Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Október 12. 19:23, szombat | Helyi

SZENTANNI ÜNNEPSÉG

SZENTANNI ÜNNEPSÉG

Fennállásának 120. évében a névadóra, Szentannai Sámuelre emlékeztek a róla elnevezett karcagi középiskolában.

A három nap alatt volt zenei délután, Korunk kihívásai címmel szakmai délután és a nyolcadikosoknak Ki miben tudós? játék, s a Szentannai-napok zárásaként koszorúzás a névadóra emlékezve.

A tudós életét Kovácsné Ecsedi Csilla tanárnő méltatta, majd Szentannai Sámuel portája előtt Karcag Város Önkormányzata nevében Dobos László polgármester, Gyurcsek János alpolgármester és Rózsa Sándor jegyző helyezett el koszorút, majd a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézete képviselői és az iskola vezetősége és a diákönkormányzata emlékezett meg a névadóról.

Az iskola aulájában, Szentannai Sámuel portréja előtt Kovácsné Ecsedi Csilla tanárnő idézte fel Szentannai életét, aki 1876.augusztus 11-én született Székelyszentmiklóson ősi székely, paraszti családban. 1912 őszén vette át a Karcagi Magyar Királyi Földművesiskolát, ahol munkássága sokrétű volt: igazgatta az intézményt, próbálta meggyőzni a karcagi gazdákat a képzés fontosságáról, javasolta a szarvasmarha- és sertésállomány genetikai frissítését, kialakította a tangazdaság tehenészetét, az iskolát a szikjavítási kutatások központjává tette, megalakította a Baromfitenyésztők Egyesületét, gazdanapokat szervezett, publikálta kutatásai és kísérletei eredményét, könyveket írt, összeállított egy vetőmagkeveréket és kidolgozott egy komposztkészítési eljárást, kidolgozta az ún. ötös vetésforgót,valamint felállíttatott egy nagy fontosságú meteorológiai állomást - hangzott el a tudósról, akiknek munkája országos hírűvé nőtte ki magát.

- Névadónk szorgalma, akarata, bátorsága és tehetsége legyen példa előttünk! Méltóságteljesen hajtsunk fejet emléke előtt, mely bennünk él tovább - kérte a jelenlévőktől a szónok, majd Szentannai Sámuel portréja előtt Karcag Város Önkormányzata nevében Dobos László polgármester, Gyurcsek János alpolgármester és Rózsa Sándor jegyző helyezett el koszorút, majd a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézete képviselői és az iskola vezetősége és a diákönkormányzat emlékezett meg a névadóról.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

REJTÉLYES MACSKAMÉRGEZÉSEK SZOLNOKON

Ismeretlen elkövető mérgezi a macskákat az egyik szolnoki városrészben. A tetemeket ráadásul sok ember által látható helyen \"teszi közszemlére\". A rendőrség is nyomoz a felháborító ügyben.

2024. Április 26. 10:31, péntek | Helyi

Hármas baleset Kisújszállásnál

Összeütközött egy személygépkocsi és egy kisbusz csütörtök este a 4-es számú főúton, Kisújszállásnál.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

TÁMADNAK A BÜDÖSBOGARAK

Büdös, kellemetlenséget okoz, emellett komoly kártevő is. Természetes ellensége alig van, így köszöni szépen, jól érzi magát Magyarországon.