Mihály Baráti Társaság Egyesület elnöke méltatta Fabriczy Kováts Mihályt