Városlista
2020. január 22, szerda - Vince

Hírek

2019. Június 13. 19:42, csütörtök | Helyi

SZEM mozgalom

SZEM mozgalom

Híradónk stábja készített egy kisfilmet, mellyel szeretnénk felhívni a figyelmet nézőinknek a nyári időszakban hogy még jobban figyeljünk egymásra és értékeinkre

János egy társasház házmestere. Ügyel és mindig odafigyel környezetére, a lakóközösségre, azok biztonságára. Az egyik nap aggasztó híreket olvas az interneten. Egy rablóbanda fosztogatja a lakótömb és a város ingatlanjait. Egy nyugtalanító gondolat fogja el, hogy ezek a bűncselekmények akár az ő társasházukban is megtörténhetnek, hiszen több gyanús autót és embert is látott a környéken. Az interneten keresgél. Bár a lakóépület, ahol él fel van szerelve elektromos beléptető rendszerrel, elkelhet még valami más védekezési módszer is. Eszébe jut, hogy néhány hónapja egy szórólapon hívták fel a figyelmét a Szomszédok egymásért mozgalomra, de akkor nem törődött vele, mert egy nyugodt környéken laknak, biztos, hogy nem lehet baj. Felhívja a helyi polgárőrség vezetőjét, akivel megbeszélnek másnapra egy találkozót.

János másnap elmegy a megbeszélt helyszínre és a polgárőrt a lehetséges védekezési módszerekről kérdezi.

- Nagyon jó programot talált ki a polgárőrség. Ez a Szomszédok Egymásért Mozgalom, röviden SZEM. Ez azért jó, mert lakosok tudjátok, hogy kik a szomszédotok, tudjátok, hogy ki az aki odajár, családtag. Hiszen ha ti figyeltek a dolgaitokra így a mi dolgunk, a rendőrség dolga sokkal könnyebb, mert legkorábban ti tudjátok megelőzni, kiszűrni azokat a szeélyeket akik nem oda valóak. Ha észleltek olyat ami rendellenes akkor tudjátok értesíteni a polgárőrséget, vagy a rendőrséget.

A polgárőr tovább mesél Jánosnak, aki figyelmesen hallgatja.

- A rendőrségi kimutatások szerint ha elszaporodnak a betöréses lopások, akkor van egy kis táblánk ami egységes és felhívja a figyelmet a nem biztos, hogy jóban sántikáló emberek, de mondjuk ki a bűnelkövetők figyelmét is felhívja, hogy itt nem biztos, hogy jó úton jár, mert nem tudhatja, hogy melyik inkgatlanból figyeli az otthon lévő személy. Tehát nem kell egy polgárőr, vagy rendőr, mert az emberek figyelnek egymásra.


A polgárőr elmondja Jánosnak, hogy a mozgalom hatására mindenhol csökkentek a betöréses lopások számai, de egy dologra felhívja a figyelmet.

- A besurranásos dolgok csökkennek, de természetesen attól, hogy kiteszünk egy táblát, ettől még az ingatlant jó ha zárva tartjuk. Ha az elkövető meglát egy táblát és tudja, hogy ez miről szól, az megakadáolyzhatja az elkövetőt. A tudatnak és a népszerűsítésnek a következménye, hogy bármelyik ingatlanból észre vehetik, ez viszsatartó erővel bírhat.


János megtudja, hogy a program már egyre népszerűbb Mezőtúron. A polgárőrök térképen jelölik ezeket a helyeket így könnyebb a munka. A házmesternek nagyon megtetszik ez az ötlet és ez a program. Megegyezik a polgárőrrel, hogy az ő lakótömbjük is részt kíván venni a programban.

Másnap János már a ház ajtajára ki is helyezte a SZEM mozgalom tábláját. A lakóház igy felkerült a polgárőrség térképére, amelyre kiemelt figyelmet tudnak fordítani és baj esetén könnyebben, gyorsabban be is tudnak avatkozni a rendőrséggel karöltve. János elhatározza, hogy a következő lakógyűlésen elmondja a tapasztaltakat és hallottakat, hogy mennyire hasznos dolog a Szomszédok Egymásért Mozgalom program a lakóközösségnek.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 21. 20:00, kedd | Helyi

Az ”áldott” Karcag

1992-ben jelent meg először Demjén Lajosné: Az ”áldott” Karcag című kötete, melyet most rokonai - Oroszi Sándor és Oroszi Imre újból megjelentettek.

2020. Január 21. 09:28, kedd | Helyi

A sofőr elhagyta a helyszínt

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt 24 órában személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset nem jutott a rendőrség tudomására.

2020. Január 20. 18:05, hétfő | Helyi

Pedagógiai asszisztenst is keresnek

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2020. Január 20. 17:30, hétfő | Helyi

Sok munkája volt a tűzoltóknak a fagy miatt

A hosszabb ideje tartó ködös, fagyos időjárás miatt számtalan dolga volt a hétvégén a megye tűzoltóinak.